20953283_1403716099677539_1899601584016766072_n

Fundatia Friends for Friends lansează Programul „PRIMA CARTE”

20953283_1403716099677539_1899601584016766072_nUn scriitor român nepublicat primește sprijin (program de mentorat intensiv) pentru finalizarea unei cărți de proză de ficțiune, roman sau volum de proză scurtă, precum și recomandare de publicare la o editură românească de top.

Bursa oferă autorilor șansa de a finaliza o carte sub tutela a doi scriitori români și tutori de creative writing, Marius Chivu și Florin Iaru. Scopul final al programului este publicarea cărții, cu toate acestea, nu putem garanta publicarea în cazul în care produsul final nu este satisfăcător.

REGULAMENT

Cine poate participa
Orice autor nedebutat cu proză de ficţiune în volum. Nu impunem limite de vârstă, sex, domiciliu, naționalitate.

Mecanism
>> Autorii trebuie să trimită un fragment de roman/o povestire de maxim 30 000 de semne, în limba română. Aplicația constă în completarea unui formular, disponibil mai jos.
>> Aplicațiile vor fi evaluate pe baza unor criterii de selecție, de către scriitorii Marius Chivu și Florin Iaru.
>> Autorii celor mai bune aplicații vor fi chemați la un interviu, în urma căruia juriul (reprezentat de Marius și Florin) va decide autorii (între 2 și 4) care vor intra în programul de mentorat.
>> În funcție de evoluția din timpul mentoratului și de rezultatul final, cei doi mentori vor alege manuscrisul care va fi prezentat unei edituri de top.
>> Manuscrisul final ar trebui să aibă o limită minimă de 150 pagini (aproximativ 200 000 de semne).
>> În cazul în care manuscrisul va fi acceptat pentru publicare de o editură, contractul va fi încheiat între autor și editură.
>> Ca organizatori ai proiectului, oferim cadrul pentru debut, dar nu ne angajăm să facilităm efectiv publicarea, aici editura are ultimul cuvânt.

Criterii de selecție

  • originalitatea şi/sau potenţialul ideii sau a subiectului cărţii
  • claritatea stilistică
  • posibilitatea şi determinarea autorului de a finaliza manuscrisul de-a lungul celor cinci luni de mentorat.

Despre publicare: Dacă manuscrisul final este satisfăcător, va fi prezentat unei edituri românești de top, care se va ocupa de redactare, tipărire, distribuție – cartea intră în circuitul normal al editurii.

Calendar
҉ august – 15 octombrie 2017: aplicații
҉ octombrie – noiembrie 2017: jurizare & selecție shortlist (între 2 și 4 autori)
҉ decembrie (2017) – aprilie (2018): mentorat & finalizarea manuscrisului (selectăm între 2 și 4 autori, cu care se fac cinci întâlniri; iar la finalul mentoratului de cinci luni, Marius Chivu şi Florin Iaru vor alege manuscrisul care va fi prezentat editurii)
҉ aprilie – mai (2018): redactare/finalizare manuscris & depunere la editură

Înscriere

Completează formularul de aplicație și trimite-l pe adresa primacarte@ffff.ro, până pe 15 octombrie.
Te rugăm să folosești diacritice.

formular_aplicație_Prima Carte

În ce constă bursa

Oferim unui autor nedebutat cadrul în care poate finaliza și publica o carte de ficţiune:

a. mentorat & coaching pentru finalizarea manuscrisului
b. parteneriat cu o editură pentru publicarea cărții
c. promovare = FFFF va contribui (inclusiv financiar) la promovarea cărții

Mentoratul presupune, mai întâi, discutarea şi evaluarea de către tutori a ideii sau a subiectului, eventual al draftului, cărţii. De-a lungul celor cinci întîlniri (câte o întîlnire pe lună) tutorii vor continua evaluarea şi vor oferi feedback şi consiliere pe marginea (variantelor) manuscrisului in progress, obligaţia autorilor fiind de a finaliza sau a aduce aproape de finalizare manuscrisul cărţii (cele aproximativ 200 000 de semne minim) la finalul celor cinci luni. Dacă tutorii vor considera satisfăcătoare varianta finală a manuscrisului, vor recomanda cartea unei edituri de top în vederea publicării.

Despre mentori

Programul se bazează pe experiența de scriitori a lui Marius Chivu și Florin Iaru, dar și pe experiența lor de tutori – cei doi țin împreună, din 2012, un atelier de creative writing, în urma căruia au debutat cu proză mai mulţi scriitori.

Marius Chivu

Cu Marius am mai colaborat la Premiile Superscrieri, unde ne-a susținut din postura de membru al juriului și sfetnic de seamă timp de două ediții. Ne-ar fi fost alături și mai multe, dar meseria de scriitor l-a ținut departe, pe drumuri, în căutarea poveștilor și a inspirației. Acum ne-am pus de-a curmezișul chiar pe calea lui cu acest proiect și n-a mai avut scăpare, deci ne bucurăm de reintersectare.

Din CV: Este scriitor, cronicar literar şi traducător. A publicat, printre altele, volumul de proză scurtă Sfîrşit de sezon (2014), precum şi jurnalele de călătorie Trei săptămîni în Himalaya (2012) şi Trei săptămîni în Anzi (2016). Este redactor-editor al revistelor Dilema veche şi iocan, revista de proză scurtă, precum şi realizatorul radio talk-show-ului cu scriitori „All You Can Read” de pe www.UrbanSunsets.com.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.