intrebari mari

Întrebări mari de la cei mici (la care răspund niște oameni foarte importanți)

intrebari mariȘtiu o pereche de părinți care s-au simțit în același timp amuzați și foarte obosiți atunci când unul dintre copiii lor i-a întrebat – după o serie de multe alte întrebări – unde se duce scrisul de la televizor. Gemma Elwin Harris se prezintă drept editor, scriitor, mamă, nașă și matușă a unor copii extrem de curioși. Ei i-au dat ideea – evident! – de a scoate o carte cu răspunsuri la cele mai mari dileme ale copiilor. A ieșit o culegere minunată (și o a doua, apărută un an mai târziu) cu întrebări amuzante, emoționante sau profunde și răspunsuri pe înțelesul copiilor, date de specialiști, oameni de știință, scriitori, filosofi sau artiști.

Pentru Întrebări mari de la cei mici (la care răspund niște oameni foarte importanți), Gemma Harris a cerut ajutorul a zece școli, ai căror copii au pus câte o întrebare la care doreau răspuns. După care a fugit după ajutor la cei despre care vă vorbeam. Deci, ce vor să știe copiii? O mulțime de lucruri la care ne-am obișnuit să răspundem expeditiv, altele la care avem în mod clar nevoie de ajutor și mult mai multe la care nici măcar nu ne-am gândit. Sunt întrebări tehnice și întrebări adorabile. Ce sunt atomii? De ce sunt planetele rotunde? Din ce sunt făcute oasele? Cine a scris prima carte? Cum se produce curentul electric? Cum mă controlează creierul pe mine? Dacă universul a apărut din nimic, cum de a devenit totuși ceva?

Găsim aici și răspunsuri la întrebări care dau bătăi de cap – cum ar fi de ce pot să facă fetele copii, dar baieții nu, de ce nu trăim veșnic și cine este Dumnezeu (o întrebare dificilă, la care Harris a cerut mai multe răspunsuri). Dar și la întrebări emoționante, precum de ce sunt unii oameni răutăcioși? sau – una dintre preferatele mele – Ce anume mă face pe mine să fiu eu?.

Filosoful Alain de Botton răspunde la întrebarea Cum apar visele?. Naturalistul David Attenborough ne spune dacă mai există specii de animale nedescoperite, biologul evoluționist Richard Dawkins dacă suntem cu toții rude, Jarvis Cocker – de ce există muzică, Gordon Ramsey – de unde le vin bucătarilor ideile pentru rețete, iar scriitorul Philip Pullman – de unde le vin scriitoriilor ideile. Lista creierelor mari și a celebrităților continuă, toți se achită admirabil de sarcină, iar unii chiar cu har. Două treimi din încasările lui Harris și jumătate din cele ale editurii s-au dus către organizația caritabilă NSPCC (National Society for the Prevention of Cruelty to Children), în sprijinul copiilor efavorizați sau în pericol.

Nimeni nu consideră că deține toate sau singurele adevăruri, dar și întrebările și răspunsurile te fac să vezi lumea cu alți ochi. Eu – de exemplu – tocmai mi-am dat seama că nu am explicat niciodată, de-adevăratelea, de unde vine vântul. Iar întrebările copilăriei sunt, pe cât de multe, pe atât de importante și amuzante. Insist cu ele – da, știu, sunt multe, dar nu mă pot abține: De ce nu pot să mă gâdil singur?, Cum reușesc sportivii să se concentreze când spectatorii sunt atât de gălăgioși?, Cum să mergi mai departe când pierzi în sport?, De ce numai oamenii mari hotărăsc ce-i de făcut?, De ce mă cert tot timpul cu sora mea?, E bine să mănânci râme?, De ce are pipi culoarea galbenă?, Cum aș arăta dacă n-aș avea schelet? sau Lui Alexandru cel Mare îi plăceau broaștele?

Nu sunt toate răspunsurile din lume la orice întrebare posibilă, dar – la nevoie – veți lua notă mare la extemporalul intitulat Dacă o vacă n-ar mai trage pârțuri un an întreg, iar apoi ar trage unul mare, ar putea zbura în spațiu? Răspuns corect: nu, doar 5 km, dar sistemul de propulsie nu ar fi cel pe care vi-l imaginați. Pentru amănunte, trebuie totuși să citiți cartea.

Întrebări mari de la cei mici (la care răspund niște oameni foarte importanți), de Gemma Elwin Harris

Editura Humanitas, 2012

Traducere de Mihaela-Elena Balint

Ilustrații di Rareș Ionașcu



There are 2 comments

Add yours

Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.