afis

Lansare de carte: DOUĂ DECENII. EVREII DIN CLUJ ÎN PERIOADA INTERBELICĂ, de Gidó Attila

joi, 5 februarie 2015, ora 19:00
librăria cărturești, Iulius Mall, Cluj

Dacă sunteți pasionați de istorie, sociologie sau antropologie, vă așteptăm la prima lansare de carte din 2015, organizată împreună cu Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale. „Două decenii. Evreii din Cluj în perioada interbelică” e un volum care abordează dintr-un unghi complex, transdisciplinar, problema identității etnice și a a integrării sociale a comunității evreiești din Cluj, cu referire la perioada 1918-1940. Lansarea va avea loc în prezența autorului, Gidó Attila (cercetător ştiinţific II, ISPMN), cu prezentări susținute de Ladislau Gyémánt (prof. univ. dr.) şi Andrea Ghiţă (realizator TV). Vă așteptăm joi, 5 februarie 2015, la ora 19:00.

afis

Volumul acoperă o perioadă de 22 de ani, două decenii lungi, începând din 1918 până în 1940. Având în vedere structura lucrării, aceasta poate fi considerată o monografie de comunitate. Privită însă din perspectiva fixată de intenţia autorului, lucrarea doreşte să depăşească limitele unei monografii. Prezentarea momentelor esenţiale ale istoriei evreilor din Cluj din perioada interbelică intenţionează să transcendă limitele impuse de gen şi trece de nivelul cercetărilor de istorie evenimenţială şi politică, folosind atât instrumentele de analiză ale disciplinei de istorie, cât şi ale sociologiei şi antropologiei. Cartea abordează tema din punctul de vedere al problemei identităţii etnice şi al integrării în societate. Istoria evreilor din Transilvania/Clujul de după Primul Război Mondial şi diferitele aspecte al vieţii comunităţii (stratificarea socială, viaţa culturală, sistemul instituţional, atitudinile politice, rolul lor economic) a cunoscut o metamorfoză. Astfel, influenţat de schimbările geopolitice şi de evenimentele politice/sociale interne, procesul de integrare şi de asimilare a evreilor în societatea maghiară a fost încetinit, iar în unele cazuri s-a oprit.

Gidó Attila este istoric şi în prezent cercetător ştiinţific II în cadrul Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale din Cluj-Napoca. Este membru al următoarelor instituţii ştiinţifice: Asociaţia Muzeului Ardelean şi European Holocaust Research Infrastructure, Research Users Advisory Committee. Domeniile sale de interes sunt: istoria evreilor din Transilvania de după Primul Război Mondial; mişcarea naţional-sionistă din Transilvania; istoria evreilor din Cluj; istoria minorităţilor naţionale din România în secolul XX.

Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale funcţionează la Cluj-Napoca din anul 2007, ca instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului şi în coordonarea Departamentului pentru Relaţii Interetnice. Obiectivele Institutului sunt studierea şi cercetarea inter şi pluridisciplinară a păstrării, dezvoltării şi exprimării identităţii etnice, aspectelor sociologice, istorice, culturale, lingvistice, religioase sau de altă natură ale minorităţilor naţionale şi ale altor comunităţi etnice din România. Primele publicaţii ale Editurii Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Nasţionale au apărut în anul 2008, iar de atunci colecţia editurii a fost îmbogăţită cu peste cincizeci de titluri.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.