Călăuza de Ofelia Prodan
Vineri, 2 noiembrie, la ora 18.00, la Librăria Cărtureşti Verona (str. Arthur Verona, 13-15, sector 1) din Bucureşti, va avea loc lansarea volumului de poezie Călăuza, semnat de Ofelia Prodan şi apărut recent la Editura Cartea Românească.
Invitaţi: Florin Iaru şi Daniel Cristea-Enache
Poeme în lectura autoarei
„Un loc numit simplu Nicăieri, oameni care sînt numiţi Străini, o lume abia născută ce nu ştie încă ce este teama şi deodată moartea. Şi coşmarurile morţii. Şi apoi liniştea aceea cumplită cînd realizezi că nu mai este nimic de spus. Poate abia atunci începe poezia şi Călăuza te conduce, dar nici măcar ea nu ştie unde se sfîrşeşte călătoria.”(Ofelia Prodan)
„Deja exersată, în cărţile precedente, în poeme ludice, care narează ori pun subtil în scenă translaţiile dintre real şi imaginar, trăire directă şi livresc, stare de veghe şi proiecţie onirică a stărilor de spirit, cu distanţări fin ironice de spectator al propriilor invenţii, Ofelia Prodan propune acum o suită de poeme de o tulburătoare gravitate – variaţiuni pe tema morţii, dar şi a unui fel de transfigurare a fiinţei fascinate de un Dincolo cu frontiere permeabile şi fragile. Le compune cumva în trepte, gradat, de la mica suită de «scurt-metraje», în care decizia dispariţiei se ia fără fals patetism, într-un decor realist-minimalist, înregistrat pe un ton neutru, care face ca actul autosuprimării personajelor să capete o tulburătoare ambiguitate: contrast radical cu normalitatea aparentă a peisajului şi a stării de spirit, fisură intimă descoperită brusc şi provocînd o ruptură neaşteptată, la poeme de culoare oniric-vizionară (…).” (Ion Pop)
Carte recomandată de Radio România Cultural
Ofelia Prodan s-a născut la Urziceni, pe 12 ianuarie 1976. Debut absolut cu volumul Elefantul din patul meu (Editura Vinea, 2007, Premiul pentru Debut al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, 2008; Premiul pentru Debut al revistei Luceafărul, 2008; nominalizare la Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Prima, 2008). A mai publicat: Cartea mică (Editura Brumar, 2007); Invincibili (Editura Vinea, 2008); Ruleta cu nebun (Editura Vinea, 2008); În trei zile lumea va fi devorată (Editura Paralela 45, 2010); Ulise şi jocul de şah/Ulysses and the game of chess, ediţie bilingvă (Editura Charmides, 2011). A fost inclusă în antologiile Poezia antiutopică. O antologie a douămiismului poetic românesc (coord. Daniel D. Marin, Editura Paralela 45, 2010) şi Cele mai frumoase poeme din 2010 (coord. Claudiu Komartin şi Radu Vancu, Editura Tracus Arte, 2011). A avut lecturi publice
în Spania şi Germania şi i-au apărut poeme în reviste din Spania şi Belgia. Din 2009, este membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala ASB.
There are no comments
Add yours