Activități creative pentru copii: idei și recomandări care să le stimuleze imaginația
Dacă ai copii plini de energie și mereu în căutare de noi activități creative, te-ai confruntat probabil deja cu provocarea de a găsi modalități prin care să le hrănești setea de cunoaștere, să le stimulezi imaginația sau să-i ajuți să-și pună în practică abilitățile. Copiii sunt ca un burete, dar poate fi dificil să găsești constant activități creative prin care aceștia să se distreze, să se relaxeze, dar să și învețe. Iar cu cât le dai șansa să experimenteze mai mult, cu atât își antrenează mai multe abilități și au parte de o dezvoltare mai sănătoasă.
Avem însă soluția perfectă pentru tine: un ghid cu idei de activități creative pentru copii, indiferent de gusturile și pasiunile lor și care, nu doar că vor alunga plictiseala, dar îi vor ajuta pe cei mici să se dezvolte și să-și îmbogățească imaginația.
1. Jocul cu plastilină și nisip kinetic pentru dezvoltarea abilităților practice
Jocul cu nisip kinetic și plastilină nu este doar fascinant, dar are și câteva beneficii importante care îi ajută pe cei mici să crească armonios. Mai exact, modelarea cu plastilină le stimulează imaginația, le dezvoltă copiilor abilitățile motrice, gândirea spațială sau conceptul de culoare, formă și greutate și le permite să-și prezinte gândurile și ideile sub formă de joc.
Pot încerca un set cu nisip kinetic în diferite culori și cu diferite forme, pe care îl pot modela după bunul lor plac, plastilina inteligentă de la Amos sau un joc de îndemânare cu plastilină pentru ca aceștia să-și dezvolte dexteritatea.
2. Desenul și pictatul liber
Printre activitățile creative pentru copii se numără și desenatul, care nu doar că le aduce bucurie micuților, dar are și numeroase beneficii pentru dezvoltarea lor. Desenatul sau pictatul stimulează creativitatea, emoțiile, dar și partea rațională, ajutându-i să se concentreze mai bine.
Pentru cei mici alege un șablon pentru desen de la Daco sau un set Atelierul de pictură, alături de un bloc de desen de la brandul Iniko prin care să dea frâu liber imaginației și să se simtă ca niște adevărați artiști. O altă variantă ingenioasă este creionul 3D 3Doodler Start cu ajutorul căruia copiii pot aduce la viață toate ideile lor minunate și imaginative. Și nu oricum, ci 3D.
3. Origami pentru copii
Pentru copii, confecționarea de origami contribuie la dezvoltarea atenției, concentrării, încrederii în sine și răbdării. Nici planul cognitiv nu este neglijat în timpul activităților creative de Origami deoarece, pe lângă faptul că învață noțiuni matematice, cei mici dobândesc logică în gândire și își dezvoltă, în același timp, spiritul artistic și creativ. Alege o carte Origami cu dinozauri sau vehicule care conține proiecte, instrucţiuni simple, explicate pas cu pas, hârtie colorată şi abţibilduri decorative.
4. Pentru mai multă distracție, gătește alături de cei mici
Gătitul vă ajută să petreceți timp de calitate în familie, ba mai mult este o activitate care îi ajută pe copii să-și dezvolte creativitatea și încrederea în sine atunci când văd ce poate să iasă din mâinile lor. Nimic nu le place mai mult celor mici decât să facă treburi de oameni mari, iar dacă se încheie și cu un desert delicios cu atât mai bine.
O carte de bucate cu rețete creative de gătit împeună este aliatul de nădejde pentru aventura în bucătărie. Fie că e vorba de prăjituri, salate sau alte bunătățuri, copilului îi va plăcea la nebunie să ajute la gătit, mai ales dacă este vorba de mâncarea lui preferată. Pregătiți șorțurile, instrumentele și tacâmurile.
5. Construirea de puzzle-uri interesante
Să faceți puzzle-uri împreună este o modalitate fantastică prin care să petreceți timp de calitate în familie, dar și să-i oferiți copilului o activitate care este, în egală măsură, creativă și educativă. Puzzle-urile stimulează dezvoltarea gândirii logice, a creativității, a spiritului de observație și a îndemânării.
La Cărturești vei găsi o mulțime de variante de puzzle-uri pentru copii pentru toate gusturile și toate vârstele, de la cei mici la cei mari, cu imagini din cele mai cunoscute povești sau inspirate de pasiunile lor. Copiii cu vârste începând de la 3 ani se vor amuza construind un puzzle frumos ilustrat bazat pe poezia copilăriei Somnoroase păsărele sau a fabulei Greierul si furnica. Copiii de 7-9 ani sau chiar mai mari își pot pune la încercare atenția și dexteritatea prin asamblarea unui puzzle cu harta Europei sau un super puzzle în care să construiască România.
6. Creați povești cu ajutorul figurinelor din desenele și cărțile preferate
Copiii au o imaginație bogată pe care abia așteaptă să o exploreze, astfel că tot ce trebuie să faci este să le pui la dispoziție instrumentele necesare și poate să le oferi un pic de ajutor. Printre activitățile creative pentru copii pe care cei mici le vor îndrăgi îndată se numără și crearea de povești cu ajutorul figurinelor preferate. Încurajează-i să-și pună imaginația la încercare și să creeze propriile lumi, personaje și întâmplări.
Copiii se pot juca cu personaje din universul Disney precum Aladdin, Minnie Mouse, Cenușăreasa sau Rapunzel, cu supereroi neînfricați precum Batman, Loki și multe altele.
Explorează întreaga colecție de figurine din Cărturești și alege-o pe cea potrivită copilului tău.
7. Coloratul, joaca benefică pentru minte și corp
Coloratul, la fel ca basmele și cărțile cu povești este asociat cu copilăria, iar cei mici sunt mai mult decât încântați să desfășoare această activitate creativă. Pe lângă faptul că este o modalitate relaxantă care stimulează creativitatea, coloratul ajută la formarea musculaturii mâinii și la dezvoltarea normală a funcții motrice.
Coloratul este și o activitate plăcută de a învăța lucruri noi, iar jocul este cea mai bună metodă de a învăța la vârstele fragede. Fie că este vorba de cele clasice pentru creioane colorate cum ar fi: Ursul păcălit de vulpe, sau colorează după coduri, fiecele pe bază de pictură cu apă pentru copiii care colorează cu degețelele, indiferent de metoda de exprimare artistică aleasă, cărțile de colorat contribuie la dezvoltarea cognitivă, psihologică și creativă a copilului.
8. Lasă-i să-și pună imaginația la încercare cu board games distractive și educative
Board game-urile sunt o modalitate ideală prin care copiii își pot dezvolta imaginația, dexteritatea, logica, dar și gândirea analitică. Totodată, învață cum să lucreze în echipă, cum să comunice eficient și acumulează cunoștințe noi dintr-o gamă variată de domenii.
Alege Lynx, un joc care testează vigilența, atenția și gândirea logică. Jocul conține 400 de imagini diferite, iar pentru a câștiga trebuie să fii primul care-și găsește imaginile pe masa de joc și care adună cele mai multe cărți. Dixit, un joc de societate cu cărți ilustrate care dă voie atât creativității, cât și imaginației să se desfășoare liber. Adevărata victorie când joci Dixit nu este în acumularea de puncte, ci împărtășirea unei activități creative cu familia și prietenii. Să strângem puii este alt board game distractiv pentru cei mai mici, conceput pentru a-i învăța să numere și pentru a le dezvolta memoria.
Descoperă mai multe jocuri de societate pentru copii care pot fi jucate de întreaga familie.
9. Colajul și lucrul manual prin care să transforme arta în distracție
Cei mici adoră să decupeze, să lipească, să combine imaginile într-un mod neașteptat sau chiar să deseneze după propriul gust diverse textile. Această activitate pentru copii stimulează creativitatea și transformă arta într-un joc distractiv. Mai mult, pentru că cei mici sunt extrem de încântați de „operele” lor de artă, dacă organizezi și o expoziție cu lucrările realizate de ei îi va ajuta și la creșterea încrederii în sine.
Setul creativ Funny Collage Art Lab le oferă libertatea să experimenteze diverse tehnici de bricolaj, să picteze, să decupeze și să dea formă ideilor lor. Totodată, le poți pune la dispoziție coli de hârtie, creioane colorate, markere, diverse stickere colorate și lipici.
10. Pătrunderea în lumea fascinantă a cărților
Cu cărțile potrivite alături, cei mici își vor petrece timpul într-un mod creativ și util. Cititul este o metodă excelentă de concentrare, dezvoltare a vocabularului și de stimulare a imaginației, iar în timp se va dovedi nu doar un ritual eficient de relaxare sau culcare, dar și o deprindere care, cultivată constant, îi va apropia pe copii de universul cărților, dezvoltându-le empatia și capacitatea de înțelegere.
Cărți precum Pisoiul care se temea de orice, Tina și primul ei tutu, Dar Motan călătorește sau De ce-l iarta Irinel pe Bully, toate au protagoniști pe care cei mici îi vor îndrăgi și cu care vor empatiza, învățând tipuri de comportament pentru anumite situații. Adaptările marilor povești precum Micul Prinț sau Charlie și Fabrica de Ciocolată îl vor fermeca pe cel mic, dovedind încă o dată puterea pe care o au poveștile încă din copilărie.
Descoperă mai multe cărți pentru copii de toate vârstele cu care să exploreze universul fantastic al poveștilor.
Sperăm că ideile noastre ți-au fost de ajutor, fie că ești în căutarea unor activități creative pentru copii de 1 iunie sau pur și simplu ai nevoie de recomandări care să te ajute să-i oferi celui mic modalități prin care să-și dezvolte armonios personalitatea, aptitudinile și pasiunile. Pentru mai multă inspirație aruncă un ochi și pe materialul cu idei de cadouri pentru copiii și ghidul cu activități pentru copii de care se pot bucura și adulții.
There are no comments
Add yours