Noutățile editoriale ale primăverii
Multe lucruri s-au schimbat de când nu ne-am mai văzut în librărie, printre rafturi. Am învățat lucruri noi, am descoperit tot felul de activități care ne fac plăcere, am fost nevoiți să renunțăm la multe obiceiuri care ne erau dragi. Cărțile și cititul au rămas pasiunile noastre, nu le vom pierde probabil niciodată, dar unul dintre lucrurile de care ne e cel mai dor sunt descoperirile pe care le făceam în librărie, noutățile editoriale care ne întâmpinau de la intrare și ne împingeau să adăugăm temători alte idei de lectură pe listă.
Luna mai era printre cele mai înfloritoare în apariții editoriale, așteptam nerăbdători Bookfestul și toate cărțile care veneau odată cu el.
Chiar dacă n-a mai fost o primăvară editorială la fel de bogată ca în alți ani, sunt câteva cărți apărute recent, care ne-au atras atenția și pe care vrem să le împărtășim cu voi. Sunt titluri pe care unii dintre noi le așteptam de mult, altele care abordează teme de actualitate sau a cărora tematică s-a reactualizat în contextul pe care îl trăim, câteva surprize editoriale sau cărți care ne-au atras atenția.
Editura Humanitas
Mircea Cărtărescu, Creionul de tâmplărie
Un nou volum despre scris și literatură, despre citit, despre poezie. Și întâmplări cu scriitori: Nichita Stănescu, Marin Preda, Șt. Aug. Doinaș, Șerban Foarță, Ioan Alexandru, Paul Georgescu, Gellu Naum, Virgil Mazilescu, Florin Mugur, Mircea Nedelciu, Mariana Marin, George Crăciun, Ion Stratan, Traian T. Coșovei… Nu lipsesc nici autori străini: Amos Oz, Romain Gary, Olga Tokarczuk, Ernesto Sabato.
Tatiana Niculescu, Seducătorul domn Nae
Un portret al lui Nae Ionescu. Despre ideile sale filosofice, relația cu discipolii săi, marile evenimente politice la care a fost martor și o mulțime de detalii și evenimente din viața sa.
Guzel Iahina, Copiii de pe Volga
Mulți dintre cititorii care au îndrăgit Zuleiha deschide ochii așteptau cu nerăbdare acest nou roman al scriitoarei ruse, în traducerea minunată a Luanei Schidu.
Alte apariții recent ale editurii Humanitas: Hiro Arikawa, Memoriile unui motan bătrân, Melanie Benjamin, Femei de Oscar, Anuradha Roy, Toate viețile pe care nu le-am trăit.
Editura Polirom
Paolo Giordano, În vremea contaminării
O carte a talentatului autor italian, care vorbește despre criza pe care o trăim în momentul de față și toate implicațiile de ordin politic, economic, interpersonal sau psihologic.
Lavinia Bălulescu, Steinhardt. Bughi, mambo, rag
În colecția Biografii romanțate a editurii Polirom apare un nou titlu. Despre Nicolae Steinhardt de data asta, semnat de Lavinia Bălulescu. Pe noi ne tentează foarte tare cartea și ne-a convins și fragmentul citit de autoare aici.
Alte apariții recente la Editura Polirom: Barbara Casin, Vocabularul european al filosofilor, Alberto Moravia, Istorii din preistorie
Editura Art
Margaret Atwood, Testamentele
Noul roman al îndrăgitei autoare canadiene a apărut și în traducere în limba română la începutul lunii aprilie, cu o continuare a Poveștii slujitoarei, romanul care a cucerit atâția cititori.
Jonathan Swift, Jurnal pentru Stella
Jurnalul scriitorului irlandez, celebru pentru Călătoriile lui Gulliver, ne dezvăluie o perspectivă mai intimă a sa și un minunat tablou al Londrei secolului al XVIII-lea.
Editura Nemira
Stephen King, Institutul
Iubitorii de Stephen King au un nou roman de citit: Institutul, o nouă poveste înspăimântătoare despre copii care înfruntă răul.
Antologia Izolare (ebook).
Un proiect foarte frumos al editurii Nemira, în care scriitorii povestesc despre cum trec prin perioada de izolare. Toate încasările obținute din vânzarea acestui ebook vor fi donate pentru combaterea COVID-19, către Asociația Dăruiește Viață.
Billy Holiday, William Dufty, Lady Sings The Blues
Autobiografia celebrei artiste blues, în care vorbește despre copilăria în Baltimore, despre episoade dure ale carierei sale, rasism, droguri. Nu lipsesc întâlnirile și legăturile cu staruri celebre ale epocii sale. Noi am pus-o deja pe lista de lectură.
Alte apariții recente ale editurii Nemira: Rob Hart, Depozitul, Kenize Murad, În țara celor puri, Linda Holmes, Evvie Drake o ia de la capăt.
Baroque Books&Arts
Claudia Hammond, Arta relaxării
Încă un argument venit în sprijinul odihnei ca necesitate și nu ca răsfăț. Cu multe anecdote și dovezi științifice despre importanța odihnei pentru starea de bine și recăpătarea echilibrului.
Jodie Jackson, Ești ceea ce citești
Presă, social-media, știri de care ne ferim, știri de care ne lipim pentru că ne confirmă părerile. O carte care ne sună extrem de bine și ne ajută să ne chestionăm propria relația cu jurnalismul și cu articolele media pe care le consumăm.
Henrietta Lovell, Aventura ceaiului
O călătorie în jurul lumii prin intermediul ceaiului. Autoarea pornește în căutarea celor mai rafinate arome, face incursiuni într-o mulțime de restaurante ale lumii. Cu detalii despre prepararea, aromele, proprietățile ceaiului.
Editura Vellant
Paul Dolan, Fericit până la adânci bătrâneți
O carte despre narațiunile sociale care creează mitul vieții perfecte. Despre cum ne construim viața, așteptările și propria imagine în jurul lor.
Sam Harris, Despre minciună
Un nou titlu în colecția Versant, care ne îndeamnă să chestionăm predispoziția spre minciună, începând cu cele mici și nevinovate care pot ajunge la efectul bulgărelui de zăpădă.
Mineke Schipper, Să nu te căsătorești cu o femeie cu picioare mari
Proverbe despre femei din toate colțurile lumii, din vremuri demult apuse sau din vremurile noastre. Despre imaginea femeii desprinsă din aceste proverbe și cultura care se creează în jurul ei.
Curtea Veche Publishing
Tatiana Tolstaia, Zâtul
Nu e o noutate absolută, dar lipsea de câțiva ani de piață. O carte foarte frumoasă, cu mult umor, cu izul basmelor rusești reflectat într-un limbaj viu, jucăuș, minunat surprins și în limba română, meritul Luanei Schidu, cea care semnează traducerea.
Robert Kiyosaki, Mai presus de bani
Despre afaceri ca sport de echipă. Cum poate fi construită o echipă câștigătoare.
Stephanie Baudet, Sherlock Holmes. Un caz în roșu aprins
O adaptare a celebrei povești a lui Arthur Conan Doyle, care deschide o lume a misterului, a crimelor și a detectivilor mereu la datorie.
Editura Trei
Jo Nesbo, Nemesis
Al patrulea roman din seria Harry Hole. „Un roman polițist ridicat la rang de artă”, spun cei de la USA Today, dar pentru cei care îl așteptau nerăbdători nu mai e nevoie de vreo introducere.
Cindy Terebush, Educația integrată a preșcolarilor. Cum să le stimulăm mințile aflate în dezvoltare
O carte despre educația timpurie a copiilor, cu metode integrate și tehnici moderne.
Editura Publica
James Gleick, Haos. Nașterea unei noi științe
O carte despre teoria haosului, prezentată ca o poveste fascinantă și accesibilă cititorilor, trecând prin teoriile multor personalități științifice care au deschis o nouă cale pentru știință.
Gabriel Weinberg, Lauren McCann, Supergândire
Un ghid pentru îmbunătățirea gândirii bazat pe metode mentale.
Craig Adams, Cele șase secrete ale inteligenței
Un ghid al principiilor fundamentale de raționament și un instrument esențial în orice dezbatere politică, dispută filosofică sau ceartă în familie.
Black Button Books
Freeman`s. Cele mai bune texte noi despre California.
O nouă antologie de texte bune, semnată de John Freeman, de data asta despre miturile din jurul statului California.
James Baldwin, Va veni focul
Un eseu polemic pe teme rasiale, unul dintre textele care au stat la baza mișcării pentru drepturile omului, un eseu care rămâne la fel de relevant și astăzi ca și în 1963, când a fost inițial publicat.
Editura Rao
Silvina Ocampo, Adolfo Bioy Casares, Cei care iubesc urăsc
Dacă vă era dor de o poveste din spațiul latino-american, cu referințe din literatura lumii, dar și cu intrigi încurcate.
There are no comments
Add yours