Lansare de carte și sesiune de autografe: Nu-i ușor să fugi de fericire, de Laura Frunză
Joi, 26 octombrie, de la ora 19.00, Editura TREI vă invită la Cărturești Verona, în elegantul salon englez, pentru lansarea romanului „Nu-i ușor să fugi de fericire”, de Laura Frunză. La eveniment vor participa, alături de autoare, scriitoarele Camelia Cavadia și Simona Antonescu, alături de Laura Câlțea, editoarea cărții. Va fi o lansare prietenoasă, o discuție între cititori & cititoare în jurul unei cărți frumoase și va fi urmată de o sesiune de autografe.
Abia apărut, romanul de debut al Laurei Frunză a fost întâmpinat cu căldură și entuziasm de către cititori. Iată mai jos câteva opinii entuziaste:
„Scris cu o dezinvoltură și o sinceritate remarcabile, romanul Laurei Frunză nici nu zici că e unul de debut. Curge atât de firesc, de fluid, personajele sunt atât de naturale, de bine construite, încât e imposibil să nu te regăsești în ele. Cel puțin eu, unul, am găsit câte puțin din toate. Cu bine și cu rele, fără verdicte, fără afirmații sus și tare, nuanțate, complexe, dar mai ales pline de onestitate și de pasiune, cele două personaje principale, Ileana și Bogdan, alături de o suită de personaje secundare, dar aproape la fel de importante, dublate de o poveste alertă, amplă și încărcată de dramă fac din acest roman unul dintre cele mai remarcabile debuturi din ultima vreme. Bravo, Laura!” (Liviu Szoke, Biblioteca lui Liviu)
„Nu-i ușor să fugi de fericire este o încântătoare carte romantică, sensibilă și emoționantă despre relații complicate de familie, iubire, altruism, secrete întunecate, temeri, incertitudini, puterea destinului, speranță și miracolul celei de-a doua șanse!” (Delicatese literare)
„Au fost momente în care am plâns și altele în care am zâmbit, m-am bucurat alături de personaje și am traversat o suită de emoții în brațele cărora m-am lăsat purtată până la ultima pagină.” (Mihaela Alexandrescu)
„Cel mai greu este să te lași iubit, să accepți că meriți iubire, să îți dai șansa de a iubi și de a primi, să fii asumat ca om, responsabil de sentimentele tale și de ceea ce oferi. Recunosc, nu înclin să citesc cărți jocuri de seducție și romantism, dar pe aceasta am primit-o cu brațele deschise și am să vă spun pe scurt că povestea este frumoasă. În plus, cartea se citește foarte ușor, iar pentru iubitoarele de romantism este ideală.” (Biblioteqa)
Cei doi protagoniști ai romanului „Nu-i uşor să fugi de fericire” , de Laura Frunză, Ileana și Bogdan, sunt foști colegi de liceu care se regăsesc la reuniunea de 20 de ani de la terminarea liceului. Ileana este fotografă, cutreieră lumea-n lung și lat cu meseria ei și refuză să se stabilească într-un loc sau într-o relație, având o imensă teamă de abandon. Bogdan își crește singur cele două fete, este un tip foarte serios, corect, ușor pedant chiar, și cu numeroase traume emoționale rămase în urma unei căsnicii nefericite.
Idila dintre cei doi este subiectul principal al cărții, însă sunt importante și bine prinse în poveste detaliile vieții fiecăruia (de la fuga de iubire a Ilenei și refuzul ei de a se stabili undeva, până la detaliile cotidiene care alcătuiesc viața de tată singur a lui Bogdan).
Este un roman de debut al unei autoare ea însăși mature, o carte cu și despre bărbați și femei de 40+, onest scrisă, realistă (chiar și partea de romance tinde tot către realist și contemporan, mai mult decât către idilă hollywoodiană) și cu twist-uri narative care aduc o notă de mister și schimbă toată perspectiva poveștii.
Laura Frunză ne-a mărturisit în câteva rânduri cum a fost pentru ea ca cititoare, traducător și blogger să transforme o idee avută la un moment dat într-un roman captivant: „Am fost dintotdeauna o cititoare pasionată de romane de dragoste și mereu mi-am dorit să scriu și în română unul asemenea celor pe care le citeam doar în traducere. La un moment dat mi-a venit și o idee, idee care s-a transformat într-un prim capitol și care a rămas așa multă vreme. Însă totul s-a schimbat după un interviu cu o autoare străină căreia i-am povestit că mi-ar plăcea să scriu și eu o carte, și care mi-a spus: lumea e plină de prime capitole scrise. Acela a fost, pentru mine, declanșatorul și factorul inspirațional care m-a făcut să scriu constant. Între jobul la corporație și tradus, între gospodărie și blogging, mi-am făcut timp să scriu aproape zilnic, indiferent că erau câteva pagini sau trei paragrafe. Am scris pe stradă, oprindu-mă brusc să notez pe telefon când îmi venea vreo idee. Am scris cu laptopul pe genunchi, pe scări, în fața cabinetului de logopedie. Am scris acasă, într-o cafenea sau în tren. Mi-a luat un an și jumătate să ajung de la primul la ultimul capitol și apoi încă vreo câteva luni să corectez, să vorbesc cu oameni pentru documentare, să uniformizez, să modific, astfel încât să-i dau forma finală. Acest roman a fost, deopotrivă, împlinirea unui vis personal, dar și descoperirea unui nou fel de bucurie: cea de afla cum este să fii citit și plăcut și de alții, și, mai ales, cea de a fi publicat și de a vedea, pas cu pas, cum o idee se transformă într-o carte.”
LAURA FRUNZĂ traduce cărți, scrie pe blogul personal și lucrează în Resurse Umane la o companie multinațională.
A absolvit în 2003 Facultatea de Litere, specializarea Germană-Engleză, cu intenția de a lucra în domeniul editorial și, deși a fost un drum ocolit, în prezent face ceea ce și-a dorit: scrie recenzii, moderează evenimente, ateliere și lansări de carte, intervievează scriitori și promovează cititul în rândul copiilor și tinerilor.
Din 2008 scrie pe blogul www.laurafrunza.com, un blog de lifestyle pentru viața de familie. Îi place să călătorească și să lucreze de acasă și, uneori, le combină pe amândouă. A mai publicat o carte diy – do it yourself (Brâie de inspirație folclorică) și și o poveste terapeutică pentru copii (Gloria și unicornul magic) scrisă împreună cu alte mame influencer.
În prezent, locuiește în București împreună cu soțul și cei doi copii.
„Nu-i ușor să fugi de fericire” este romanul ei de debut.
There are no comments
Add yours