Început de iunie în FAPT: start pentru cea de-a IV-a ediție a Festivalulul de Arte Performative Timișoara
La început de iunie, început de FAPT (Festivalul de Arte Performative Timișoara), organizat de Centrul Cultural German Timișoara. Aflat la cea de-a patra ediție, FAPT 2023 este construit în jurul ideii de comunitate, explorează modele noi de creație și conviețuire și pune în discuție conexiunile dintre oameni atunci când ei petrec un anumit timp împreună. Pe tot parcursul anului, FAPT scoate în evidență latura participativă a artei prin implicarea diverselor comunități din oraș.
Programul festivalului este realizat de artiști locali și internaționali pentru și alături de oameni din Timișoara, oameni care redefinesc comunitatea din care fac parte sau caută una căreia să-i aparțină. Co-curatorii acestei ediții sunt Ciprian Marinescu (manager cultural), Mihai Mihalcea (director de programe la Centrul Național al Dansului București) și Lisa Zehetner (dramaturg independent și director de producție).
Conținutul propus în această ediție a Festivalului de Arte Performative Timișoara (FAPT) nu ia în considerare spectacularul și nu vizează centrul, ci mai degrabă este o coregrafie a deplasării privirii și atenției spre zone mai puțin spectaculoase, dar la fel de relevante și importante. În acest context ne-am propus să nu inserăm nevoi artificiale și conținuturi care pleacă de la constructe exterioare locului, ci mai degrabă să fie intim legate de țesuturile sociale ale Timișoarei, prin idei, artiști și practici care deja acționează local și care nu se adresează neapărat celor deja conectați la circuitul de instituții și evenimente culturale oficiale. Ne-am dorit ca actul cultural să nu devină un moment festiv, ci un proces care să le ofere participanților instrumente care să le devină posibili aliați în viața de zi cu zi. (Mihai Mihalcea, co-curator FAPT 2023)
Joi, 1 iunie, de la ora 17:00, dăm startul primului proiect din cadrul festivalului: RECONECTARE la Podul de Poveste. Acesta constă în 5 întâlniri creative în comunitate, din care 4 se vor desfășura în spațiul public (Parcul Uzinei lângă Podul de Poveste) și își propune să dezvolte și să intensifice legăturile și lucrul început în cadrul comunității creative Croșetăm Povești și Poduri, dar și să promoveze apariția unei subiectivități comune care prin intermediul instrumentelor artistice să contribuie la coeziune și să genereze activități colective care să ofere participanților crearea sentimentului de apartenență. Atelierele vor avea o dimensiune performativă de ritual colectiv și se vor derula după cum urmează:
1 iunie, Podul de poveste (Parcul Uzinei de Apă)
17:00 – 19:00 Atelier de pictură cu Livia Mateiaş
7 iunie, Centrul Social Sfântul Francisc
11:00 – Atelier de pictură cu Livia Mateiaș, destinat persoanelor fără adăpost din Centrul Social Sfântul Francisc, aflat sub Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timișoara)
10 iunie, Podul de poveste (Parcul Uzinei de Apă)
17:00 Atelier de croșetat cu Anca Mircu și Livia Mateiaș
17 iunie, Podul de poveste (Parcul Uzinei de Apă)
17:00 Atelier de croșetat cu Anca Mircu și Livia Mateiaș
1 iulie, Podul de poveste (Parcul Uzinei de Apă)
17:00 – 19:00 Atelier de modelaj cu Livia Mateiaș
FAPT face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.
There are no comments
Add yours