basmaventura_intra_in-poveste

Basmaventura anunță câștigătorii concursului “Intră în Basm!”

Cele trei eleve câștigătoare sunt de la Liceul Profesor Petru Dumitriu din Valea Lupului, Iași 

Basmaventura și-a încheiat ultima aventură: cele cinci scriitoare de basm anunță câștigătorii concursului de scriere creativă “Intră în Basm!”. În cadrul evenimentelor prilejuite de proiectul  Basmaventura, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Asociația De Basm a lansat, pe 20 iulie 2024, concursul de scriere creativă „Intră în basm”, în parteneriat cu Teatrul pentru Copii și Tineret Luceafărul din Iași și Librăriile Cărturești. Scriitoarele Adina Rosetti, Victoria Pastracu, Luminița Corneanu, Andreea Iatagan și Iulia Iordan au lansat provocarea către copiii din școlile partenere de a scrie o poveste originală în limba română, care să găzduiască două personaje create de doi autori diferiți.

Zeci de povești trimise de copii din Valea Lupului, Hălceni și Iazul Vechi au sosit pe adresa Asociației De Basm, demonstrând încă o dată creativitatea și imaginația fără limite ale tinerilor autori. După deliberări intense, juriul, format din scriitoarele Iulia Iordan, Andreea Iatagan, Luminița Corneanu, Adina Rosetti și Victoria Pătrașcu, a selectat câștigătorii. Cele trei premii, oferite sub formă de vouchere Cărturești în valoare de 200 de lei, au fost acordate următoarelor câștigătoare:

Ioana Ciobanu – Liceul ”Profesor Mihai Dumitriu”, Valea Lupului, Iași – „Aventura Carlei”

Adina Șunguru – Liceul „Profesor Mihai Dumitriu”, Valea Lupului, Iași – „Toate la timpul lor!”

Emma Ioana Barac – Liceul ”Profesor Mihai Dumitriu”, Valea Lupului, Iași – „Comoara din Tibet”

Cât și de ce sunt importante astfel de provocări creative

Într-o țară în care plagiatul rămâne nesancționat, în care puțin peste jumătate dintre elevii români în vârstă de 15 ani ating nivelul 3 de competență, considerat de bază pentru gândirea creativă (așa cum arată rezultatele celui mai recent sondaj PISA din 2022), ni s-a părut necesar ca, printr-un concurs de scriere creativă, să oferim spațiu copiilor de a-și inventa lumi, personaje și situații, de a-și expune gândurile, emoțiile, întrebările și valorile. Am fost copleșite de calitatea scriiturii din poveștile trimise de acești copii de opt, nouă sau zece ani, mulți provenind de la școli de stat din mediul rural. Au fost povești care au mixat iscusit personaje din cărți scrise de autoare diferite. Am primit dialoguri filosofice ale norului Efemer cu Somnul, istorii ale călătoriilor vulpiței polare Miko și cameleonului Cami la Roma sau în Tibet, aventuri ale Zmeului Zmeilor și ale Libelulei Carla. Ne-a fost foarte greu sa alegem câștigătorii și în inimile noastre, cât se poate de sincer, fiecare dintre participanții la concurs va rămâne un câștigător. Și vrem să păstrăm în minte cuvintele Somnului, din povestea Alinei Șunguru, Toate la timpul lor!, ca un memento al puterii poveștilor de a schimba oameni și lumi: <<Voiam să-ți arăt că în viață, fiecare întrebare este, de fapt, o poartă către o poveste și fiecare poveste este, la rândul ei, un răspuns în așteptare.>> (Victoria Pătrașcu, Asociația De Basm). 

“Vizita scriitoarelor contemporane, Victoria Pătrașcu și Iulia Iordan, a avut un impact major asupra copiilor. Prezența acestora nu doar că i-a inspirat, dar le-a oferit și oportunitatea de a interacționa direct cu creatori de literatură, transformându-i din simpli cititori în participanți activi la procesul literar. Prin activitățile desfășurate, copiii au fost motivați să-și dezvolte imaginația, abilitățile de exprimare și să vadă literatura ca pe o sursă de bucurie și explorare personală. Interacțiunea directă cu scriitoarele a contribuit la creșterea interesului pentru scris, întărind încrederea copiilor în propriile capacități de a își lăsa imaginația să zboare și să prindă contur prin crearea de povești.” (Echipa Fundația Serviciilor Sociale Bethany)

“Am considerat participarea la proiectul minunatelor scriitoare de la De basm un câștig încă de la momentul în care Liceul Profesor Mihai Dumitriu Valea Lupului, Iaşi a fost inclus în activități. A fost apoi un maraton de întâlniri cu personajele, cu scriitoarele, cu textul interpretat ce a deschis cărți, minți și inimi. Premiile acordate copiilor noștri vin să confirme că se întâmplă lucruri bune la noi, iar literația e promovată constant. Felicitări, copii! Mulțumesc, #Basmaventura!” (Petronela Petrea, Directoarea Liceului “Profesor Mihai Dumitriu”, Valea Lupului, Iași)

_ _ _

BASMAVENTURA este un proiect organizat de Asociația De Basm și co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași, Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii și Tineret Iași, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Cărturești Iași, Editura Arthur, Liceul „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului Iași, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași. 

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio HIT, Radio Iași, VIVA FM Iași, TVR Iași, Ziarul de Iași, Asociația Studenților Jurnaliști Iași



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.