Experiența FestivalYA 2024!
Anul acesta, în perioada 09 – 15 septembrie, Cărturești a organizat cea de-a cincea ediție a festivalului de idei, carte & atitudini young adult FestivalYA. Pentru prima dată, evenimentul s-a desfășurat în format hibrid, reunind o serie de evenimente pentru adolescenți în locațiile fizice Cărturești, precum și live-uri cu autorii YA preferați ai momentului.
9 septembrie
Luni, 9 septembrie, ne-am adunat într-un cadru restrâns la Cărturești Modul unde ne-am întâlnit cu Ana Dragomir, autoarea cărților pentru copii „Copacul”, „În căutarea inspirației” și „Praf de zâne”. Într-o discuție moderată de Mădălina Oprescu, am reușit împreună să explorăm iubirea pentru povești, să discutăm despre tranziția de la autor de cărți cu poze (picture book) la cărți middle grade. Autoarea ne-a povestit despre debutul său de scriitoare la 12 ani și despre inspirația cărților sale (Chris Colfer – „Tărâmul Poveștilor”). Tot ea ne-a împărtășit plăcerea de a stârni emoții în rândul cititorilor în timpul lecturii și despre viitoarea sa carte „Timpul posibilităților”. Cel mai important sfat pe care autoarea l-a dat pentru cei care doresc să publice este încrederea în sine.
Tot luni, mai spre seară, în Cărturești Carusel ne-am întâlnit cu Andrei Ruse, autorul seriei „Ultimul Împărat Nemuritor”, aflat în dialog cu Arcadia Studios, echipă a Liceului Economic nr. 1 din București, care a obținut anul acesta Marele Premiu la Festivalul Internațional de Book-Trailere BOOVIE, ediția a IX-a, Iași. Împreună, am discutat cu aceștia despre procesul directorial și actoricesc de transformare a unei cărți într-un trailer și sacrificiile făcute de echipa de tineri pentru reușita la concursul BOOVIE.
Andrei Ruse @ Cărturești Carusel
foto: Marina Popa
Seria de live-uri cu autorii a fost deschisă luni de autoarea romanului „Povești spuse pe limba apei”, Ava Reid, care ne-a povestit despre începuturile sale într-ale scrisului, de la fan-fiction pentru „Pisicile Războinice” la scrierea romanelor originale. Ava ne-a împărtășit și cărțile sale preferate (seria „Gormenghast” și seria „A Series of Unfortunate Events”). Autoarea ne-a dat sfaturi despre depășirea blocajului scriitorului, despre prietenia cu alți autori din industrie precum Allison Saft și Alix E. Harrow, inspirația pentru „Povești spuse pe limba apei” și succesul acesteia care a dus la realizarea unui sequel și care se va lansa la începutul anului 2025. Printre secretele dezvăluite, am aflat detalii despre viitoarele apariții: o distopie sci-fi și o viitoare duologie planificată pentru 2026 & 2027, adult dark fantasy.
10 septembrie
Împreună cu Soman Chainani, autorul seriei de succes „Școala Pentru Bine și Rău” și „Fiare și Frumusețe”, am povestit despre inspirația din partea altor autori precum Anne Rice, fascinația autorului pentru seria „Harry Potter”, precum și provocările întâmpinate cu „Școala Pentru Bine și Rău” care a fost respinsă de foarte multe edituri din cauza dozei de romantism considerată nepotrivită și neatractivă publicului tânăr. El ne-a mai dezvăluit detalii despre importanța prieteniei în cărțile pentru tineri și provocările creionării personajelor principale problematice: adolescentele Agatha și Sophie, precum și pasiunea lui pentru filmele Disney, care a constituit o sursă de inspirație pentru seria de cărți. Faptul că autorul rezona cu personajele negative, despre dualitatea oamenilor și faptul că avem câte o parte bună, dar și rea înăuntrul fiecăruia dintre noi au constituit un element important în aducerea seriei la viață. Soman ne-a mai mărturisit că i-ar fi plăcut mai mult ca seria sa să fie adaptată într-un serial TV mai degrabă decât film, dar este totuși recunoscător că procesul de ecranizare Netflix a readus în atenția publicului seria de cărți.
Pentru prima dată în cadrul FestivalYA, ne-am văzut marți seara, 10 septembrie, cu trei autori români: Marian Coman, Cristina Ispas și Radu Paraschivescu. Într-un dialog moderat de Eli Bădică, am depănat împreună cu aceștia amintiri despre începuturile lor în lumea cărților, romanele care le-au marcat și încântat copilăria, despre stereotipuri legate de „seriozitatea” sau lipsa seriozității cărților pentru tineri, precum și despre cărțile displăcute de aceștia din bibliografia școlară obligatorie.
și Radu Paraschivescu @ Cărturești Carusel
foto: Marina Popa
Autorul „Trilogiei Înzestraților”, J.M. Miro, ne-a povestit despre scrierea sub pseudonim, separarea poetului Steven Price de romancierul J.M. Miro, de trecerea de la poezie la roman, autorii lui preferați de poezie, precum și despre procesul lui de a crea personajele și acțiunea de la zero. Întrucât acțiunea seriei sale se petrece în Anglia în era victoriană, autorul canadian ne-a împărtășit idei despre acuratețea istorică și libertățile creative adoptate, precum și informații despre abordarea diferitelor puncte de vedere, logica din spatele atribuirii puterilor supranaturale copiilor și backgroundul desfășurării acțiunii.
Seara ne-a prins alături de autoarea bestseller New York Times Rebecca Ross, care și-a întâlnit pentru prima dată fanii din România și ne-a povestit despre combinarea elementelor de fantasy cu romantism într-un roman istoric, precum și sfaturi despre depășirea blocajului scriitorului. Ea n-a descris stilul său narativ drept discovery writing, caracterizat prin faptul că nu plănuiește, ci descoperă, povestea curgând de la sine. Cu ea am mai discutat despre evoluția genului YA și ascensiunea acestuia începută cu popularitatea seriei „Amurg” de Stephenie Meyer. Împărtășind de asemenea sfaturi și practici pentru autorii aspiranti, Rebecca ne-a dezvăluit și câteva dintre cărțile ei preferate („Uprooted” de Naomi Novik, „Daughter of the forest” de Juliet Marrillier și seria „Kushiel’s Legacy” de Jacqueline Carey).
11 septembrie
Miercuri, 11 septembrie, autoarea bestseller New York Times Allison Saft a discutat cu fanii din România despre pasiunile ei pentru manga și anime, cărțile preferate din copilărie („Pisicile Războinice”), inspirația pentru „O magie de neîmblânzit” (Fullmetal Alchimist), despre libertățile sau lipsa de control asupra alegerii titlului potrivit, precum și despre importanța romantismului în cărțile sale, care primează în detrimentrul creionării lumii fantastice. Despre următorul său proiect literar, Allison ne-a dezvăluit o colaborare cu Disney pentru o poveste din universul lui Peter Pan și a menționat diferența de a porni de a o idee deja creionată, stabilită dinainte și faptul de a scrie o carte originală de la zero, precum și avantajele și dezavantajele libertăților creative atribute. Printre autorii pe care ea îi îndrăgește se numără C.L. Polk, Heather Fawcett, Margaret Rogerson, dar și prietena ei, Ava Reid.
12 septembrie
Joi, 12 septembrie 2024, ne-am întâlnit în Cărturești Carusel cu autoarea cu origini siriene, Zoulfa Katouh cu care am discutat despre subiectele sensibile și realiste îmbrăcate sub umbrela iubirii sub toate formele ei (față de țară, de familie, de partener) din cartea sa de debut „Cât timp înfloresc lămâii”. Sub moderarea Sînzianei Mocanu, discuția a ajuns către ceremonialul de nuntă din religia islamică, către creionarea personajelor cu stres post-traumatic și reprezentarea pozitivă a personajului masculin, dar și a descrierii orientului mijlociu într-o manieră mai pozitivă decât cea prezentată în mass-media. Autoarea ne-a explicat și semnificația titlului, ne-a împărtășit câteva informații despre viitorul proiect literar la care lucrează și a rămas în librăria din Cărturești Carusel până la ultimul fan pentru poze, autografe și dedicații.
foto de Marina Popa
Librăria din Iulius Mall, Timișoara, ne-a invitat la un booktalk despre cartea „Vreau să-ți mănânc pancreasul” de Yoru Sumino de la Alice Books, în compania librarilor din Timișoara și Alexandra de la editura Alice Boooks, cititoare și iubitoare de literatură asiatică.
13 septembrie
Ziua de vineri 13 septembrie ne-a purtat noroc întrucât M.L. Rio, autoarea romanului de succes „Dacă am fi ticăloși” ne-a încântat pentru a doua oară cu prezența sa în cadrul FestivalYA și de data aceasta ne-a vorbit despre ce ne face umani, despre zonele “gri” ale umanității – despre alegerile pe care le facem care ne pot împinge să fim “ticăloși” în anumite circumstanțe. Ea însăși fiind un “copil al scenei”, autoarea ne explică influențele Shakespeariene din roman, la fel cum și studiile și pasiunile ei care au ajutat-o în viata profesională, literară. Ea ne-a mai împărtășit idei despre trecerea de la scrierea unui roman la nuvela „Graveyard Shift” (care va apărea curând la editura AliceBooks), dar și despre cum social media și pandemia Covid-19 a afectat piața de carte și inclinația publicului către cărți mai scurte. În relaționarea cu fanii, scriitoarea le-a oferit sfaturi pentru depășirea blocajului scriitorului și ne-a împărtășit detalii despre cum i-a luat cărții sale 3-4 ani până să fie descoperită de public și despre efectele asupra sănătății sale mentale. Finalmente, M.L. Rio ne-a povestit despre munca cu editorii și procesul de îmbunătățire a anumitor scene și pasaje din carte, precum și despre turneul de carte în SUA și Europa pentru nuvela „Graveyard Shift”.
14 septembrie
Sambătă, 14 septembrie, Surorile Katharine & Elizabeth Corr au venit pentru prima dată în cadrul FestivalYA și ne-au povestit despre procesul de a scrie în tandem ca duet de autori, despre inspirația din mitologia greacă și aducerea și adaptarea în prezent a subiectului pentru publicul adolescentin. Ele au analizat evoluția genului YA și aparitia NA-ului (New Adult) pe piața editorială, precum și creionarea personajelor secundare. La final, ele ne-au destăinuit personajele preferate din mitologie, precum și entuziasmul pentru volumul doi al duologiei House of Shadows, „Queen of Gods”.
Autoarea „Enciclopediei Spiridușilor”, Heather Fawcett, încheie seria de live-uri cu autorii YA și ne-a dezvăluit idei despre inspirația sa pentru personajele din carte, importanța curiozității în viața de zi cu zi, a călătoritului și a studiului, cercetării – elemente primordiale și în volumul său. Ea ne-a dezvăluit detalii despre rutina scrisului și importanța de a-ți lua timp pentru tine pentru a îmbunătăți procesul creativ. Printre cărțile sale preferate se numără seria „Earthsea” de Ursula K. LeGuin, „Stăpânul Inelelor” și „Spinning Silver”. Heather ne-a povestit și despre viitoarele sale cărți: își dorește să scrie în viitor și titluri SF, dar momentan se axează pe fantasy, ne-a dezvăluit trope-urile preferate din literatura YA, dar și cele detestate, și a mai recomandat „Acolo unde sălășluiește întunericul”, „Jonathan Strange & Mr. Norell” și Practical Rules for Cursed Witches, ca lecturi similare cu seria sa, „Emily Wilde”.
FestivalYA a ajuns și în Librăria Cărturești Fandom Palas Iași, care a găzduit de asemenea evenimente în săptămâna dedicată evenimentului: discuții armonioase și sesiuni de reflecții ghidate de Roxana Postolache, psihoterapeut, pornite de la cartea „Migdală”, de Sohn Won-pyung, de la editura Alice Books, precum și Cozy Reading Day – care le-a oferit cititorilor ocazia de a petrece o zi relaxantă citind cu un latte savuros din partea partenerului nostru NOIR Coffee Roasters.
Briee (@brieee.gen) și Ella (ella.banica) de asemenea ne-au vorbit cu entuziasm în librăria din Platinia din Cluj-Napoca, dezbătând subiecte precum importanța lecturii în adolescență, diversitatea genului literar YA și impactul pe care îl are social media asupra cititorilor, iar săptămâna FestivalYA s-a încheiat cu momentul muzical special interpretat de Yuka în Cărturești Carusel, căreia îi mulțumim pentru prezență și pentru momentele feerice petrecute împreună într-o ambianță muzicală extraordinară.
Ținem să le mulțumim editurilor partenere: grupul editorial Trei , AliceBooks, Bookzone, Nemira, grupul editorial Corint, Paralela 45, Humanitas, Hyperliteratura și Bonnier Books UK, precum și moderatorilor discuțiilor și celorlalți participanți: Mădălina Oprescu, Iulia Dromereschi, Andrei Ruse, Oana Purice, Iulia Andrei, Eli Bădică, Liviu Szoke, Corina Giurgia, Sînziana Mocanu, Sînziana Bălțătescu, Roxana Postolache, Alina Cojocaru, Lucia Popovici, precum și @brieee.gen, @ella.banica și @literary.dazai.
Live-urile, interacțiunile cu fanii și toate secretele „scriitoricești” ale autorilor prezenți anul acesta pot fi urmărite integral pe canalul de YouTube: CărtureștiTube. Urmăriți-ne de asemenea și pe Instagram pentru a rămâne la curent cu tot ce se întâmplă nou în lumea YA: FestivalYA.
Până la anul ce vine, să ne auzim cu bine!
Read On, Carry On! 🙂
There are no comments
Add yours