Diana Bădică | „Când intru în starea potrivită, scriu mult”
Juriul ediției a treia a Burselor de creație literară Cărturești, alcătuit din Carmen Mușat (critic literar, redactor-șef Observator Cultural), Alina Purcaru (scriitoare și jurnalistă), Alina Aviana (redactor, membru în departamentul de comunicare Cărturești), Marius Chivu (scriitor, critic literar, redactor Dilema Veche), Mircea Pricăjan (scriitor, traducător, redactor-șef Revista de cultură Familia), a desemnat-o pe Diana Bădică câștigătoarea secțiunii roman. Aceste burse sunt posibile datorită Fundației Cărturești, Asociației Maria & Pro Patrimonio și cu sprijinul cititorilor, prin campania #CititoriPentruScriitori.
Eu scriu destul de greu – adică mă urnesc greu, dar când intru în starea potrivită, scriu mult, așa că aștept să găsesc cât mai repede această stare în rezidență.
Acest program de Burse și rezidențe Cărturești este deja la ediția a treia, iar competiția a fost mai mare decât în anii precedenți, juriul primind mai multe dosare de înscriere. Ce ai făcut când ai aflat că te numeri printre câștigători?
M-am gândit cum îmi aranjez programul de la lucru ca să pot merge în rezidență. M-am bucurat, am vorbit cu prieteni la telefon, am comentat cu cei care citiseră textul înainte să aplic.
Cum speri să-ți petreci o zi ideală în această rezidență, pe care apoi să o multiplici de câte ori vei avea nevoie?
O zi ideală în rezidență ar fi una în care nu m-aș grăbi dimineața să răspund la emailuri sau să verific agenda call-urilor de la job. Dacă încep ziua fără această presiune, e o zi câștigată deja.
Ai vreun ritual sau o rigoare pe care ți-o impui atunci când lucrezi la un manuscris?
Sunt dependentă de caietul de notițe și de imprimantă. Scriu mai întâi de mână, mai ales atunci când încep un text ori un capitol sau când mă simt blocată. Transcriu pe laptop, editez și printez. Editez printul, apoi wordul, apoi printez, apoi citesc și editez și tot așa. Reciclez hârtia printată.
Cu ce speranțe sau așteptări te îndrepți spre acest viitor sejur de o lună? Ai vreo preferință? Țibănești sau Câmpulung? De ce?
Aș vrea să merg la Câmpulung pentru că am cunoștințe din acest oraș care mi-au vorbit frumos de Vila Golescu dinainte să aflu că am primit rezidența. Eu scriu destul de greu – adică mă urnesc greu, dar când intru în starea potrivită, scriu mult, așa că aștept să găsesc cât mai repede această stare în rezidență.
Ai aplica(t) la burse și rezidențe în străinătate? Unde ți-ar plăcea să ajungi, ce ți-ar plăcea să vizitezi din postura de bursieră?
Aceasta este prima bursă la care aplic. Dacă aș pleca în străinătate, aș alege Berlinul sau orice oraș din Franța, unde mă simt ca acasă. Contează foarte mult pentru mine să cunosc spațiul, indiferent cât de nou ar fi locul în care aș locui, să cunosc limba.
Cât contează spațiul în care te afli atunci când scrii?
Spațiul în sine – casa, camera – contează destul de puțin, dar contează ce spuneam mai sus, familiaritatea. Am scris capitole din Părinți în aeroport, în excursii cu prieteni în cameră. Ce contează este să am starea necesară în acel spațiu și să fiu alături de oameni cărora să le pot spune – acum scriu, nu mă deranjați.
La această ediție a Burselor și rezidențelor Cărturești ești câștigătoarea la secțiunea roman. În ce stadiu este manuscrisul? Când și în ce context l-ai început?
Ideea de a scrie un roman a pornit de la proza scurtă „Diferit”, publicată în Kiwi. Granițe, ed. Polirom, 2022. Mi-am dat seama că lumea descrisă acolo îmi este foarte cunoscută și se înscrie în ceea ce cred eu că e scopul meu în literatură, ca să nu zic în viață – să vorbesc despre cei diferiți, despre cum ne împrietenim cu boala, cu tristețea, despre mecanisme de apărare. Am scris primele capitole, faptul că am câștigat rezidența m-a motivat deja, am aplicat cu primul capitol pe care acum îl editez în print. Am o imprimantă portabilă, mă va însoți în rezidență, desigur.
Cum ar arăta o rezidență și spațiul ideal pentru aceasta, dacă tu ai dispune de un buget generos și de o echipă minunată pe care să o coordonezi?
Eu am nevoie să vorbesc despre ce scriu – povestesc câtorva oameni de încredere despre subiect și mereu îmi vin idei, doar ascultându-mă. Aș putea, desigur, să vorbesc singură și e drept că am un grup foarte restrâns de persoane cu care mă simt în siguranță să fac asta, dar mi-ar plăcea să aduc împreună oameni din domenii distincte care să dezbată subiecte care apar în operele lor. Aș oferi o rezidență într-un loc retras, un loc în care să nu se audă mașini, tramvaie, trenuri, dar cred că așa se face și nu zic nimic nou, voi vedea.
Interviul realizat de Andra Rotaru în seria dedicată câștigătorilor Burselor și rezidențelor Cărturești.
Diana Bădica va merge în rezidență la Vila Golescu din Câmpulung Muscel începând din luna iunie 2023. Întrebările au fost adresate înainte de stabilirea locurilor de rezidență.
🔹🔹🔹
Bursele de creație literară Fundația Cărturești, Asociația Maria & Pro Patrimonio au luat naștere din dorința de a promova și încuraja dezvoltarea literaturii române contemporane, începând cu sprijinul acordat autorilor ei. Într-o piață de carte dominată de traduceri, unde pentru majoritatea autorilor, scrisul este al doilea, dacă nu chiar al treilea job, proiectul acestor burse și rezidențe își propune să redea scriitorilor contextul necesar pentru a se dedica scrisului: timp, „o cameră doar a lor” și cât mai puține constrângeri exterioare.
There are no comments
Add yours