Yellow and Black Minimalist Beauty Product Blog Banner

Impresii de librar – George Pop | Schimb de experiență powered by RISE, Knihy Brezno (SLO)

Povestea schimbului meu de experiență începe luni, 29.07, dimineața, când ne-am îmbarcat în Kona(n), așa cum îi zice colega noastră, Simona, și am plecat spre Slovacia.

După o oră și jumătate petrecută la graniță, am reușit să ne urcăm pe M43, direcția Szeged, și mai departe spre Budapesta, apoi spre nord, spre Slovacia. Ne-am oprit la fostul punct de frontieră dintre Ungaria și Slovacia, unde am făcut câteva poze cu construcțiile abandonate, iar apoi ne-am urcat pe faimoasa Route 77 și am mers direct către Brezno.

Am ajuns la ceas de seară, unde ne-am cazat și am plecat să ne întâlnim cu gazda noastra, Zuzana, care deține una din cele trei librării din Brezno – destul de multe raportat la populația orășelului de numai 23.000 de locuitori.

Librăria pe care am vizitat-o este una mică și independentă, deținută de Zuzana, unde poți găsi orice, de la hârtie până la cărți de artă. Principala asemănare între librăria din care vin și cea vizitată este dimensiunea și atmosfera primitoare. Principala diferență constă în faptul că, deși Mercy (librăria din care vin) face parte din cel mai mare lanț de librării din România, unde lucrurile sunt organizate pe centre și echipe pentru fiecare nevoie și departament, în timp ce Zuzana gestionează aproape totul singură, de la comenzi de cărți până la instalarea rafturilor.

Zuzana și cu mine.

Ne-am întâlnit, astfel, în centru, înfometați, dar curioși, și ne-am îndreptat direct spre unul dintre singurele locuri cu bucătăria deschisă până la ora 22, denumit Pizzeria Barbaricum. După ce am mâncat, ne-am îndreptat spre primul club underground din Slovacia (!!!), denumit Bombura, situat într-o fostă distilerie de lichior, unde în trecut au concertat membri ai King Crimson și The GrandMothers of Invention. Acolo am avut plăcerea de a-l cunoaște pe proprietarul localului, care în perioada comunistă organiza East Bohemian Woodstock Festival, pentru care a avut și probleme cu securitatea din Cehoslovacia.

A doua zi a însemnat o premieră pentru librăria Knihy Brezno, unde, în spațiul ticsit de cărți, papetărie și antichități, au apărut primele căni – acelea care îi pun în prim-plan pe diverși artiști celebri, precum Klimt, Picasso, Van Gogh – , cărora le-am și dedicat un raft tematic în zona de artă.

Librăria este aranjată pe domenii, alfabetic, deci ne-a fost destul de ușor să ne orientăm în spațiul acesteia. 🙂

Principalele diferențe dintre piața de carte slovacă și cea românească sunt preferința slovacilor pentru edițiile hardcover, majoritatea cărților în limba slovacă fiind cartonate, și faptul că ei nu prea consumă literatură străină. Astfel, deși nu se cumpără în cantități mari, există numeroase traduceri, iar Zuzana încearcă să promoveze acest aspect printre tinerii din Brezno.

După pauza de prânz (librăria se închide pentru jumătate de oră la prânz), am ajutat-o pe Zuzana să monteze polițe, prin care am reușit să reorganizăm zonele de sport și de spiritualitate. Spre seară ne-am răsfățat cu mâncare tradițională la un han aflat la 30 de km de Brezno și am vizitat cula haiducului Jakub Surovec.

Apusul l-am prins între dealuri pe una dintre cele mai frumos poziționate bănci (în vârf de deal, sub un copac), unde ne-am bucurat de liniște și de panorama munților pe care urma să ne urcam în ultima noastră zi din Slovacia.

Am continuat cea de-a treia zi de librărit, prin realizarea unui raft tematic Formula 1, cu titluri pentru care a crescut interesul în rândul cititorilor din Slovacia, precum și din România.

După-amiază am vizitat singurul teren de fotbal din lume prin care trece un tren, casa echipei de fotbal TJ Tatran din Čierny Balog, despre care un fan înfocat a realizat și o monografie în care prezintă istoria de 90 de ani a echipei, care activează în liga a 7-a slovacă. În penultima zi pe tărâm slovac, am recepționat coletele cu cărți și papetărie.

Am rearanjat depozitele din zona de copii și ne-am pregătit pentru cucerirea vârfului Dumbier (2043 m), cel mai înalt vârf din Munții Tatra Mică, care fac parte din Carpații de Vest. Urcușul a fost abrupt, dar lin și ne-am bucurat de o pauză la Cabana Stefanika pentru un gulaș absolut delicios și combustibil pentru energie. Ajuns pe creastă am admirat golurile alpine, lacul Liptovska Mara și caprele de munte. Apusul ne-a prins sus în vârf, iar bezna pe traseu în drum spre casă.

Vineri dimineața ne-am pregătit bagajele, am vizitat pentru ultima oară micuța librărie din Brezno, ne-am luat la revedere și am pornit înapoi spre Timișoara, cu o pauza de gulaș undeva în Câmpia Panonica. 

Printre lucrurile cu care am rămas din acest schimb de experiență se numără:

1. Importanța unei asociații naționale a librarilor, care ar putea sprijini afacerile în perioade dificile. Editorii de carte din Slovacia ajută micile librării oferindu-le reduceri și cărți mai ieftine și, de asemenea, organizează întâlniri pentru librari);

2. Este esențial să construiești o comunitate în jurul librăriei; oamenii veneau regulat și stăteau prin librărie, discutând diverse lucruri.
+ fun fact: prietenii Zuzanei au ajutat cu ce au putut atunci când librăria s-a deschis, iar vecinii și prietenii încă vin pentru a sta la povești în timpul zilei);

3. DIY (do it yourself) – uneori este mai bine să încerci să faci tu ceva decât să folosești sau vinzi produse prefabricate, oferind astfel un plus de originalitate; de exemplu, Zuzana făcea semne de carte la o imprimantă din librărie pe care le oferea apoi cititorilor sau turiștilor 🙂

Peretele din librărie cu cele mai frumoase librării din lume, unde Zuzana zicea că ne va pune și pe noi. 🤭

Per total, recomand experiența asta tuturor librarilor, iar dacă aveți oportunitatea, vă recomand să mergeti însoțiți de-un prieten bun :)*
Veți avea de învățat despre diferitele culturi, tabieturi, despre piața de carte din alte țări și multe alte lucruri pe care nu vi le puteți imagina înainte.

La o săptămână de la experiența din Brezno, gazda noastră Zuzana ne-a facut o vizită în România, unde i-am făcut un tur în librăria de pe Mercy, loc care a inspirat-o pentru dezvoltarea micuței librării din Brezno.
Călătoria sa și a partenerului său în România s-a încheiat cu o ultimă oprire la evenimentul Celebrarea orașului, din weekend-ul 16-18 august, unde am avut ocazia să mai ciocnim un pahar de vin în cinstea librăritului și a legăturilor create.


*RISE acoperă doar cazarea voastră. Mai multe informații pot fi găsite aici.

—–

George este librar de aproape șase ani în Timișoara, activând, pe rând, în fiecare din cele trei librării din oraș. A fost implicat în deschiderea mai multor librării din regiune și a contribuit la salvarea uneia de la o inundație.
De jumătate de an s-a așezat la librăria de pe strada Florimund Mercy, nr. 7, unde încearcă să curatorieze și să coordoneze librăria. Își ocupă timpul cu meșteritul, lipitul și designul de diferite produse, obiecte și etichete, dar și cu lectura și structurarea luminii pe peliculă fotografică.


There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.