Criza Covid-19 înseamnă un lanț de pierderi pentru piața de carte. Care afectează librari, editori, autori, traducători, ilustratori, cititori. Dar împreună putem crea un lanț invers. Al reconstrucției, al implicării, al întoarcerii bucuroase la munca în care credem. Pentru că librăriile deschise înseamnă cărți deschise, iar cărțile citite ne deschid mintea, orizonturile și viitorul.
Invităm instituțiile statului și partenerii noștri din centrele comerciale să susțină acest lanț al reconstrucției prin măsuri prompte și coerente de redresare și prin asumarea și împărțirea costurilor crizei.
Anul acesta se împlinesc două decenii de când Cărturești a pornit într-o aventură demnă de Don Quijote: de a crea spații extraordinare pentru întâlnirea cititorilor cu cărțile și de a le replica acolo unde este nevoie de ele. De la Arad, Baia Mare sau Brăila la Suceava și Timișoara. În total, ne întâlnim cu cititorii în 37 de librării din 17 orașe.
În lipsa unei infrastructuri naționale de distribuție a cărții și de încurajare a lecturii (suntem pe ultimele locuri din Europa ca număr de cărți citite și număr de librării pe cap de locuitor), am pariat pe locuri care atrag și formează cititorii pe termen lung. Trebuia pornit de undeva și noi am ales să începem din librărie schimbarea de care are nevoie România. Cititori de toate vârstele văd Cărturești ca loc de întâlnire cu alți cititori, cu autorii preferați, cu artiști, designeri și alți creatori români de proiecte, organizații și obiecte.
Peste 300 de edituri și alți 1000 de furnizori sunt parte din povestea Cărturești de până acum. Investiția noastră din ultimii ani în noi librării deschise în toată țara a însemnat o creștere pentru întregul domeniu al cărții, încă atât de fragil în România. Am creat un centru logistic care să permită oricărei edituri să livreze cărțile centralizat, fără a face colete și livrări pentru fiecare librărie în parte. Și, în lipsa unui astfel de sistem public, am pus logistica noastră la dispoziția unor librării independente. Sunt încă multe lucruri de făcut și de învățat alături de ceilalți actori din lumea cărții și am început anul acesta cu planuri în direcția unor obiective comune de creștere a pieței.
Toate aceste planuri sunt puse în pericol de efectele crizei Covid-19 și este nevoie de un efort colectiv pentru protejarea întregii piețe de carte. Fără un program de măsuri guvernamentale de sprijinire a acestui domeniu riscăm să pierdem într-un an toate progresele făcute după recesiunea din 2009. În lipsa unor răspunsuri prompte și adecvate din partea autorităților, suntem nevoiți să ne alăturăm protestului celorlalți retaileri din România. Din acest motiv, pentru librăriile noastre din Park Lake Shopping Center, Shopping CityDeva și VIVO! Constanța prelungim data redeschiderii până pe 17 iunie.
În acest moment o parte din partenerii noștri ne solicită să suportăm unilateral pierderile acumulate în trei luni de lipsă impusă. De exemplu, chiria pentru un spațiu închis în toată această perioadă, costurile de întreținere a spațiilor comune și alte cheltuieli specifice mall-urilor. Sperăm într-o intervenție mai rapidă și mai adecvată a instituțiilor statului, precum și într-o bună cooperare cu reprezentanții centrelor comerciale pe tema pierderilor înregistrate. Putem trece cu bine peste această criză dacă lucrăm împreună și ne asumăm împreună pierderile și câștigurile.
Credem că această criză a dezvăluit încă o dată fragilitatea industriei în care activăm și nevoia unei regândiri a modelelor și instrumentelor noastre de lucru. Și ar trebui să profităm de acest moment pentru a face planuri de reconstrucție cu gândul la generațiile care vin. Și noi și ele avem nevoie de o lege a cărții pe modelul Europei de Vest, de centre logistice specializate accesibile tuturor editurilor și librăriilor, de sisteme de creditare pentru edituri și librării, de un program național de tichete culturale, de programe de achiziții pentru biblioteci și de mecanisme eficiente de ajutor pentru micii actori, esențiali pentru o piață sănătoasă și diversă: traducători, edituri și librării mici, autori români la început de drum, freelanceri.
Această criză ne privește pe toți. E timpul să o înfruntăm cu mintea și inima deschise.
There are no comments
Add yours