Lansare „Istoria unui destin confiscat” de Mioriţa Baciu Got cu prezentarea Prof. Vladimir Tismăneanu
Marţi, 5 noiembrie 2013, la ora 18.30, Curtea Veche Publishing și Cărturești invită cititorii la evenimentul de lansare a volumului “Istoria unui destin confiscat. Tatăl meu, martirul neștiut Viorel Baciu” de Miorţia Baciu Got. Cartea este un volum emoţionant despre realităţile îndurate de preotul Greco-Catolic Viorel Baciu și de comunitatea sa în timpul regimului comunist. La eveniment, alături de autoare, vor lua cuvântul Prof. Vladimir Tismăneanu; PS Mihai Frățilă, Episcop Greco-Catolic, București; Anca Cernea, Fundația “Ioan Bărbuș”; Doina Jela, redactor Curtea Veche Publishing.
Cartea de faţă are menirea de a facilita înţelegerea unei experienţe extrem de dureroase şi profund personale, experienţă traversată vreme de patru decenii de către unul dintre oamenii cei mai verticali, un om care s-a stins într-o cunoaştere imperfectă – Viorel Baciu, victimă a comunismului. Cartea are ca scop restituirea (fie şi numai parţială, fie şi numai simbolică) a unui destin confiscat, în cuvintele autoarei, Mioriţa Baciu Got.
Într-un climat opresiv, când Securitatea lua măsuri aspre de reprimare a Bisericii Greco-Catolice, încercând să suprime rezistenţa credincioşilor şi a clericilor, preotul Greco-Catolic Viorel Baciu a fost “un exemplu de onoare în timpuri in care atâția au ales calea opusă, a dezonoarei,” cum notează Prof. Vladimir Tismăneanu. “Acest volum este o contribuție indispensabilă la înțelegerea strategiilor salvării spiritului, deci a sinelui, a Eului moral, atunci cand bezna ajunge să pără eternă, când cinismul oportunist face ravagii, când prea puțini intrezăresc o lumină la capătul tunelului. Îl recomand din inimă tuturor celor pentru care libertatea și demnitatea ființei umane sunt valori veșnice, esențiale și non-negociabile”, menționează Vladimir Tismăneanu, Profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland-College Park, Washington, DC și Preşedinte al Comisiei Prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România.
“Cele mai vii mulţumiri le-am avut stând de vorbă cu oameni ori discutând şi plimbându-mă cu elevii mei. Acolo, la clasă, m-am împlinit şi i-am împlinit spiritual pe alţii. Acolo m-am regăsit şi am trăit cele mai strălucite clipe din viaţa mea. Cu greu m-am decis să aştern pe hârtie ultimele rânduri, care cuprind gânduri şi multe încer¬cări la care am fost supus până la suflarea mea cea de pe urmă. Un lucru să ştiţi toţi cei ce auziţi aceste reflecţii: că ele-s smulse din propria mea fiinţă, că ele reprezintă în totalitate numai Adevărul, pentru care martir am fost o viaţă întreagă” Viorel Baciu
Mioriţa Baciu Got, cea dintâi fiică a preotului greco-catolic Viorel Baciu, vine pe lume în inima Transilvaniei, lângă Blaj, la 25 noiembrie 1948. Câteva zile mai târziu, cultul greco-catolic este scos în afara legii de către regimul comunist. Îşi obţine doctoratul în filologie în 1981 cu teza Argoul românesc. Între 1990-2007 activează ca inspector general de limba şi literatura română în Ministerul Educaţiei; în paralel continuă să se dedice misiunii la catedră, ca profesor în învăţământul liceal şi universitar. În 1996 publică volumul de versuri Polenul clipei (cu o prefaţă de Cezar Baltag), fiind de asemenea autoare de cărţi cu profil didactic, cursuri universitare şi articole de specialitate. Din 1995 până în 2013 este preşedinta Secretariatului Naţional al Învăţământului Catolic din România. În calitate de reprezentantă a educaţiei româneşti peste hotare, Mioriţa Baciu Got organizează varii conferinţe şi seminare de formare, vizitând de-a lungul carierei majoritatea ţărilor Europei, India şi Brazilia.
There are no comments
Add yours