Expoziţia de goblen “Puncte sufletești”
Expoziţia de goblen “Puncte sufletești” cuprinde 10 lucrări de artă și reprezintă o retrospectivă a unui demers artistic în care tehnica goblenului este folosită în realizarea unor lucrări cu valenţe artistice, departe de subiectele și compoziţiile obișnuite ale tehnicii goblenului, trecând peste conotaţiile casnice ale cusutului la goblen.
”În București, cel mai cunoscut promotor al goblenului a fost, câţiva ani la rând, liftiera TNB. Am privit-o cu bucurie și admiraţie de câteva ori. Avea o tehnică bună. Cosea repede și cu precizie, fără să își mute privirea de la împunsătura precisă pe care o făcea milimetru cu milimetru. Ca artist, mă gândeam în sinea mea, ce frumos ar fi fost ca tehnica ei să fi fost o extensie a unor compoziţii originale, acel ceva care să confere goblenului valoarea de artă pe care o merită. Știu însă, că în felul ei imperturbabil de a coase goblenul, acest aspect nu exista. Goblenul era tehnica care umplea un peisaj. ”, mărturisește Elena Pierșinaru.
Din acest punct de vedere lucrările realizate de artistă folosind tehnica goblenului constituie o premieră, ridicând tehnica la nivel de artă. Comparativ cu alte tehnici de lucru în artă, goblenul cere o răbdare și o minuţiozitate pe care dacă nu le ai nativ le dobândești cu greu.
“Fiecare din cele 10 goblenuri reprezintă o stare sufletească diferită. Sunt plăsmuiri și imagini mentale transpuse în punct de goblen. Stările mele sufletești, căutările și încercările mele interioare sunt exprimate punct cu punct în fiecare lucrare în parte. Din acest motiv fiecare lucrare în sine este un alt univers”, declară autoarea.
Elena Pierșinaru este farmacist homeopat și locuiește în municipiul Târgu-Jiu, Judeţul Gorj. De la o vârstă destul de fragedă, artista și-a creat propriul jurnal, creând linii și spaţii, peisaje și sentimente, canale de exprimare prin intermediul acului și aţelor pe diferite tipuri de materiale. În anii ’80, atrasă de arta abstractă a lui Wassily Kandinsky, dar și de figurile grafice și neprelucrate ale lui Francis Bacon, se înscrie la cursurile de artă ţinute de Viorel Chirea la Casa de Cultură din Târgu-Jiu. Acest talentat artist și pedagog este cel care o impulsionează în a porni pe un drum de creaţie propriu, creând noi valenţe ale artei într-un deceniu în care creaţia în goblen devine elementul central în jurul căruia totul se organizează.
Informaţii suplimentare
- Lucrările sunt expuse în premieră la Cărturești, iar expoziţia poate fi vizitată în perioada 27 februarie – 8 martie, la parterul librărie, din strada Arthur Verona, nr 13.
There are no comments
Add yours