Science fiction not so fiction
Citită și răscitită de împătimiții genului, privită deseori ca o formă de escapism, asociată cu nave spațiale și extratereștri, literatura SF a devenit în ultimii ani un subiect despre care se discută tot mai însuflețit și căruia i se acordă un spațiu generos de către cercetători, inventatori și oameni de știință.
O sursă infinită de viitoruri posibile și realități alternative, romanele și povestirile SF au răspuns deseori unor nevoi concrete, cât se poate de ancorate în prezent. Prin intermediul lor au fost dezvoltate soluții și dispozitive medicale, sisteme de transport și telecomunicații, arme și mașinării de război etc. Chestionând datele și ipotezele prestabilite, chiar legile fizice, oferind alte perspective asupra lumii, literatura SF a transformat și continuă să transforme realitatea în care trăim, reconfigurând mereu relația dintre imaginar și concret, dintre prezent și viitor, oferind tot timpul infinite posibilități de explorat.
În 2017, un articol din Harvard Business Review îndemna oamenii de afaceri să citească literatură SF pentru a-și lărgi viziunea și a se elibera de constrângeri. De altfel, în America, scriitorii SF au un statut privilegiat de mulți ani încoace. Multe companii, antreprenori, CEOs apelează la ei pentru a li se „prezice” viitorul. Concepte precum „speculative fiction”, „worldbuilding”, „futurecasting” definesc misiunea unor companii precum Lux Capital, Experimental.Design, PricewaterhouseCoopers, în efortul de a inova și de a angrena cât mai multe resurse financiare, tehnologice, științifice și chiar „scriitoricești”.
Pornind pe calea sci-fi into sci-fact, am conceput un raft special menit să ne introducă în lumea anticipărilor din literatura SF, a proiecției asupra viitorului și a aspirației către homo deus (așa cum prezice Harari).
Împreună cu editura Nemira am alcătuit o selecție care dezvăluie realități imaginate în literatura SF, concretizate deja sau pe cale de a se concretiza.
Așadar, iată ce puteți la găsi la raftul Science fiction not so fiction din librăriile noastre:
Cum se face ca din 11 exemple prezentate doar 1 este roman?