826eba05-2e32-4239-9391-bd7b34a61a9c

Dear Money – lansare de carte

Librăria Cărturești Verona
Demisol (Arhitectură și Design)

Vineri, 19 decembrie, ora 18.00
Str. Pictor Arthur Verona 13-15, București

826eba05-2e32-4239-9391-bd7b34a61a9cSalonul de proiecte și Cărturești vă invită vineri, 19 decembrie, ora 18.00, la lansarea cărții Dear Money ce va avea loc în librăria Cărturești Verona. Proiectul Dear Money a fost inspirat de o lucrare a artistei Marina Albu și s-a concretizat în patruzeci de contribuții ale artiștilor cu care programul curatorial Salonul de proiecte a colaborat, de la momentul înființării lui, până în anul 2013. Lucrările realizate cu această ocazie abordează din diverse unghiuri relația dintre artă și bani, din perspectiva unora dintre cei mai relevanți și activi artiști români ai momentului, furnizând totodată ocazia de a reflecta retrospectiv asupra activității Salonului de proiecte desfășurate în cadrul Muzeului Național de Artă Contemporană, București. Textele teoretice semnate de Michael Baers, Bogdan Ghiu și Suzana Milevska redimensionează într-o anumită măsură contribuțiile artistice, proiectându-le pe fundalul unor discuții complexe, actuale și urgente, despre criza globală a sistemului capitalist contemporan. Textele de prezentare a proiectelor sunt semnate de Diana Ursan.

Proiecte artistice de:

Marina Albu, Apparatus 22, Matei Bejenaru, Anca Benera & Arnold Estefan, Alex Bodea, Mihuț Boșcu Kafchin, Răzvan Botiș, Tudor Bratu, Geta Brătescu, Biroul de Cercetări Melodramatice, Anetta Mona Chișa & Lucia Tkáčová, Andreea Ciobîcă, Coate-Goale, Irina Costache & Simina Guga, Cristina David, Paul Dunca, Tatiana Fiodorova, Bogdan Gîrbovan, Ion Grigorescu, Mihai Iepure-Górski, Cătălin Ilie, Daniel Knorr, Mihaela Michailov, Aurelia Mihai, Olivia Mihălțianu, Mixer, Monotremu, Ciprian Mureșan, Daniela Pălimariu, Delia Popa, Raluca Popa, Ghenadie Popescu, Veda Popovici, Anca Munteanu Rimnic, Flaviu Rogojan, Cristian Rusu, Ștefan Sava, Soyons Impossibles, Ștefan Tiron, Iulia Toma

Michael Baers este un artist și scriitor american care trăiește în Berlin. Lucrările sale au apărut în contextul Bienalei Sharjah 10, Bienalei Momentum 6, Manifesta 08 și a făcut parte din expoziții de grup la Van Abbemuseum și Künstlerhaus Graz, printre altele. A contribuit cu benzi desenate și eseuri la publicații cum ar fi Chto Delat, Modern Painters, A Prior și e-flux journal, precum și în numeroase alte inițiative editoriale. În mai 2014, a publicat primul său roman grafic, An Oral History of Picasso in Palestine, bazat pe o cercetare a istoriei orale despre proiectul Picasso-in-Palestine al lui Khaled Hourani; acesta a făcut parte din al treilea Berlin Documentary Forum la Haus der Kulturen der Welt. Este disponibil ca download la http://berlindocumentaryforum.baers.hkw.de/

Bogdan Ghiu este unul dintre cei mai cunoscuți poeți români ai generației optzeciste, eseist, critic cultural și teoretician (literatură, filosofie, media, artă, urbanologie, traductologie) și traducător de teorie franceză. Fost student al lui Jacques Derrida, este autor a în jur de 20 de cărți, printre care (Poemul din carton) Urme de distrugere pe Marte, 2006, Eu(l) Artistul. Viaţa după supravieţuire. Cod de bare pentru viitorul monstruos al artei, 2008, Telepitecapitalism. Evul Media 2005-2009, 2009, Contracriza, Dadasein și Inconstrucţia. Pentru o arhitectură etică, 2011, Linia de producție. Muncind cu arta, 2014.

Suzana Milevska este o teoreticiană și curatoare de artă și cultură vizuală din Macedonia. În momentul de față predă istoria artei din zona central și sud-europeană la Academia de Arte din Viena. Interesele sale teoretice și curatoriale includ critica postcolonială a regimurilor puterilor hegemonice de reprezentare, arta feministă și teoria de gen, practici artistice participative și colaborative. Milevska a publicat cărțile Gender Difference in the Balkans, Saarbrucken: VDM Verlag, 2010, și The Renaming Machine: The Book care sumarizează proiectul ei interdisciplinar Renaming Machine (2008-2010). În 2012 a câștigat premiul Igor Zabel Award for Culture and Theory.

Diana Ursan scrie despre artă, preponderent despre cea contemporană. Este formată în mediul Facultății de Istoria și Teoria Artei din cadrul Universității Naționale de Arte din București, unde în prezent își desfășoară studiile doctorale cu o cercetare axată pe alternativele pieței de artă, aplicată la nivelul scenei artistice locale. Trăiește și lucrează în București.

Design: Radu Manelici (Faber Studio)

Proiect publicat de: Asociația Salonul de proiecte și Muzeul Național de Artă Contemporană, București. Proiect editorial finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Salonul de proiecte este un program al Muzeului Național de Artă Contemporană (MNAC), inițiat de Magda Radu și Alexandra Croitoru. Acest program își propune realizarea unor expoziții, prezentări și dezbateri care se concentrează predominant asupra artei contemporane din România, punând producțiile tinerilor artiști într-un context generațional, local și internațional, mai larg.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.