danemarca

IMPRESII DE LIBRAR | Paula Albu | Schimb de experiență powered by RISE Finlanda 💚 librăria RoseBudBooks

Paula Albu este librar în Cărturești Palas Mall. În septembrie a fost într-un schimb de exepriență RISE, în Finlanda. Am rugat-o să ne povestească, așa, ca într-un jurnal de călătorii, cum a fost și ce a însemnat pentru ea experiența, cu ce s-a întors valoros de acolo și cum e să fii librar în Finlanda. 

Am știut mereu că lectura și cărțile mă vor duce departe și îmi vor deschide noi orizonturi, ajutându-mă să întâlnesc locuri și oameni pasionați. Schimbul de experiență din Finlanda nu face decât să îmi confirme asta, după cum veți citi și voi. 😊 

Despre Helsinki auzisem doar din povești și ghiduri de călătorii, așa că am plecat la drum cu multă curiozitate (și vreo 2-3 cărți). După o escală de câteva ore în Danemarca și o cursă de alergare spre următorul avion, am ajuns în capitala Finlandei. Am fost plăcut surprinsă de cultura nordică pe care nu o experimentasem până în acea zi, urmărind cu mare interes totul – mijloacele de transport, vestimentația oamenilor, comportamentul lor. Cred că o parte importantă din călătorie o reprezintă chiar acest lucru – observarea localnicilor, a arhitecturii, a sufletului orașului pe care alegi să îl explorezi. 

Petra m-a întâmpinat cu cafea și dulciuri, limbajul universal al librarilor.

După luni întregi de emoții și nerăbdare, am trecut prin fața librăriei care urma să îmi fie gazdă în următoarele zile. Știam de la Petra, cu care corespondam deja de câteva luni, că mă așteaptă dis-de-dimineață ca să ne cunoaștem și să îmi prezinte lumea cărților, dar din perspectiva ei.

ÎN LIBRĂRIA ROSEBUD SIVULLINEN, TREI ZILE CU PETRA ȘI HANNU

Rosebud este unul dintre cele mai cunoscute lanțuri de librării din Helsinki și nu numai. Librăria în care am fost este cea mai mare dintre ele – Rosebud Sivullinen și este locul unde se întâmplă minuni. Atmosfera a fost una foarte primitoare, Petra m-a întâmpinat cu cafea și dulciuri, limbajul universal al librarilor. Mi-a prezentat librarii și ceilalți membri ai personalului – graphic designer, curierul, lucrătorul de la marfă, iar apoi librăria cu toate unghiurile și rafturile ei. Am descoperit aici o lume diferită de a noastră (din punctul de vedere al produselor oferite, al așezării și al spațiului), dar la fel de frumoasă. Am găsit o gamă foarte largă de cărți în limba engleză, recunoscând marii clasici ai literaturii, titluri noi ai autorilor traduși internațional, dar și foarte mulți autori finlandezi. 

Am vorbit foarte multe despre librăriile pe care le reprezentăm, culturile din care facem parte, dar și viața cărților și cum sunt privite acestea într-o lume în care digitalizarea pare să ne cuprindă.

Depășind ca mărime librăria Cărturești din Iași, Rosebud Sivullinen se întinde pe o suprafață de 1,300 metri pătrați. Poți rătăci aici ore întregi alături de o carte bună, dar și să participi la evenimentele care au loc tot în librărie, în zona dedicată lor. Librăria are peste 57.000 de titluri și se laudă cu faptul că deține mai multe cărți unice decât biblioteca și că aici chiar există o carte pentru fiecare cititor. 

În specificul acestei librării se află și organizarea de evenimente culturale. Pe lângă lansări de cărți, finlandezii aleg să petreacă aici după-amiezile, discutând despre cărți clasice, romane populare, dar și despre subiecte mai controversate precum politică, război și feminism. 

Un alt aspect foarte interesant mi s-a părut colecția de filme pe care librăria o pune la dispoziție clienților. Aflând despre pasiunea pentru filme a lui Hannu, fondatorul Rosebud, nu este de mirare că se găsesc astfel de produse pe rafturile din librărie. 

După prezentarea librăriei, am discutat cu Petra despre…cărți (surpriză!), și oricum amândouă eram pregătite să vorbim despre autorii preferați. Am vorbit foarte multe despre librăriile pe care le reprezentăm, culturile din care facem parte, dar și viața cărților și cum sunt privite acestea într-o lume în care digitalizarea pare să ne cuprindă. Am aflat despre provocările pe care le întâmpină o librărie independentă și relativ mică precum Rosebud și sunt recunoscătoare pentru toți oamenii talentați de care dispune Cărturești și pentru toate departamentele pe care le are. În Helsinki, Hannu și Petra sunt cei care se ocupă de tot ce ține de organizarea librăriilor fizice, a magazinului online, a comenzilor de cărți pentru librăriile fizice, dar și de festivalurile de carte care sunt extrem de importante pentru o astfel de librărie. 

Printre discuțiile despre cărți și autori s-au strecurat și subiecte importante precum importanța cititului, conservarea limbii materne și epoca cărților digitale. Am descoperit, astfel, că problemele cu care ne confruntăm noi sunt întâlnite și la mii de kilometri depărtare. Cărțile bune așteaptă să fie citite, librarii au puterea să le pună în valoare, însă publicul poate fi foarte ușor distras de recomandările de pe rețelele de socializare. Rămâne ca librăriile să pună la dispoziție (și în lumină) acele cărți importante de care nici nu știi că ai nevoie.

O diferență ușor de sesizat constă în specificul librăriilor – Cărturești aduce publicului o experiență completă, pornind de la cărți și continuând cu muzică, ceai, cafea, jocuri etc. Rosebud este o librărie în care predomină cărțile, dar și aici clienții pot găsi și accesorii precum agende, felicitări, stickere și alte obiecte de papetărie.

Mi-a plăcut faptul că Petra a venit cu multe sugestii turistice, mi-a subliniat faptul că un schimb de experiență ca librar trebuie să includă și partea culturală. De la recomandări de supe până la localuri de înot și biblioteci, aceste mici secrete au făcut excursia completă. 😊

BIBLIOTECA CENTRALĂ OODI

Biblioteca Centrală Oodi (https://oodihelsinki.fi/en/) a fost unul dintre locurile preferate și am descoperit aici o altfel de atmosferă, mult mai relaxată, atât a cititorilor, cât și a personalului. Am frunzărit câteva albume de artă alături de o cafea. Ploaia care se auzea pe geam completa perfect atmosfera. 

Celelalte librării Rosebud sunt situate relativ aproape, așa că am făcut o mică excursie, vizitându-le pe toate. Am descoperit astfel și librării mai mici, dar cu un anumit specific. La academie, studenții pot descoperi cărți esențiale de filosofie și dezvoltare personală, atât în finlandeză, cât și în limba engleză.

ULTIMA ZI DE LIBRĂRIT și trei recomandări de carte

Ultima zi de librărit ne-a prins tot la discuții, de data aceasta și cu fondatorul librăriei. Am luat prânzul cu ei, m-am simțit ca un copil care descoperă câte ceva din tainele universului (în acest caz, al cărților). Atât Petra, cât și Hannu povesteau cu entuziasm despre librăriile lor, despre festivalurile de carte care urmează, despre cum aleg să cumpere cărțile cu stoc mic (sau foarte mic) de la edituri, încercând să le salveze, despre cum achiziționează titluri cu adevărat valoroase, stând și cercetând ore întregi capodoperele ascunse printre milioanele de cărți existente. Întrebându-i dacă nu se simt obosiți făcând toate aceste lucru și lucrând 7 zile din 7, amândoi au spus că nu. Când iubești ceea ce faci, nu simți că muncești. Nici după ani de experiență.

Surprinși au fost și ei de numărul mare de librării pe care le deținem, dar și departamente și mulțimea de angajați pe care îi avem. Chiar și hârtia de împachetat (hint – ce e verde Cărturești…) li s-a părut deosebită. Împărtășind câte ceva din specificul nostru și strategia noastră de marketing, dar și de dorința clienților de a vedea oamenii din spatele casei și al ecusonului (librarii!), am ajuns la concluzia că nimic nu bate o recomandare bună. Eu am lăsat o listă lungăăă de cărți recomandate, iar Petra a spus că neapărat trebuie să se găsească pe lista mea:

  1. Tolkien (nu mă mir, erau câteva mese tematice și câteva ediții de lux ale autorului)
  2. Crossing de Pajtim Statovci
  3. Summer Fishing in Lapland de Juhani Karila

Mi-am luat rămas bun de la ei cu o ușoară nostalgie, știind că ei sunt acei oameni care, asemenea cărților rare, trebuie protejați. Însă trebuie să și vorbim despre ei – despre oameni pasionați care fac lumea mai frumoasă. 

Mi-aș dori ca mulți oameni să treacă pragul librăriei Rosebud și să simtă cum pășesc într-o lume a cărților, să descopere o librărie despre care citești, însă nu mai întâlnești. Un loc unde oamenii nu se pierd în detalii, unde păstrează cărțile, autorii și cititorii. Acest aspect l-aș aduce și la noi în prim plan, punând în valoare ceea ce a stat și stă la baza Cărtureștiului – cartea.

Aventura mea nu s-a terminat după cele 3 zile de librărit. Am ales să mai stau încă 2 zile în Finlanda, căutându-l pe Moș Crăciun. I-am găsit locul – Santa Claus Village, situat în Rovaniemi, un oraș din regiumea nordică a Finlandei. 

Iar în Rovaniemi, unul dintre cele mai cunoscute orașe ale Laponiei, am vânat și Aurora Boreală. A fost o adevărată aventură, însă una pe care aș repeta-o oricând (poate și într-un sezon cu zăpadă 😊).  

Cu ce m-am întors din această experiență? Cu câteva cărți, semne de carte și magneți. Cu chef de citit, cu și mai multă dragoste față de cărți și universul care mă înconjoară la Cărturești (colegi, clienți, edituri etc) și cu chef de călătorit. Aș repeta oricând experiența aceasta și cu siguranță că voi mai aplica și altă dată la schimbul de experiență RISE, căutând și alte personaje și oameni desprinși din povești. 😊



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.