colaj 1200 x 600

Școlărești la Cărturești: cum au contribuit cumpărăturile cititorilor la zâmbetul a 251 de copii instituționalizați

În prag de nou an școlar, suntem bucuroși să anunțăm rezultatele programului Borcanul cu zâmbete, susținut anul trecut de cititorii care și-au făcut pregătirile de școală la Cărturești. Derulat în parteneriat cu Asociația Ajungem Mari, proiectul a avut ca scop să aducă mai aproape de copiii și tinerii instituționalizați bucuria spațiilor educaționale, culturale, creative și recreative, pentru a-i ajuta să-și dezvolte abilități de orientare, comunicare și interrelaționare.

Ce este Borcanul cu zâmbete?

Borcanul cu zâmbete este despre dorințe și bucuria de a le îndeplini. În mai multe centre de plasament, voluntarii Ajungem Mari au lăsat borcane speciale în care copiii și tinerii și-au scris dorințele pentru activități în afara centrelor. Ce și-au dorit? Aventuri la cinema, teatru, muzee, spații de joacă, escape room, laser tag, în parc și multe altele. Datorită sprijinului vostru, al cititorilor Cărturești, și al voluntarilor inimoși, am reușit să facem posibile cele mai multe dintre dorințele din Borcanul cu zâmbete.

Cum a contribuit fiecare cititor?  

Fiecare cumpărătură din cadrul campaniei Școlărești la Cărturești a ajutat la împlinirea dorințelor scrise pe bilețele. Un procent din vânzările din cadrul campaniei a fost redirecționat către Ajungem Mari, finanțând astfel programul și ajutând 251 de copii și tineri instituționalizați să exploreze cu bucurie locuri de joacă, cinematografe, muzee sau zone naturale.

Proiectul s-a adresat inițial unui număr de 120 copii și tineri instituționalizați care prin intermediul proiectului au putut merge la cinema, la teatru, la muzee, în parc, în diverse locuri de joacă, inclusiv escape room, laser tag, însă prin intermediul sprijinului financiar acordat și cu o eficientizare riguroasă a utilizării resurselor financiare din cadrul proiectului prin repartizarea acestora către cheltuieli minime necesare derulării în condiții optime a ieșirilor/excursiilor am reușit să sprijinim 251 copii/tineri instituționalizați care s-au bucurat de noi experiențe, pline de fericire, care le-au adus speranță într-un viitor mai bun. Nu le putem schimba trecutul, dar împreună am reușit să le schimbăm prezentul prin experiențe de calitate și viitorul prin noi perspective, informații și abilități, ne-au transmis reprezentanții Ajungem Mari.

Din mărturiile copiilor și ale tinerilor:

“Am fost la stadion. Cel mai mult mi-a plăcut că am cunoscut un campion și am descoperit că dacă am să muncesc pot să ajung la fel ca el. A fost o zi frumoasă în care am cunoscut un campion. Îmi doresc să ajung ca el, să văd locuri noi, să cunosc oameni și să îmi fac prieteni. Am văzut câtă muncă este în spatele unui sport. Am aflat că pot să mă realizez în viață prin sport.“

“Am fost la circ și echitație. Cel mai mult mi-a plăcut la circ pentru că făceam trucuri haioase și am descoperit că au un talent foarte magic și haios.”

“Am fost la herghelie și la tiroliană. Cel mai mult mi-a plăcut să călăresc cai și am descoperit că vreau aventuri și lucruri noi. O zi cu soare, animale, pădure, oameni veseli. Fericire!”

“Am fost la AquaPark și Amazonia. Cel mai mult mi-a plăcut când ne-am jucat toți volei și am descoperit că te poți relaxa și când este frig afară.”

“Am fost la Escape Room. Cel mai mult mi-a plăcut că am lucrat în echipă și am descoperit că fără muncă în echipă nu am fi reușit. Acest joc pentru mine a fost o nouă experiență, cum reușim să lucrăm în echipă pentru a depăși obstacole dificile. Mulțumesc echipei Ajungem Mari.”

Din mărturiile voluntarilor Ajungem Mari:

“Excursia face parte din proiectul “BORCANUL CU ZÂMBETE @ CĂRTUREȘTI”, grație inspirației Iuliei de a înscrie și copiii din Suceava pentru a se bucura de activitatea lor preferată – excursiile! Așadar am propus o excursie în orașul Câmpulung Moldovenesc pe care am denumit-o Pe drumul lemnului – mai întâi am observat copacii în mediul lor natural, apoi la muzeu am fost surprinși de câte forme plăcute și utile pot lua, în preajma unor mâini pricepute, iar la final le-am oferit fetelor cadou o carte care să le convingă că fiecare dintre noi poartă o frumusețe unică, “Lumea fetelor” a Mihaelei Noroc.

În urmă cu câteva săptămâni, copiii și-au manifestat dorința (prin desene) de a ieși în natură, dar nu local. Voiau să meargă în Maramureș, la Cascada Cailor sau în ținutul Neamțului, la Bicaz. Având în vedere că trebuia respectate anumite condiții de organizare, am ales în final o destinație asemănătoare, total necunoscută copiilor – Cheile Moara Dracului. Aflată la 4 km de intrarea în orașul Câmpulung Moldovenesc, această rezervație naturală de real interes geologic, floristic, faunistic și peisagistic a impresionat copiii din prima clipă și a primit imediat eticheta de “loc de neuitat”!

Același entuziasm l-au exprimat copiii și la Muzeul “Arta Lemnului” din inima orașului Câmpulung Moldovenesc, unde este expusă singura colecție etnografică din România dedicată exclusiv culturii și civilizației lemnului. Am pătruns cu toții extrem de curioși în acest sanctuar închinat lemnului și am fost impresionați de diversitatea formelor de prelucrare a lemnului (unelte, scule, obiecte de uz casnic, instrumente muzicale, uși), de priceperea de a îmbină simplitatea cu rafinamentul, utilul cu plăcutul, fragilitatea cu robustețea.

Masa de prânz s-a încadrat în aceeași temă. Am mâncat într-o locație rustică, unde mâncarea a fost servită în farfurii de lemn. Surpriza noastră de final, cartea (tot produs al pădurii) despre universul feminin din lumea întreagă, a pus pe gânduri pe fetele care au început a o răsfoi cu interes și cu feedback imediat. Fetele au vrut să știe mai multe despre Librăria Cărturești, “locul cu cărți faine” (vorba Adinei). Dacă a fost o excursie reușită? Ne uităm pe semnele de carte realizate de copii și cităm doar bilețelul Laviniei “cea mai frumoasă excursie din viața mea!”

De remarcat:
– am redescoperit niște copii cuminți, curioși, isteți, lipicioși, recunoscători că le suntem în preajmă;
-excursiile au un rol extrem de educativ, din care copiii învață multe lucruri practice sau găsesc concretețe la noțiuni abstracte de la școală”

“Subiectul zilei a fost excursia de săptămâna trecută și mă bucur că au participat aproape toți cei care au fost la paintball. Astfel au reușit să-și scrie și deseneze impresiile pe semnele de carte pentru campania Cărturești, o poveste foarte frumoasă, despre care le-am povestit și le-am arătat semne completate și de alți copii de prin țară. Au fost entuziasmați să le vadă și au fost inspirați să completeze și ei. Am frunzărit fotografiile din mica excursie pentru a ne aminti și iarăși s-au entuziasmat și amuzat de acea experiență. Parcă retrăiau totul când își vedeau expresiile de pe chip. “

Poți sprijini programele Ajungem Mari prin donații, redirecționând un procent din impozit sau chiar devenind voluntar în orașul tău. Află mai multe despre cum te poți implica pe site-ul ajungemmari.ro.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.