Topul preferaților Cărturești @Diploma
Săptămâna aceasta a stat sub semnul tinerelor speranțe: festivalul Diploma, dedicat absolvenților de facultăți creative și-a intrat din nou în drepturi la Palatul Știrbei. Proiect inițiat de The Institute și inspirat de Unicredit Bank , expoziția reunește o selecție extinsă de lucrări de la graphic design, la arhitectură, trecând prin modă, pictură, arte decorative sau fotografie, ca să numim doar câteva dintre domeniile prezente în cadrul evenimentului. Și cum duminică este ultima zi în care mai puteți vedea cu ochii voștri starea națiunii tinere, vă dăm ghes să mergeți cu top-ul nostru de 5 absolvenți aleși cu greu din atâtea premii cu coronițe.
Începem cu Livia Fălcaru (secția Graphic Design), ai cărei fani declarați eram deja (drept dovadă avem și muralul său pe Str. Arthur Verona) și care ne-a cucerit definitiv cu proiectul său „The Dictionary of Obscure Sorrows”- o carte superbă despre lucruri trăite, dar nenumite, surprinse în desene și cuvinte care aduc un pic de ordine și de speranță tristeților noastre de zi cu zi.
Continuăm programul artistic cu Alexandru Adrian Ivan, ale cărui picturi au un minunat efect de zoom-in pe colțuri și frânturi de viață și de oraș, de griuri colorate și degradări succesive. Proiectul lui pornește de la investigarea spațiilor abandonate, ca urme lăsate de om în timp, explorând o estetică a obișnuitului, a unui cotidian pe lângă care trecem deseori fără prea multă atenție, într-un proces de dublu abandon- de degradare și de uitare.
Sabina Frunza, absolventă a secției de Foto-Video ne invită cu candoare și un zvâc de nemulțumire într-un protest mut al mișcărilor sociale din ultimii ani, transformate în figurine și instantanee expuse în interiorul unor televizoare cu tub catodic. O viziune deopotrivă retrospectivă a unei istorii veșnic marcate de ironie și de frustrări, proiectul Sabinei ne-a cucerit deopotrivă prin rezolvarea sa vizuală și prin capacitatea de a instiga la reflecții.
Tot reflecții par să fie și hainele imaginate de Eveline Lorincz, absolventă a departamentului de modă și design din cadrul Facultății de Arte Decorative din Cluj, a cărei colecție se joacă cu simboluri și concepte Neo Pop traduse în limbajul textil contemporan. Piese ludice, forme geometrice și culori desprinse din nebunia anilor ’80 se completează reciproc într-o colecție coerentă și echilibrată.
Încheiem topul nostru tot cu un proiect de Graphic Design, de data aceasta semnat de Claudia Draghia, ale cărei „Exerciții în spațiul public” ne invită la o joacă de cunoaștere și apropiere a unui spațiu pe care de multe ori nu îl considerăm al nostru, explorând modurile în care interacționăm dar și felul în care acest spațiu ne influențează stările. O temă serioasă povestită și provocată, însă, de imagini și texte prietenoase.
Pentru topuri personale și mult suflu nou, recomandăm călduros o vizită cu soare de toamnă la Palatul Știrbei .
There are no comments
Add yours