Best of 2022 | Comics
Acum 22 de ani lua naștere Cărturești, din dragoste pentru povești, cititori și toate lucrurile care ne fac viața mai frumoasă. 💚📚
Aceeași pasiune a stârnit acum un an înființarea proiectului Cărturești Comics Universe, un spațiu online în care discutăm despre benzi desenate, romane grafice, supereroi și lumea lor infinită. Cum a pornit totul? De la experiența noastră personală cu această lume, fie că vorbim de serialele animate cu Spiderman și X-men, de filmele cu Batman sau de primele comics citite de membrii echipei (Mickey Mouse, Tom & Jerry, Maus, Sandman sau Watchmen).
Știm că nu suntem singuri în această pasiune/obsesie😀. Așa că le spunem „La mulți ani!” tuturor celor care iubesc universul comics și îi invităm la un Comics Reading Party cu personajele preferate din romanele grafice, cu eroi, villains & antieroi. În meniu avem cele mai bune recomandări de comics inventariate de noi, Corina și Simona, librarii din spatele contului @carturesti.comics.
Bucurați-vă de preferatele noastre din 2022, dar și de noutățile care ne-au atras atenția.
Corina recomandă
Mighty Marvel Masterworks: The X-Men – Volume 1
Lista mea de recomandări este deschisă de Mighty Marvel Masterworks: The X-Men – Volume 1,un titlu încărcat de nostalgie și o poveste pe care mi-a făcut plăcere să o revizitez recent. Astfel că, tot ceea ce cunoșteam despre elevii mutanți ai profesorului Xavier din serialul animat din anii ‘90 și din filmele apărute de-a lungul timpului 📺📽️, a căpătat o cu totul nouă formă, cea originală realizată de Stan Lee și Jack Kirby. Aici, primii mutanți cu puteri supraomenești, antrenați la școala profesorului Xavier, sunt Cyclops, Angel, Beast și Iceman. Aceștia fac cunoștință cu nou sosita Jean Grey aka Marvel Girl, de o frumusețe răvășitoare, îmbrăcată într-o ținută elegantă specifică anilor ‘60 și cu puterile telepatice și telekinetice asupra sa. Împreună au parte de prima confruntare cu Magneto🧲, poartă bătălii cu Blob și Unus, dar se întâlnesc și cu Scarlet Witch, Avengers, Ka-Zar și Sub-Mariner.
Another Kind
Romanul grafic Another Kind, realizat de Cait May & Trevor Bream amintesc de X-men, Stranger Things, Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children de Ransom Riggs, și îl recomand tuturor iubitorilor de povești deosebite & wholesome cu monștri. După un trecut dureros în care fiecare a fost supus bullying-ului, stigmatizat și izolat de oamenii care se tem de ei, un yeti, o zână Will-o’-the-wisp, o creatură marină selkie, un reptilian, un vârco-urs și un semi-elf, 🐙🧜🏾🐻🧚🏼♀️🦎🧝🏻♂️ se află închiși sub protecția guvernului. Dorința lor e să evadeze și, după ce unul dintre computere personale are o problemă de securitate, cei 6 monstruleți ajung în posesia unei creaturi misterioase cu puteri de lipitoare, numită the Collector. Va reuși grupul să se unească și să devină o familie care luptă împotriva planului malefic al Collectorului sau va sfârși drept ultima achiziție în colecția acestuia?
King Spawn – Volume 1
Cu Al Simmons, un antierou trecut prin iad și ajuns justițiar, care se răzbună pe creatorul său, am făcut cunoștință prin filmul Spawn (1997), care mă fascina și terifia în același timp încă de la o vârstă fragedă. Însă personajul misterios a luat naștere în 1992 din mintea creativă a lui Todd McFarlane și ajunge să fie încoronat rege odată cu sărbătorirea a celor 30 de ani de univers Spawn. Prin asociere cu Image Comics și alături de scriitorul Sean Lewis și artistul Javi Fernandez, apare King Spawn 👑, un noir supernatural. Primul volum debutează cu un profesor care detonează o bombă într-o școală din Seattle. Spawn pornește într-o investigație în care bănuiește că îngerul Metatron este în spatele atacului, însă ceea ce descoperă este mult mai șocant. Simmons are de ales între a fi încoronat drept adevăratul Rege al iadului și a arunca coroana, un gest în urma căruia iadul va exploda într-un haos total și cel mai probabil va trage umanitatea în jos odată cu el.
Harrow County
Știm că Halloween-ul tocmai a trecut, însă pentru unii dintre noi, Halloween e în fiecare zi! Pur și simplu sunt atrasă de lucruri întunecate & ador o poveste bună de groază în orice moment al anului. Harrow County le are pe toate, de la plotul horror-fantasy solid, lipsit de clișee, original, scris de Cullen Bunn, până la ilustrațiile creepy realizate de Tyler Crook și compozițiile sale cu o trecere senzațională de la culori calde, la culori reci și invers. Un oraș cu un trecut întunecat, animale născute bolnave, un copac bătrân misterios, coșmaruri și pielea golită de conținut, neatașată de trup, a unui băiețel fantomă, prinde viață…🕯️💀🧤🗄️ Absolut toate elementele, de la pământ, pădure și creaturile care locuiesc acolo, au legătură cu Emmy și sunt atrase și mai aproape de ea pe măsură ce aniversarea sa de 18 ani se apropie.
Monstress Vol. 1
Am început lista de recomandări cu un bestseller cu supereroi Marvel, am bifat o aventură fantasy pentru toate vârstele, un comic noir supernatural cu un antierou venit din iad, un omnibus horror terifiant și voi închide cu o serie steamk punk fantasy multipremiată. Monstress a câștigat 5 Eisner Awards, 4 Hugo Awards și premiul Harvey pentru Cartea anului 2018. Nu este tocmai o noutate, însă a revenit în oferta Cărturești recent, după mult timp și am fost atât de încântată să o citesc, încât nu pot să nu o menționez.
✨ Sana Takeda are grijă să construiască o lume pe cât de frumoasă și elegantă, plină de detalii și elemente aurii steam punk, pe atât de bogată în magie violentă cu nuanțe de pământiu, gri, albastru, verde și purpuriu. Iar împreună cu Marjorie Liu spun povestea lui Maika Halfwolf, de 17 ani și cu origini arcanice, care supraviețuiește războiului și caută răzbunare. Ea se infiltrează în fortăreața Cumaean lăsându-se vândută drept sclavă. Odată ajunsă acolo, își folosește misterioasele puteri pentru a-i elibera pe arcanieni și atacă cu brutalitate surorile vrăjitoare. Maika este hotărâtă să afle motivul pentru care mama sa a fost omorâtă, în timp ce încearcă să-și stăpânească puterile monstruoase.
Simona recomandă
Dark Knights of Steel
⚔️ Iubesc poveștile Elseworlds pentru că fiecare erou poate fi absolut orice altceva, imaginația fiind singura limită a lor. Cum ar fi dacă tot universul DC ar fi transpus într-un cadru fantastic? Dacă părinții biologici ai lui Superman nu ar fi murit pe Kripton? Sau vi-l puteți imagina pe Batman fiind cavaler? Fiecare personaj are un alt rol în această poveste, există alte conflicte, și descoperirea fiecăruia te face să te afunzi ca într-un basm. Dark Knights of Steel ne arată cum o profeție poate schimba cursul unor imperii, cum percepția între bine și rău poate fi atât de diferită în funcție de circumstanțe și cum toate credințele tale îți pot fi date peste cap de secrete bine păstrate.
The Human Target
🎯 Tom King ne-a obișnuit deja să readucă în prim plan supereroi mai puțini cunoscuți (Mister Miracle, 2017, Tom King; Mitch Gerads) și personaje interesante din universul DC. În The Human Target este prezentat cazul lui Christopher Chance, un detectiv particular ce își asumă identitatea clienților lui vizați de asasini. Misterul cazului stă în descoperirea celui care l-a otrăvit pe Chance în timp ce acesta îl salva de la o moarte sigură pe Lex Luthor. 12 zile de trăit. Suspecții: Justice League International.
Tom King ne oferă o poveste captivantă și personaje pe care ne bucurăm să le revedem: de la Ice și Fire până la Blue Beetle și Martian Manhunter.
Batman: The Imposter
Pe Andrea Sorrentino l-am descoperit odată cu primul comic citit de la Image, Gideon Falls. Stilul ilustrațiilor lui este unul dark and gritty, cu imagini fragmentate, iar uneori aduce în prim plan momente cheie prin contraste. Deși stilul lui pare a fi potrivit mai mult pentru poveștile horror, mereu mi-am imaginat cum ar arăta Gotham City ilustrat de el.
Prin Batman: The Imposter reușește să îmi răspundă la această întrebare și să-mi confirme potrivirea între Caped Crusader și lupta lui împotriva corupției și stilul ilustrațiilor sale.
🦇🦇 Această bandă desenată mi-a amintit de Batman Year One deoarece îl descoperim pe Batman temător, supus greșelilor, însă hotărât să lupte pentru Gotham. Povestea se concentrează atât pe psihologia eroului cât și pe apariția unui nou antagonist născut din vigilența lui Batman.
Autorul, Mattson Tomlin a lucrat alături de Matt Reeves la filmul The Batman (2022) și creează acum o nouă poveste (Elseworld) în care putem vedea efectele lipsei a două personaje cheie din viața lui Bruce: Alfred nu este alături de el, iar James Gordon nu mai este în departamentul de poliție.
🔹🔹🔹
Pentru mai multe recomandări de la Simona & Corina, vizitați pagina de instagram Cărturești Comics Universe.
There are no comments
Add yours