Mariana Codruț va fi aniversată în cadrul unui eveniment aniversar în Cărturești Palas Iași
Invitați speciali, lectură poetică și dialog
Cărturești Palas Iași invită cititorii la o întâlnire cu poezia Marianei Codruț, într-un eveniment aniversar care celebrează vocea sa unică în literatura contemporană românească.
🗓️ vineri, 1 noiembrie, ora 18:00
✅ Cărturești Palas Iași
Invitații speciali ai serii, Bogdan Crețu și Bogdan-Alexandru Petcu, ne vor oferi perspective valoroase asupra operei Marianei Codruț și vor discuta despre influența sa în peisajul literar românesc.
“Mariana Codruț e, nu am dubii, una dintre cele mai bune (dar și discrete) scriitoare contemporane. Pentru ea (și pentru noi, când o citim), poezia e totul: morală,demnitate, rugăciune, căutare de sine, ceartă cu lumea repudiată ca fiind falsă. <<Poezia e șoc>>: rostul ei este să își scoată autorul și odată cu el și cititorul din zona de confort și să-l facă lucid.”(Bogdan Crețu)
De altfel, atmosfera serii va fi completată de lectura poeziilor Marianei Codruț, prin vocea a două actrițe îndrăgostite de sensibilitatea și profunzimea scrierilor sale: Vera Nacu și Anamaria Rusu.
______________
Mariana Codruţ (n. 1 nov. 1956 în Prisacani, jud. Iași) este absolventăa Facultății de Litere (Universitatea „Al.I. Cuza”).
A publicat opt volume de poezii, printre care măceşul din magazia de lemne (debut, ed. Junimea, 1982), tabieturile nopţii de vară (Cartea Românească, 1989), existență acută (CR, 1994), pulsul nu poate fi minimalist (ed. Paralela 45, 2019). O selecție din toate aceste volume apare în 2021 sub titlul zonă complice la ed. Cartier (Chișinău). Mai semnează patru cărți de proză la editurile Polirom și Cartier, un volumde publicistică şi o traducere din Jean Piaget. Unele din cărţile ei au fost nominalizate la cele mai importante premii literare românești. Obţine Premiul Spiegelungen pentru proză scurtă pe anul 2020 la concursul „Microlite: dincolo de Celan”, organizat de IKGS, München. Tot în2020, pentru volumul pulsul nu poate fi minimalist primeşte, printre altele, premiul Cartea de poezie a anului, acordat de ARCCA (Asociația Română a Creatorilor Culturali şi Artiştilor). În 2022, este recompensată cu Premiul Național ”George Bacovia” Opera omnia. E inclusă cu poezii şi proze în volume colective apărute în țară (cum ar fi Cartea orașelor – ed. Humanitas, 2021), precum și în multe reviste ori antologii din străinătate .
_______________
Parteneri: Palas Mall, radio HIT, radio VIVA FM, Radio Iași, Radio România Cultural, inoraș.ro, TVR Iași, Ziarul de Iași
There are no comments
Add yours