12+ idei de jocuri interesante și distractive pentru copii de jucat în casă
Dacă ai copii plini de energie și mereu în căutare de noi activități interesante și jocuri distractive, te-ai confruntat probabil deja cu provocarea de a găsi modalități prin care să le stimulezi imaginația, să le satisfaci curiozitatea și să le păstrezi entuziasmul viu. Și, cum uneori vremea sau circumstanțele ne impun să petrecem timp în casă, alegerea unor jocuri de interior poate fi ocazia ideală pentru a îmbina distracția cu timpul petrecut în familie și învățarea prin joc.
Ne-am gândit să-ți ușurăm munca și să facem un ghid ghid cu idei de jocuri pentru copii care garantează timp de calitate petrecut împreună cu cei mici în casă. Nu doar că vei alunga plictiseala, dar îi vei ajuta să se dezvolte și să-și îmbogățească imaginația.
Reconstruiește puzzle-ul
Să faceți puzzle-uri împreună este o modalitate grozavă prin care să petreceți timp de calitate în familie, dar și să-i oferiți copilului o idee de joc în casă, recreativă și educativă, pentru momentele în care îl vrei departe de ecran. La Cărturești vei găsi o mulțime de puzzle-uri pentru copii pentru toate gusturile și toate vârstele, de la cei mici la cei mari, cu imagini din cele mai cunoscute povești sau inspirate de pasiunile lor. Pentru mai multă distracție, ascunde toate piesele unui puzzle de lemn și încurajează-l pe cel mic să le caute și să așeze fiecare piesă pe tablă pe măsură ce le găsește.
Jocul cu plastilina și nisip kinetic
Jocul cu nisip kinetic și plastilină nu este doar fascinant, dar are și câteva beneficii importante care îi ajută pe cei mici să crească armonios. Mai exact, modelarea cu plastilină le stimulează imaginația, le dezvoltă copiilor abilitățile motorii, gândirea spațială sau conceptele de culoare, formă și greutate și le permite să-și prezinte gândurile și ideile sub formă de joc.
Pot încerca un set cu nisip kinetic în diferite culori și cu diferite forme, pe care îl pot modela după bunul lor plac, plastilina inteligentă de la Amos sau un joc de îndemânare cu plastilină pentru ca aceștia să-și dezvolte dexteritatea.
Inventează o poveste
Copiii au o imaginație bogată, pe care abia așteaptă să o exploreze, astfel că tot ce trebuie să faci este să le pui la dispoziție instrumentele necesare și poate să le oferi un pic de ajutor. Printre jocurile pentru copii de jucat în casă, pe care cei mici le vor îndrăgi îndată, se numără și crearea de povești cu ajutorul figurinelor preferate. Încurajează-i să-și pună imaginația la încercare și să creeze propriile lumi, personaje și întâmplări. Copiii se pot juca cu eroi neînfricați ca Spider-Man, Batman, Naruto sau personaje simpatice precum Pikachu, Harry Potter, Belle și multe altele.
Scrabble
Nu degeaba Scrabble este cel mai popular joc de cuvinte din lume. Este o activitate care îmbină distracția cu dezvoltarea copiilor, devenind astfel o oportunitate minunată de a învăța împreună prin joc. Scrabble stimulează inteligența celor mici, le testează memoria și inventivitatea.
Dacă ești în căutare de activități educative pentru copii, Scrabble este alegerea potrivită. De asemenea, copiii vor învăța să se concentreze și să dezvolte strategii de succes cu ajutorul cărora să câștige jocul.
Spuneți ghicitori
Printre ideile de activități distractive pentru copii în casă se numără și ghicitorile, care stimulează inteligența, vocabularul și umorul celor mici. Alege ghicitori cu animale, ghicitori despre lumea din jur sau o carte cu ghicitori istețe și amuzante de care vă puteți bucura împreună. Și, ca să faceți jocul și mai distractiv, cine răspunde corect la cele mai multe ghicitori va primi un premiu.
Jocul memoriei
Jocurile de memorie sunt o modalitate grozavă prin care copiii își pot dezvolta memoria și abilitățile de concentrare și care vine la pachet cu foarte multă distracție. Puneți un set de cărți cu imagini sau cuvinte cu fața în jos și rugați copiii să întoarcă pe rând două cărți, până reușesc să găsească o potrivire.
Maraton de board games
Jocurile de societate sunt o modalitate excelentă de a petrece timp de calitate acasă împreună cu copiii. Totodată, board game-urile sunt și o modalitate ideală prin care copiii își pot dezvolta imaginația, logica, învață cum să lucreze în echipă, cum să comunice eficient și acumulează cunoștințe noi dintr-o gamă variată de domenii.
Alege Dixit, un joc de societate cu cărți ilustrate care dă voie atât creativității, cât și imaginației să se desfășoare liber. Adevărata victorie când joci Dixit nu este în acumularea de puncte, ci împărtășirea unei activități creative cu familia sau prietenii. Lista de cumpărături este un joc educativ care îmbină distracția cu educația financiară și îi învață pe copii despre valoarea banilor și cum să se descurce la cumpărături. Să strângem puii este alt board game distractiv pentru cei mai mici, conceput pentru a-i învăța să numere și pentru a le dezvolta memoria.
Vânătoarea de comori
Pentru zilele în care vremea capricioasă nu-i lasă pe cei mici să iasă din casă, iar plictiseala și nerăbdarea își spun cuvântul, avem o idee de joc pentru copii care le va aduce entuziasmul și îi va ține ocupați cel puțin o oră sau chiar mai mult, în funcție de cât de complex vreți să creați vânătoarea de comori.
Cum se joacă: alege câteva locuri din casă în care să ascunzi biletele cu indicii pentru următorul loc în care copiii să caute. Pentru a face jocul mai palpitant pentru copiii de 10-12 ani, încercați să scrieți indiciile sub forma unor ghicitori. Pentru copiii mai mici, de 5-8 ani, alege varianta în care fiecare bilet conține ca răspuns o literă. Literele astfel adunate formează cuvântul care indică ascunzătoarea. Comoara poate să fie un cadou pentru copii pe care și-l doreau de ceva timp. Fie că este vorba de o mașină, tren sau avion, un ghiozdan pentru școală sau alte jucării distractive.
Coloratul, joaca benefică pentru minte și corp
Coloratul, la fel ca basmele și cărțile cu povești, este îndeaproape asociat copilăriei, iar cei mici sunt mai mult decât încântați să se bucure de această joacă interesantă și creativă. Mai mult de atât, coloratul este și o activitate plăcută de a învăța lucruri noi, iar jocul este cea mai bună metodă de învățare la orice vârstă.
Fie că este vorba de cele clasice pentru creioane colorate cum ar fi: Capra cu trei iezi, Scufița Roșie, Vine, vine primavara! sau colorează după coduri, fie cele pe bază de pictură cu apă pentru copiii care colorează cu degetele, indiferent de metoda de exprimare artistică aleasă, cărțile de colorat contribuie la dezvoltarea cognitivă, psihologică și creativă a copilului.
Jocuri de cărți
Copiii iubesc competiția, dar, mai ales, iubesc să câștige. Printre ideile de activități pentru copii ideale de jucat în casă se numără și jocurile de cărți. Alege jocuri simple, dar care îi ajută să-și îmbunătățească gândirea logică, să-și dezvolte memoria, atenția și abilitățile de concentrare. Jocuri ca Uno, Mantis, Guess in 10 sunt ușor de învățat și distractiv de jucat.
Origami pentru copii
Pentru copii, confecționarea de origami nu este doar un joc interesant și distractiv de jucat în casă, ci contribuie la dezvoltarea atenției, concentrării, încrederii în sine și răbdării. În timpul activităților creative de Origami, copiii învață noțiuni matematice, dobândesc logică în gândire și își dezvoltă, în același timp, spiritul artistic și creativ.
Mima, un joc interactiv care încurajează imaginația
Unul dintre cele mai populare jocuri de jucat în casă, mima îi distrează pe copii și pe adulți deopotrivă. Ai nevoie doar de câteva foi de hârtie sau de un caiet, instrumente de scris și multă voie bună. Dacă sunt mai mulți jucători, se pot face perechi de câte doi.
Cum se joacă: fiecare jucător scrie pe o hârtie un cuvânt care aparține unui domeniu sau unei teme stabilite anterior – de exemplu, natură, animale, Paște, școală etc. Hârtiile sunt puse într-o cutie, iar apoi fiecare membru al unei echipe trage la sorți o bucată de hârtie și încearcă sa îi explice partenerului său cuvântul scris, fără a folosi cuvinte.
Bowling acasă
Dacă nu puteți să mergeți la bowling, aduceți bowlingul la voi acasă. Amenajați o pistă pe hol și folosesiți simpaticul set de bowling de la Dolu care include șase popice colorate și două bile. Cine reușește să dărâme mai multe bile, acela câștigă! Bowlingul e o modalitate distractivă pentru stimularea abilităților motorii grosiere și a coordonarii mână-ochi.
Spânzurătoarea
Unul dintre cele mai populare jocuri pentru copii, dar și pentru adulți, Spânzurătoarea îi ajută să-și testeze atenția și cunoștințele de vocabular. Ai nevoie de un pix, o agendă sau foi de hârtie pe care se va desfășura jocul.
Cum se joacă: jucătorul trece prima și ultima literă a unui cuvânt, cu spații între ele pentru literele care lipsesc, cuvânt pe care celălalt jucător trebuie să-l ghicească. Pentru fiecare literă ghicită greșit, se adaugă câte un element spânzurătorii.
Timpul petrecut acasă, cu familia, este cel mai prețios. Cu atâtea jocuri interesante și activități creative pentru copii din care să alegeți, niciun nor de plictiseală nu o să vă umbrească ziua! Pentru mai multă inspirație, aruncați un ochi și pe materialul cu idei de cadouri pentru copiii și ghidul cu activități pentru copii de care se pot bucura și adulții.
There are no comments
Add yours