Cum arăta România acum 100 de ani?
Intrăm curând în 2018, un an plin de festivisme și de ridicări în slăvi ale “geniului națiunii române”, ale “sufletului nostru secular”, ale “ființării românești”. Dincolo de ii, dansuri populare, sarmale, mămăligă, Dan Puric și pâinici cu sare, poate nu-i o idee rea să aflăm cum s-au petrecut pe bune lucrurile în jurul Marii Uniri de la 1918, dincolo de legende. Lucian Boia propune, așadar, o revizitare la rece a procesului incredibil prin care România a ajuns, în același an, de la dezastru la extaz, de la dispariția cvasi-totală de pe harta Europei la un teritoriu independent imens pentru un popor dominat timp de secole de imperii străine.
Lucian Boia nu e genul de istoric care să cadă cu ușurință în capcana mitologizării. Afirmația asta ar putea să pară un truism — oare n-ar trebui ca istoricii să analizeze istoria în mod științific, cât mai obiectiv cu putință? — dacă istoria românească nu s-ar fi făcut și contrafăcut de prea multă vreme pe nisipurile mișcătoare ale naționalismului.
Pe Boia îl interesează faptele verificabile, din surse credibile, bazate pe cifre și pe interpretări din perspectivă globală, nu pe răfuieli locale care tind să falsifice istoria pentru a justifica o construcție patriotică sau alta. Ar vrea să reașeze discursul istoric românesc la masa cercetătorilor științifici respectați, de la care românii lipsesc de prea multă vreme, preocupați cu a găsi dovezi în favoarea poveștilor care le convin, de la daci încoace sau chiar de pe la dinozauri. “Istoria a fost și este încă înțeleasă ca o înaltă școală de patriotism. Fără îndoială, istoria este și asta”, concede Boia, “dar să fie oare numai atât?”
Boia se află în elementul său printre statistici, numere și cifre — poate prea multe cifre pentru gustul anumitor cititori. Cu toate astea, cartea se citește lejer și rapid, ca un eseu istoric întins pe mai bine de 120 de pagini. La sfârșit chiar te întrebi cum de s-a terminat așa de repede și-ți vine să te arunci asupra altor cărți ale lui Boia care glisează în jurul subiectelor atinse aici: „România, țară de frontieră a Europei”, „Cum s-a românizat România”, „De ce este România altfel?”, „Istorie și mit în conștiința românească”, „Două secole de mitologie națională”, „Mihai Eminescu, românul absolut”, „Suveranii României. Monarhia, o soluție?”, „Balcic. Micul paradis al României Mari”, „Capcanele istoriei. Elita intelectuală românească între 1930 și 1950”, „Strania istorie a comunismului românesc”, „Jocul cu trecutul”. Editura Humanitas i-a dedicat lui Boia o întreagă serie de autor, așa că ai de unde alege.
Ce vei afla din cartea asta? Printre altele:
- Cum s-a făcut Marea Unire, eveniment atât de improbabil, o combinație extraordinară de diplomație și noroc al națiunii române;
- Cum arătau hărțile Europei (reproduse color la calitate bună) înainte de marele moment al națiunilor, anul 1918;
- De ce orașele României erau mult mai cosmopolite în urmă cu un secol;
- De ce maghiarii nu-s foarte fericiți că ne-am ales Ziua Națională fix pe 1 Decembrie și ce a însemnat pentru ei Tratatul de la Trianon;
- Care ar fi calea europeană de urmat și de ce merită să rămânem în Europa.
Un mic vaccin necesar împotriva demagogiei, ipocriziei și a exceselor de tot felul, de care mai mult ca sigur vom avea parte cu ocazia Centenarului.
There are no comments
Add yours