om_afis_social-media_story-1

Prima ediție a festivalului de dans contemporan OM – TRANSILVANIA INTERNATIONAL DANCE FESTIVAL 10-13 octombrie 2024, Cluj-Napoca

5 spectacole de dans, 2 ateliere de dans, 6 artist talk, 2 dezbateri, 2 proiecții de filme, 2 expoziții, 2 evenimente sociale, 9 locații

Asociația OM Centru Coregrafic, fondată de Oana Mureșan, organizează prima ediție a festivalului de dans contemporan OM – Transilvania International Dance Festival. Festivalul se va desfășura între 10 – 13 octombrie 2024, în Cluj-Napoca și are ca scop promovarea dansului contemporan și interconectarea acestuia cu alte forme de artă.

În cele patru zile de festival, OM – Transilvania International Dance Festival propune o experiență multidimensională, în care dansul contemporan devine un punct central de explorare artistică. Publicul este invitat să vadă spectacole ale unor artiști locali, naționali și internaționali. Festivalul cuprinde mai multe secțiuni de la spectacole de dans, la expoziții, ateliere coordonate de coregrafi renumiți, proiecții de filme și dezbateri. Toate având ca punct de pornire corpul, prin care se explorează teme universale precum identitatea, emoțiile, relațiile sociale și interacțiunea cu diverse spații.

Tema ediției inaugurale, intitulată „Ritm comun”, abordează două aspecte fundamentale: pe de o parte, fuziunea dintre diferitele arte, cu precădere, arta vizuală, iar pe de altă parte, nevoia de a descoperi un ritm comun, un limbaj universal prin care diversitatea artistică și culturală poate fi comunicată și înțeleasă. Dansul contemporan, cu flexibilitatea și deschiderea sa către experiment și inovație, răspunde perfect acestor nevoi, oferind o platformă în care diferențele sunt celebrate, iar conexiunile dintre artiști și public devin esențiale.

OM – Transilvania International Dance Festival își propune să devină un punct de referință în calendarul cultural al regiunii, atrăgând atât profesioniști din dansul contemporan, cât și iubitori de artă dornici să exploreze noi forme de exprimare.

Programul artistic

Joi, 10 octombrie

Debutul festivalului are loc la OM Studio, locația principală, de la ora 17:00, unde va avea loc deschiderea oficială.

De la ora 20:00 încep evenimentele artistice ale serii. La ZIZ se va desfășura spectacolul Ioanei Marchidan ,,Reverse Discourse”, produs de Linotip, București, un spectacol curajos care surprinde vulnerabilitatea corpului supus unor diverse spații.

În paralel, la Meron Gallery are loc vernisajul DISTILLED OUT OF FIGURATION curatoriat de Ioana Olăhuț, care reprezintă o extensie naturală a temei centrale a festivalului, axată pe corp și mișcare. Întrucât dansul contemporan explorează constant relația dintre corp și spațiu, expoziția studentelor UAD aduce o perspectivă vizuală complementară acestei explorări.

Vineri, 11 octombrie

Vineri are loc primul workshop, intitulat Corpul Prezent, adresat dansatorilor profesioniști, facilitat de Arcadie Rusu. Workshopul va avea loc în cadrul OM Studio, durează 4 ore și începe la ora 12:00.

De la ora 18:00, discursul despre corp este revizitat în cadrul unui al doilea vernisaj cu Ioana Olăhuț și Alexandru Rădvan, unde impactul spațiului asupra corpului este redat în expoziția intitulată ON BODY AND SPACE/ REST, din cadrul Biju Gallery. Expozițiile sunt deschise publicului larg pe toată durata întregului festival.

De la ora 18:00, va avea loc proiecția filmului Indes galantes (Franța) în regia Philippe Béziat, la Cinema Arta, un film care surprinde simbioza dansului urban cu opera.

În intervalul 19:00 – 22:00, la Casa TIFF, va avea loc Dédicace, cu artiști invitați din Elveția (Geneva). Ei vor oferi un spectacol unic, interactiv, unde publicul alege muzica, iar performerii realizează coregrafii adaptate la ritmurile propuse. Se intră treptat, în grupuri restrânse, iar fiecare persoană prezentă la spectacol are ocazia de a apăsa ,,play”.

La Centrul de Interes, între orele 20:30 – 21:30, are loc un spectacol produs de /Sac @Malmaison, București, cu artistele Simona Dabija și Ioana Marchidan. Spații Originale/ Gesturi legalizate aduce în discuție problema moștenirilor de orice fel și modul în care acestea lasă amprente identitare în existența umană.

Sâmbătă, 12 octombrie

Ziua debutează la ora 11:00, cu prima sesiune Artist Talk, o formă de dezbateri pornind de la tema primei ediții a festivalului, ,,Ritm comun”. Discuția va fi moderată de Cosmin Manolescu, iar invitații vor încerca să răspundă din perspectiva lor întrebărilor de tipul ,,Cum facem diversitatea să coexiste?”, dezvăluind propriile lor mecanisme de a găsi un limbaj comun cu publicul sau alte arte.

De la ora 15:00, la OM Studio, va avea loc workshopul Free Bodies, dedicat adulților amatori, cu Neta Henik (Germania). Atelierul se va desfășura pe parcursul a două zile.

Mai târziu, de la ora 18:00, în cadrul ZIZ, corpul devine obiect de cercetare prin spectacolul SHIDO, produs de compania franceză Kazyadance, cu artistul Alifeyini Mohamed – Lil’cé.

La Casa TIFF, de la 19:30, va avea loc o a doua reprezentație a spectacolului Dédicace, pentru a da publicului șansa de a interacționa în număr cât mai mare cu cei doi artiști, Pierre Pition și Alex Landa Aguirreche.

Seara de sâmbătă se încheie cu un combo: film și cocktail party în cadrul Cinema Arta. De la ora 20:00 se va derula proiecția filmului francez Si c’était de l’amour, în regia Patric Chiha, scenariu Gisèle Vienne.

Până la ora 00:00 va avea loc un Cocktail Party, DJ Set w/ Vamanu, iar apoi, în cadrul Atelier Café, publicul e invitat la dans pe muzica artistelor Ioana Ciurea, Ilinca Truța, Bianca Mocan, cunoscute și drept Ouch Collective.

Duminică, 13 octombrie

De la ora 11:00, la Meron Gallery, va avea loc a doua sesiune de dezbateri, coordonată de Cosmin Manolescu care-i va avea ca invitați pe reprezentanții OM Centru Coregrafic (Cluj-Napoca), Linotip (București), Kazyadance (Franța).

În intervalul 15:00 – 17:30 continuă atelierul dedicat adulților amatori, facilitat de Neta Henik, în cadrul OM Studio.

Festivalul se încheie cu producția locală Insula, produsă de OM Centru Coregrafic, care începe ora 19:00, la Universitatea Sapienția, cu artistele Iulia David, Alexandra Balla, Hajnalka Popa și Olivia Saliou. E un spectacol despre disciplina existenței, despre supraviețuirea diverselor stări în spațiul pustiu și mărginit al unei insule.

Biletele sunt puse în vânzare pe website-ul: https://eventbook.ro/


Proiect co-finanțat de:

Primăria Municipiului Cluj-Napoca

Parteneri festival: Cinema ARTA, ZIZ, Universitatea de Arte și Design, Universitatea Sapienția, Meron Gallery, Casa Tiff, Biju Gallery, Linotip, Sac/Malmaison, Centrul de Interes, Blackbox Productions

Parteneri Media: Clujul Cultural, TVR Cluj, Cluj.Info, Daily Magazine, Radio Cluj, Media 9, Iulius Mall, Cărturești

Cu sprijinul: Pro Helvetia, Préfet de Mayotte, Institutul Francez, Centrul Cultural German, Goethe Institut, L’abri Geneva, Martemi Logistic, Pasta Nostra, La Casa, Shanghai, Lemnul Verde, Produse Moldovenești, Autoworld Toyota, Daisler, Idea

Linkuri utile:

https://omdancefestival.ro

https://www.facebook.com/profile.php?id=61561922815228

https://www.instagram.com/omdancefestival/

Contact:

Oana Mureșan, Director Festival, 0755077671, oana@omdancefestival.ro

Mihaela Vancea, PR și Comunicare, 0749813391, mihaela@omdancefestival.ro



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.