Hilary Hahn. O privire indiscretă în spatele cortinei. Recomandare de Alexandru Tomescu
E o mare plăcere să vă pot povesti în câteva cuvinte despre o apariție discografică mai puțin obișnuită – un portret video al unei celebre violoniste americane laureate cu premiul Grammy, Hilary Hahn. Îi urmăresc evoluția de foarte mulți ani, încă de când era foarte tânără și, spre bucuria mea, a confirmat și chiar depășit cu mult toate așteptările în legătură cu cariera ei.
DVD-ul nu conține un concert, ci un documentar – dacă vreți, o privire indiscretă, însă cu atât mai interesantă în viața de artist din sptele cortinei. Astfel, o puteți urmări pe Hilary Hahn călătorind în toate colțurile lumii, alergând între aeroporturi, săli de concerte și studiouri de înregistrare. O puteți cunoaște prin intermediul acestui DVD în modul cel mai direct posibil (în afara sălii de concert), căci aveţi acces la personalitatea ei șarmantă și sinceră. E imposibil să nu vă cucerească. De altfel, în cazul ei, este sesizabil acest acord minunat care se poate stabili între personalitatea unui artist și felul în care el cântă. De pildă, atunci când o vedeţi cum se plimbă pe stradă şi cât este de prietenoasă cu lumea, puteți înţelege mult mai bine cum se așează sensibilitatea ei în raport cu felul direct şi spontan de a se exprima prin vioară.
Dacă o cunoaşteţi deja din înregistrări anterioare sau din concertele pe care le-a susţinut, o puteţi vedea pe acest DVD şi într-un mod mai puţin obişnuit. Pentru cei care preferă concertele, aceştia nu vor fi dezamăgiţi, căci la „extras”-uri găsiţi două lucrări: un Concert de Korngold și o sonată de Mozart. Este o practică mai puţin întâlnită, aceea de a pune la secţiunea „extras” concertele, întrucât pe un DVD clasic, acestea constituie secţiunea principală, în vreme ce materialele de making-of, interviurile sau alte imagini sunt prezentate ca o completare la muzică.
Korngold este un autor care a scris mai degrabă muzică de film. În privinţa aceasta, mi-a plăcut foarte mult felul în care gândeşte Hilary Hahn lucrurile; ea afirmă că doar pentru că e vorba despre muzică de film, asta nu „degradează” în vreun fel calitatea lucrării, care rămâne o muzică extrem de frumoasă. Din punctul meu de vedere, un mare artist este acela care ştie să facă din orice piesă ceva nemaipomenit de frumos. Hilary Hahn chiar are puterea de a transfigura această muzică, de a o face să trăiască chiar şi fără suportul imaginii.
Iar pentru puriştii muzicii există şi o Sonată de Mozart, una dintre lucrările de tinereţe – în Sol major –, care, în aparenta ei simplitate, este de fapt de o complexitate ieşită din comun, mult mai dificilă decât orice lucrare de Paganini sau altă piesă de virtuozitate. De ce? Pentru că în muzica de Mozart nu ai unde să te ascunzi, eşti acolo expus în toată sinceritatea ta de artist, cu tot ce ai în sufletul tău.
Pe Hilary Hahn o puteţi asculta live la Ateneul Român, alături de Camerata Salzburg pe 25 septembrie sau puteţi face cunoştinţă cu ea pe acest DVD, apărut la casa de discuri Deutsche Grammophon, pe care-l găsiţi în rafturile fizice sau virtuale ale Librăriilor Cărtureşti, în speţă în Raftul Festivalului Enescu.
There are no comments
Add yours