fata-arbore

Povești, poezii și ilustrații de autori & artiști români la Târgul de-o șchioapă

Recomandări pentru cei mici, dar și pentru cei mari

De ceva ani, când intru în vreo librărie, mă duc ca într-un vis, fără să-mi dau seama, spre zonele dedicate copiilor și rar plec fără una, două cărți cumpărate. Asta și din curiozitate, și poate pentru că vreau să recuperez o copilărie ”sărăcuță” în ale cărților, dar mai ales pentru că vreau să păstrez un degețel cufundat în lumea basmelor, viselor, culorilor și jocurilor. Cel mai adesea învăț din ele, îmi aduc aminte lecții despre empatie, bunătate și reciprocitate, spuse și scrise în tonuri vioaie. Cărțile pentru copii sunt un fel de Osho pentru mine, mă arunc în ele și scot înțelegeri mari din cuvinte mici. Vă las mai jos câteva citate din cărți dragi mie, scrise și ilustrate de autori și artiști români.

Sora lui Colăcel de Lavinia Braniște, cu ilustrații de Diana Grigore

Prima aleasă este și ultima cumpărată, o carte magică scrisă de Lavinia Braniște și ilustrată de Diana Grigore, Sora lui Colăcel (Arthur, 2022); vă las aici unul din multele citate care m-au emoționat.

Când te uiți mult timp la un cuvânt și-l citești de foarte multe ori, nu mai are niciun sens și nici literele nu mai au sens. Sora lui Colăcel crede că ceilalți se împacă cu literele, dar nu e bine pentru nimeni să se uite prea mult la ceva.La fel, dacă stai în vișin și te uiți prea mult timp, fără să clipești, la Căluți, el devine o pată de cerneală maro, care s-a scurs un pic acolo unde are picioarele slăbănoage.

Val și cetatea sufletelor de Ana Alfianu

Ana Alfianu a scris și ilustrat cartea Val și cetatea sufletelor (Humanitas, 2017, 2022). Cu Val m-am identificat încă de la primele rânduri, el face parte din specia Visătorilor și face o călătorie inițiatică prin tot felul de tărâmuri. Am ales acest paragraf ca reprezentare onirică.

– Trei ani!? Nu-i veni băiatului să creadă. Cum ați rezistat? Cum rezistă de fapt oricine aici? E de necrezut!

– AAA, e mai simplu decât crezi. Nimeni nu are ceva anume de făcut, tocmai pentru că totul se schimbă mereu și niciun locuitor nu ajunge vreodată să aibă casa sau grădina lui, meseria sau obiceiurile lui. Fiecare face ce poate, când poate, schimbând cu repeziciune locul, prietenii, ocupațiile și așa mai departe. Este o harababură de nedescris, e adevărat, dar în același timp este și un loc al belșugului întâmplător. Dacă aștepți cu răbdare, mai devreme sau mai târziu va ajunge la tine o piață de zarzavaturi sau o vânzătoare de pește, sau te poți trezi pur și simplu mușcând dintr-o bucată de brânză care apare din senin în gura ta. Desigur, uneori apar și neplăceri.

Fata Arbore & Fabule și vorbe cu tâlc

O poezie și o fabulă, puse-n paralel. Poezia este scrisă de Raluca Țincă din cartea sa de debut pentru mame și copii Fata Arbore, ilustrată de Alexandra Radu. Fabula face parte dintr-o carte-obiect ilustrată de Adelina Butnaru: Fabule și vorbe cu tâlc, antologie îngrijită de Adrian Săvoiu și Diana Zografi.

fata arborefabulă
Eu n-am căutat Iubirea
Însă m-a surprins ușor
Ca un vânt de primăvară
Ca o șoaptă, ca un dor.  

Neștiind căi pentru mine
M-am zbătut și m-am luptat
Nu știam să-mi fie bine
Însă tu mi-ai arătat.  

Ce mirare minunată!
Mă surprinde-un gând vioi
Când în suflet, deodată,
Este loc pentru-amândoi.

Mii de clipe, mii de ore
Mi le-am petrecut cu tine
Ne-am șoptit atâtea vorbe
Și-acum ești parte din mine.  

Iar după o viață-ntreagă
Încă îmi mai dai fiori
Inima ți-o dau pe toată
Și te-aleg de mii de ori.
Racul, broasca și o știucă
Într-o zi s-au apucat
De pe mal în iaz s-aducă
Un sac cu grâu încărcat.
Și la el toți se înhamă:
Trag, întind, dar ieu de samă
Că sacu stă neclintit,
Căci să trăgea neunit.
Racul înapoi se da,
Broasca tot în sus sălta,
Știuca foarte se izbea,
Și nimic nu isprăvea;
Nu știu cine-i vinovat;
Însă, pe cât am aflat,
sacul în iaz nu s-au tras,
Ce tot pe loc au rămas.  

Așa-i și la omenire,
Când în obștii nu-i unire:
Nicio treabă nu se face
Cu izbândă și cu pace.    

Poezia Ralucăi ne arată ce e iubirea pentru un nou-născut, iar fabula ne învață despre colegialitate și unire. Pentru mine, fragmentele de mai sus vorbesc despre a știi să te lași purtat de emoții și a mai pierde concentrarea din când în când. Pe lângă rândurile hazlii & deștepte, aceste cărți sunt încununate cu ilustrații meșterite cu grijă.

Găsiți aceste cărți și multe altele în Târgul de-o schioapă, care vă așteaptă pe carturesti.ro până pe 5 iunie cu reduceri și alte bomboane de sezon. Să copilărim în continuare și să visăm printre cuvinte, zâne bune și păduri fermecate.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.