Top cărți motivaționale și de dezvoltare personală: 25+ cărți care îți arată calea spre cea mai bună versiune a ta
Când vine vorba despre cărți motivaționale care să te ajute să te dezvolți, părerile tind să fie extrem de împărțite. Mulți cititori le resping ca fiind exagerat de siropoase sau nerealist de optimiste. Alții nu-și văd viața fără ele.
Există însă și tărâmul de mijloc. Acele cărți inspiraționale și de dezvoltare personală sincere și reale, bazate atât pe experiențe personale, cât și pe observații științifice, care te fac să lași scepticismul deoparte și să te bucuri de lecțiile care se ascund între paginile lor. Toți încercăm să îmbunătățim anumite aspecte ale vieții noastre. De ce să nu apelăm la un ghid care să ne ajute în călătoria pe drumul dezvoltării personale?
Ți-am pregătit o selecție de cărți de dezvoltare personală și motivaționale care te vor ajuta să crești, te vor surprinde și te vor face să fii mai conștient de lucrurile pe care le faci. De la cărți clasice la cele mai noi apariții, descoperă în recomandările noastre și calea spre cea mai bună versiune a ta.
Intuiția de Béatrice Millêtre
Editura Philobia, 2021, traducere de Cristina Livia Vasilescu
Chiar dacă asupra ei planează o oarecare senzaţie de incertitudine, intuiţia joacă un rol important în viața noastră şi, de multe ori, ne ghidează în a lua decizii rapid și eficient. Intuiția îți oferă informații pe care nu știai că le deții și o face folosind un parametru fundamental: felul tău de a fi, personalitatea ta, competențele cu care ești înzestrat, aspirațiile, gusturile, dorințele tale.
O carte de dezvoltare personală potrivită pentru bărbați, femei și adolescenți deopotrivă, Intuiția te invită să explorezi resorturile acestui proces profund uman și te ajută să transformi intuiția sau vocea interioară într-un atu și să ai încredere în ea.
Cartea alinării de Matt Haig
Editura Nemira, 2021, traducere de Alexandra Florescu
Cartea alinării este o colecție de note, liste, povești scrise de-a lungul anilor, cu scopul de a-ți reaminti că lucrurile nu sunt mereu așa cum par. Cu surse literare dintre cele mai diverse, de la literatură și filosofie, la istorie, știință și chiar experiențe personale inspiraționale, cartea vorbește despre empatie și lucruri simple care te pot aduce mai aproape de tine însuți.
Printre cele mai frumoase cărți motivaționale, Cartea alinării este alegerea potrivită dacă vrei să găsești o cale pentru a avea o viață mai liniștită, dacă ai nevoie de un dram de încurajare, de speranță sau, pur și simplu, dacă vrei să (re)descoperi bucuria lucrurilor simple.
Noise de Daniel Kahneman
Editura Vellant, 2021, traducere de Dan Crăciun
Imaginează-ți o lume în care unui pacient i se prescriu opioide foarte puternice doar pentru că medicul a avut o zi lungă sau că doi judecători din același tribunal dau sentințe diferite unor oameni care au comis infracțiuni asemănătoare, doar pentru că nu au apucat să ia prânzul. Acestea sunt exemple care ilustrează efectul de noise: variabilitatea unor judecăți care ar trebui să fie identice. Cartea urmează premisa că „oriunde există judecată, există zgomot – noise, chiar mai mult decât îți poți imagina.”
Plină de idei inedite, statistici și studii de caz, Noise explică de ce și cum oamenii sunt atât de susceptibili să sufere de efectul de noise în luarea deciziilor. Fiecare dintre noi emitem judecăți eronate mai des decât credem și, de cele mai multe ori, fără să ne dăm seama. Cartea lui Daniel Kahneman te ajută să previi erorile și să fii mai conștient de efectul de noise și diversele biasuri în luarea deciziilor.
Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace de Stephen R. Covey
Recunoscută drept cea mai importantă carte a secolului XX din domeniul afacerilor și una dintre cele mai bune cărți de dezvoltare personală, Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace este un ghid revoluționar, rezultatul a zeci de ani de experiență și cercetare, care te ajută să atingi succesul în viața de familie, în afaceri și în societate. Această carte a transformat viețile a milioane de oameni – de la președinți la directori de companii sau părinți.
Stephen Covey a integrat într-o carte cele șapte principii după care se ghidează oamenii de succes. Primele trei – (1) fii proactiv; (2) începe cu gândul la final; (3) stabilește priorități și ține-te de ele – sunt centrate în jurul ideii de a face trecerea de la dependență la independență. Următoarele trei – (4) gândește câștig-câștig; (5) încearcă mai întâi să înțelegi și mai apoi să fii înțeles; (6) acționează în sinergie – te ajută să-ți dezvolți spiritul de muncă în echipă, abilitățile colaborare și comunicare și marchează trecerea de la independență la interdependență. Iar cel de-al șaptelea principiu, cel care le înglobează pe toate – ascute fierestrăul – îți va arăta calea spre creștere și dezvoltare continuă.
Această abordare, simplă la prima vedere, te ajută să-ți extinzi modul de gândire, să-ți rezolvi mai eficient problemele și îți deschide calea spre noi oportunități.
Începe cu ce nu-ți place de Brian Tracy
Te trezești adeseori că amâni lucruri? Ai probleme când vine vorba de prioritizarea sarcinilor?
Atunci, Începe cu ce nu-ți place este lectura potrivită pentru tine. Descoperă 21 de metode care să te ajute să nu mai procrastinezi și să reușești să faci mai multe într-un timp mai scurt.
Brian Tracy oferă sugestii simple și ușor de realizat pentru a-ți maximiza productivitatea. Cartea nu este doar despre instrumente care vor da un impuls eficienței tale, ci și despre cele care vor ajuta să descoperi la ce te descurci cel mai bine. Ulterior, vei învăța să-ți prioritizezi sarcinile în așa fel încât să faci lucrurile la care ești cel mai priceput cât de bine poți. Începe cu ce nu-ți place te va face să înțelegi puterea listelor și importanța de a face lucrul cel mai complicat primul.
Începe cu De Ce de Simon Sinek
Cu o pregătire solidă în antropologie și experiență extinsă în domeniul marketingului, Simon Sinek argumentează în cartea sa de dezvoltare personală, Începe cu De Ce, că oamenii nu cumpară „ce faci”, dar cumpără „de ce o faci”.
Astfel, ideea simplă, dar convingătoare, din spatele cărții se bazează pe diferența dintre companiile de succes și cele mediocre, și anume că primele pot să articuleze clar și răspicat de ce sunt în business – scopul și valorile companiei – ceea ce în ultimă instanță e mai important decât ce fac și cum o fac. Potrivit lui Sinek, cei care sunt în stare să răspundă la întrebarea De ce fac ceea ce fac se vor bucura de mai mult succes.
Această cartea este imboldul de care ai nevoie ca să-ți descoperi propriul De Ce – scopul care te motivează, și dacă vei rămâne fidel acestuia, te vei bucura de succes. O carte care inspiră lideri, antreprenori, dar și pe toți cei care vor să trăiască o viață plină de sens.
Principii de Ray Dalio
Unul dintre cei mai bogați și influenți oameni de pe planetă, Ray Dalio este un antreprenor și investitor de succes a cărui faimă îi precede numele.
În Principii, împărtășește ce a învățat pe parcursul remarcabilei sale cariere. El încearcă să convingă cititorul că managementul, economia, investițiile, și chiar viața, pot fi toate sistematizate într-un set de reguli și pot fi înțelese mai ușor dacă sunt privite ca sisteme. Construită în jurul conceptelor lui Dalio de adevăr și transparență radicală, cartea include sfaturi despre modalitățile în care oamenii, dar și organizațiile pot lua decizii, pot înfrunta provocările și pot construi echipe puternice.
Principii oferă o abordare simplă pentru luarea deciziilor care se aplică oricui, de la manageri, antreprenori până la oameni care, pur și simplu, vor o schimbare în viața lor.
Regula de 5 secunde de Mel Robbins
Crezi că cinci secunde sunt suficiente ca să scapi de îndoieli și tergiversări? Sunt suficiente pentru a-ți învinge teama și incertitudinea? Crezi că cinci secunde pot aduce o schimbare în viața ta?
Mel Robbins este sigură de acest lucru. Cartea ei, Regula de 5 secunde, e un îndemn să-ți iei inima în dinți și să lupți cu unul dintre cei mai mari dușmani ai tăi – bătutul pasului pe loc. Toata viața au existat în jurul tău oameni care te-au împins din urmă – părinți, profesori, prieteni. Dar secretul unei vieți fericite și împlinite constă în a ști sa te motivezi pe tine însuți.
Această carte de dezvoltare personală perfectă pentru bărbați, femei și adolescenți deopotrivă vine ca o replică la una dintre cele mai urmărite prezentări TEDx din lume (cu peste 22 de milioane de vizualizări) și este un instrument ce ajută la creșterea productivității, a colaborării și a comunicarii între persoane.
Folosind știința din spatele obiceiurilor, povestiri interesante și adevăruri din lumea artei, istoriei și businessului, Mel Robbins explică puterea momentului de “push” – acele câteva secunde care fac diferența dintre cine ești și cine ai putea să fii.
Această carte te pune față în față cu tine și te face să înțelegi că unica persoană care te împiedică să te ridici la înălțimea potențialului tău ești… tu. Lectura te face să uiți de scuze și motive, să nu te mai minți și să-ți schimbi atitudinea cât ai număra până la cinci.
Revoluția atenției de Allan Wallace
Meditația este, printre altele, și o metodă pentru a atinge un nivel extraordinar de concentrare care poate părea la prima vedere greu de realizat.
Un participant activ în discuțiile dintre budiști și oameni de știință, Allan Wallace e calificat să vorbească pentru ambele tabere. Revoluția Atenției este prezentarea eficientă a cunoștințelor sale obținute în urma a 30 de ani de experiență ca lector, savant progresist și practician al budismului.
Această carte de dezvoltare personală e nemaipomenită pentru a descoperi ce presupun tehnicile de meditație budiste Samatha și Vipassana. Wallace explorează metode sistematice de meditație, care vor ajuta cititorul să aprofundeze capacitatea de a atinge concentrarea absolută. Revoluția atenției te va purta printr-o expediție a minții: începi confuz la poalele muntelui și atingi claritatea odată ce ajungi în vârf, iar pe parcursul călătoriei descoperi practici care îți vor redeștepta dragostea și compasiunea.
Atenția este cheia care face posibilă schimbarea, iar vestea bună e că atenția poate fi antrenată. Această carte îți va arăta cum.
Puterea obișnuinței de Charles Duhigg
În Puterea obișnuinței, mult aclamatul reporter New York Times, Charles Duhigg, ne face cunoștință cu descoperiri științifice de ultimă oră care explică de ce există obișnuințele și cum pot fi schimbate. Într-o manieră inteligentă și cu o capacitate neîntrecută de a distila cantități vaste de informații în povești captivante, Duhigg aduce la lumina zilei o înțelegere cu totul nouă a naturii umane și a potențialului său de transformare.
Această carte este o explorare a obișnuințelor care s-au dovedit cruciale pentru succesul unor personalităti de renume, de la înotătorul olimpic Michael Phelps la CEO-ul Starbucks, Howard Schultz sau Martin Luther King, Jr, activist pentru drepturile omului. Vei descoperi informații importante despre obișnuințele care te pot face miliardar, obișnuințele care fac diferenta dintre eșec și succes, sau viața și moarte. O carte pe cât de motivațională, pe atât de captivantă pentru cei care vor să-și dezvolte obiceiuri sănătoase în viața de zi cu zi.
Instrumentele titanilor de Tim Ferriss
Ce fac miliardarii în primele 60 de minute după ce se trezesc? Ce cărți au oferit cel mai des drept cadou? Cum arată rutina de dimineață a unei celebrități?
Tim Ferriss, autorul bestseller-ului 4-ore săptămâna de lucru (care s-a aflat timp de șapte ani în topul celor mai bine vândute cărți New York Times) a intervievat peste 200 de personalități de clasă mondială pentru podcastul său – The Tim Ferriss Show, primul podcast ce a depășit pragul de 100 de milioane de descărcări.
Instrumentele titanilor îți va face cunoștință cu peste 100 de „titani” – miliardari, celebrități, artiști, medici, atleți pe care Ferriss i-a intervievat în cadrul podcastului său – fiecare cu tacticile, rutina și obiceiurile sale. Cartea combină sfaturile de business, experiențe și povești reale, idei și strategii care să te inspire și să te motiveze să pui la cale o schimbare.
Împărțită în trei secțiuni, Instrumentele titanilor are câte ceva pentru interesele fiecărui cititor. Prima secțiune – Sănătos – aduce în prim plan atleți, oameni de știință și doctori care împărtășesc cu cititorii cele mai utile informații, sfaturi și trucuri pentru un mod de viață sănătos. A doua secțiune – Bogat – include idei, sugestii și instrumente care te vor ajuta să-ți duci afacerea sau viața personală la un alt nivel, iar în ultima secțiune – Înțelept – vei fi captivat de toate procesele pe care oamenii le pun în practică în propriile vieți – de la voință, concizie în exprimare la spirit de observație și atenție la detalii.
Cum să ne simțim bine împreună de David Burns
Fie că e vorba despre colegi de muncă, parteneri de viață, copii sau șefi – toți avem în viață oameni care ne înnebunesc și ne pun răbdarea la încercare. Cum să ne simțim bine împreună este un ghid pragmatic care își propune să reducă conflictul și să te ajute să dezvolți relații mai bune cu oamenii cu care intri în contact zilnic.
Cartea lui David Burns își are bazele în terapia cognitiv-comportamentală, o metodă eficientă, cu rezultate demonstrate clinic de a transforma relațiile conflictuale în unele reușite. Acest volum de dezvoltare personală îți va arăta calea spre tine însuți, dar și cum această cale influențează și este influențată de oamenii din viața ta. Îți va oferi instrumente care să te ajute să-ți conștientizezi rolul în relațiile cu ceilalți, să-ți asumi responsabilitatea și să repari legăturile defectuoase.
Dacă ești în căutarea unei cărți despre dragostea care vindecă tot, sau o carte care să pună toate greșelile dintr-o relație pe umerii celeilalte persoane, Cum să ne simțim bine împreună nu îți va oferi neapărat aceste soluții. Dacă, însă, ții cu adevărat să înțelegi și să rezolvi situațiile de conflict relațional, vei aprecia această lectură.
Psiho-cibernetica. Corectarea imaginii de sine de Maxwell Maltz
Ce caută o carte mai veche de jumătate de secol într-o listă de cărți de dezvoltare? Mai este actuală? Da! E la fel de actuală astăzi ca în 1960 când a văzut pentru prima dată lumina tiparului.
Maxwell Maltz a fost numit „părintele” industriei de dezvoltare personală datorită influenței extinse pe care psiho-cibernetica continuă să o aibă până în prezent. Cartea de căpătâi a lui Maltz, unul dintre cei mai renumiți chirurgi esteticieni din întreaga lume, Psiho-Cibernetica. Corectarea imaginii de sine este despre cum să dezvolți o minte mai productivă și cum atitudinea pe care o ai este direct legată de succes.
Psiho-cibernetica nu te învață ce să gândești, ci cum să gândești în așa fel încât să-ți transformi întreaga viață. Devino mai bun în orice domeniu – sport, job sau dragoste – doar reajustându-ți modul în care privești lumea. Maltz vorbește despre adevărata putere a gândurilor și oferă dovezi științifice care-i demonstrează afirmațiile.
Oricine se confruntă cu problema imaginii de sine sau nu are destulă încredere va găsi în această carte un ghid și un prieten.
Gândire rapidă, gândire lentă de Daniel Kahneman
Gândire rapidă, gândire lentă de Daniel Kahneman este un adevărat tur de forță în domeniul psihologiei comportamentale. Explicând cum mintea noastră ajunge la concluzii și ia decizii, Kahneman susține că partea creierului responsabilă pentru luarea deciziilor are două personalități: Sistemul 1 și Sistemul 2. Sistemul 1 e ghidat de instinct, așadar e vigilent, impulsiv, critic, ușor de manipulat și foarte emotiv, pe când Sistemul 2 e exact opusul: reflexiv, inteligent, indolent, încăpățânat, devine activ doar când intră vreun fel de “alertă”.
Această carte vine cu o sumă de explicații practice și clare despre cum se iau deciziile, atât în viața cotidiană, cât și în afaceri. Adresată oamenilor pasionați de psihologie, economie, investiții, dar și celor care nutresc interesul de a descoperi procesele din spatele luării deciziilor, cartea lui Kahneman, psihologul distins cu un premiu Nobel în Economie, este un ghid pentru cei care vor să exceleze în înțelegerea modului de gândire al celorlalți.
Îndrăznește să conduci de Brene Brown
Cum să devii un lider cutezător? Cum să te vindeci de suferințele din trecut, cum să faci față nesiguranței și neajunsurilor, și cum, în pofida tuturor greutăților ce-ți apar în cale zi de zi, să mergi înainte?
Îndrăzneste să conduci răspunde la aceste întrebări și oferă strategii concrete și exemple reale menite să te facă să-ți curajul și încrederea în sine.
A conduce nu presupun doar a avea un nume, un statut sau putere asupra oamenilor. Liderii, mai presus de orice, își asumă responsabilitatea de a recunoaște potențialul în oameni și-n idei și de a dezvolta acest potențial. Îndrăznește să conduci este o carte pentru oricine îndrăznește să aleagă curajul în defavoarea confortului pentru cine vrea să aducă o schimbare și să conducă.
Potrivit autoarei, curajul poate fi învățat, dezvoltat și măsurat. El este, în esență, o colecție de patru seturi de abilități susținute de 28 de comportamente. Atâta timp cât ești gata să te implici în totalitate și să porți conversații complicate ești cu un pas mai aproape de curaj.
Îndrăznește să conduci explorează caracteristicile liderilor curajoși cărora nu le este frică să fie autentici, să vorbească despre diferențe și să dea dovadă de empatie. Teme precum vulnerabilitate, curaj, frică, rușine și alte aspecte ale relațiilor interumane sunt explorate în profunzime în această carte de dezvoltare personală pentru bărbați și femei de toate vârstele.
Casa minimalistă de Joshua Becker
Scopul minimalismului nu este doar să deținem mai puține lucruri. Scopul este să ne despovărăm pe cât posibil viața astfel încât să ne simplificăm fiecare aspect al traiului, iar în consecință, să deschidem noi drumuri și posibilități.
Citind Casa minimalistă vei descoperi că eliberând spațiu în casa (sau camera) ta, faci în același timp spațiu pentru noi vise și realizari. Această carte este un ghid important care te va ajuta să elimini excesul din viața ta, să trăiești din plin și să pui mai mult preț pe lucrurile care contează cu adevărat.
Gândește și vei fi bogat de Napoleon Hill
Napoleon Hill a scris Gândește și vei fi bogat în 1937, după ce timp de 25 de ani a cercetat viețile și experiențele celor mai de succes și bogați oameni ai momentului – Carnegie, Edison, Ford și alți magnați ai secolului XIX. Dar și acum, la mai bine de 80 de ani de la publicarea cărții, lecțiile acesteia rămân actuale și inspiraționale.
Cu peste o sută de milioane de exemplare vândute, Gândește și vei fi bogat este una dintre lucrările de căpătâi în domeniul dezvoltării personale. Filozofia cărții se concentrează în jurul ideii că succesul, în esență, poate fi atins prin vizualizare mentală și imaginație. Practic, poți să devii tot ce mintea ta consideră posibil. Astfel, mintea ta devine singurul lucru care te poate opri sau te poate propulsa să devii cea mai bună versiune a ta.
Bogăția însă înseamnă mai mult decât bani. Atitudinea pozitivă, sănătatea fizică, armonia în relații, libertatea, posibilitatea ascensiunii profesionale – toate sunt bogății în sine.
Metoda GTD. Arta productivității fără stres de David Allen
Premisa lui David Allen e simpla: productivitatea este direct proporțională cu abilitatea noastră de a ne relaxa. Doar cu o mintea limpede și gânduri organizate ne putem atinge maximul de productivitate și putem dezlănțui potențialul creativ.
De la principii de bază la trucuri dovedite, Metoda GTD. Arta productivității fără stres va transforma modul în care lucrezi și te va învăța să ții un ritm de lucru alert fără a te stresa peste măsură.
Cartea lui David Allen îți va arăta încă o dată importanța de a avea un obiectiv bine definit și te va familiariza cu instrumentele necesare pentru a duce un lucru la bun sfârșit. E o carte de dezvoltare personală perfectă pentru adolescenții care trebuie să facă față provocărilor școlare din ce în ce mai stresante, dar și pentru adulții care vor să-și maximizeze productivitatea la muncă sau în viața personală.
Secretele succesului de Dale Carnegie
Din momentul publicării sale în 1936, Secretele Succesului a vândut peste de 15 milioane de exemplare, fiind una dintre cele mai bine vândute cărți de dezvoltare personală.
Prima carte a lui Dale Carnegie este un bestseller atemporal, cu sfaturi care au trecut testul timpului și care au împins mulți oameni influenți pe scara succesului, atât în viețile lor personale, cât și profesionale. La fel de relevante în prezent ca acum aproape un secol, principiile lui Carnegie te vor ajuta să-ți atingi potențialul maxim în această eră a complexității și competitivității.
Secretele succesului te ajută să-ți creezi o personalitate plăcută, te învăță cum să te comporți în diverse cercuri sociale, cum să privești lucrurile din perspectiva altor persoane și, în general, cum să fii plăcut de ceilalți.
Voința. Cum să-ți redescoperi cea mai mare putere interioară de Roy F. Baumeister, John Tierney
Unul dintre cei mai respectați și influenți psihologi din lume, Roy F. Baumeister a făcut echipă cu autorul secțiunii de știință a respectabilei publicații americane New York Times pentru a dezvălui secretele autocontrolului și cum să-l stăpânești.
În Voința. Cum să-ți redescoperi cea mai mare putere interioară, autorii revoluționează înțelegerea noastră despre una dintre cele mai râvnite virtuți umane – autocontrolul. Baumeister a descoperit că voința, alimentată de glucoză, funcționează ca un mușchi: poate fi întărit prin practică și obosit prin exces.
Combinând atuurile științelor moderne cu înțelepciunea practică, Baumeister și Tierney împărtășesc în această carte, care îmbină psihologia și dezvoltarea personală, lecții importante despre voință și autocontrol. Pe măsură ce societatea avansează avem acces la mai multe cunoștințe și instrumente pentru a prelua controlul asupra vieții noastre. Indiferent de propria definiție pentru fericire – o familie unită, o carieră de succes, siguranță financiară – nu poți să o atingi până nu vei stăpâni voința.
Fă-ți patul de William H. McRaven
Vrei sa schimbi lumea? Începe prin a-ți face patul.
Acesta este unul dintre sfaturile lui William H. McRaven, militar în trupele US Navy Seals. Fă-ți patul adună o colecție de sfaturi pe care McRaven le-a strâns, unul câte unul, în timpul riguroaselor antrenamente pentru a deveni un Navy Seal, dar și pe parcursul lungii sale cariere militare.
Deși scurtă, cartea este încărcată cu informații care au potențialul de a schimba viața celui care o citește. McRaven nu încearcă să picteze viața în toate culorile curcubeului. El recunoaște că viața e grea, dar dacă întâmpini provocările cu disciplină, determinare, o atitudine pozitivă și ai parte de ajutorul celor din jur, vei ajunge sa trăiești o viață plină de sens, care îi va inspira și pe ceilalți.
Cititorul va găsi în această lectură imboldul de a deveni mai bun.
Anul lui Da de Shonda Rhimes
În acest „apel la arme” hilar, profund si intim, una dintre cele mai talentate femei de la Hollywood, creatoarea unor seriale de succes răsunător – Grey’s Anatomy, Scandal, How to get away with Murder, Catch – împărtășește cu publicul larg cum simplul act de a spune Da i-a schimbat viața…și cum poate să o schimbe și pe a ta.
Pentru un introvert ca Shonda Rhimes, care adeseori, când se află în situații sociale, trece de la anxietate la atacuri de panica, să spună nu planurilor avea un beneficiu – nu avea de ce să se teamă. Dar, după cum a descoperit în Anul lui Da, uneori, experiențele cu adevărat importante se află dincolo de frică. Această carte motivațională este o călătorie interioară plină de provocări. Deși vei pleca de la experiența Shondei Rhimes, vei ajunge să-ți explorezi propria viață.
Arta magică a durutului în cot de Sarah Knight
Te simţi stresat, copleșit și sufocat de viaţă? Simți că nu mai poți să pui nevoile tuturor înaintea nevoilor tale?
Arta magică a durutului în cot este scrisă ca o parodie la bestsellerul lui Marie Kondo – Magia Ordinii. Dacă Marie Kondo te învață să faci ordine în casă și să păstrezi doar lucrurile care-ți aduc fericire, scopul lui Knight este sa te ajute să-ți faci ordine în gânduri și să nu-ți mai pese despre ce cred alți oameni (cu excepția celor care contează cu adevărat: familie, șef, prieteni apropiați). Vei învăța să te pui pe tine pe primul loc.
Puterea prezentului de Eckhart Tolle
Mesajul lui Eckhart Tolle e simplu: să trăiești în prezent este cea mai adevărată și simplă cale spre fericire.
Puterea prezentului își îndeamnă cititorii să preia frâiele propriului destin și să se bucure de toată frumusețea și dragostea care îi înconjoară, exact ca atunci când erau copii și lumea le părea o minune. Acum trăim în aceeași lume, dar între timp ne-am lăsat acaparați de întâlniri, responsabilități, termene limită, datorii, frustrări și dezamăgiri și am uitat să mai trăim în momentul de “acum”. Această carte te face să conștientizezi importanța prezentului și faptul că „acum” este tot ce ai. Discutând despre ego, Tolle îți deschide ochii la puterea distrugătoare a acestuia.
O carte care este în același timp motivațională și profund încărcată spiritual, Puterea prezentului îți aduce liniște sufletească și te ajută să-ți descoperi eul – autentic, complet, perfect.
Călugarul care și-a vândut Ferrari-ul de Robin S. Sharma
Această poveste motivațională oferă o abordare pas cu pas pentru a trăi cu mai mult curaj, echilibru și bucurie. O fabulă creată cu atenție și măiestrie, Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul spune povestea lui Julian Mantle, un avocat obligat să se confrunte cu criza spirituală din viața sa lipsită de echilibru. În căutarea unei existențe care să aibă sens, Mantle descoperă lecții importante și înțelepte care îi schimbă percepția asupra vieții.
Pornește împreună cu protagonistul într-o călătorie interioară. Dacă o citești minuțios și aplici învățăturile cu diligență, această carte inspirațională a lui Sharma are potențialul de a-ți transforma viața.
Descoperă-ți elementul de Ken Robinson
De la unul dintre cei mai importanți traineri pe subiecte legate de creativitate și împlinire sufletească vine una dintre cele mai bune cărți motivaționale despre pasiune, talent și realizare. Descoperă-ți elementul este o expediție personală în care pornești alături de nume mari: de la Paul McCartney, fost membru al trupei Beatles, și Matt Groening, creatorul mult îndrăgitei serii The Simpsons, la Meg Ryan, Gillian Lynne, Ariana Huffington și mulți alții.
„Elementul” este punctul unde talentul întâlnește pasiunea, iar descoperirea elementului personal vine însoțită de inspirație și potențialul de a atinge realizări impresionante. Cu ajutorul lui Ken Robinson vei explora diversitatea inteligenței, puterea imaginației și creativității, dar și importanța de a-ți urma pasiunile.
Dacă vrei să-ți găsești adevărata chemare, dacă vrei să (re)descoperi cine ești ca persoană, această carte te va ghida în aventura explorării sinelui.
Factfulness de Hans Rosling
Factfulness, vine ca o explicație detaliată a lucrurilor pe care toată lumea le știe, dar cum de cele mai multe ori acestea sunt interpretate greșit sau discutate superficial. Câte fete se bucură de dreptul de a merge la școală? Ce procent din populația globului trăiește în sărăcie? Și multe alte întrebări însoțite de date statistice care schimbă destul de radical percepția și ne aduce mai aproape de fapte decât de impresii.
Fără a judeca sau a privi de sus, Rosling explică motivele ignoranței noastre și cele zece instincte care de cele mai multe ori distorsionează modul în care vedem lumea.
Inspirațională și revelatoare, această carte plină de istorii presărate cu sens și umor va schimba modul în care vezi lumea. Deși nu este genul de carte motivațională clasică, este o lectură care te umple de speranță și optimism – și ce poate fi mai motivant decât asta?
Omul în căutarea sensului vieții de Viktor Frankl
Pornită de la experiența cutremurătoare a lui Viktor Frankl în taberele de concentrare de la Auschwitz, cartea Omul în căutarea sensului vieții este o explorare a supraviețuirii în pofida celor mai negre orori. Frankl susține că nu putem evita suferința, dar putem alege cum îi facem față, putem să găsim sens în ea și să ieșim, chiar și în urma celor mai traumatice experiențe, cu un scop și o lecție.
La baza teoriei sale – logoterapia – stă convingerea că sentimentul care pune lumea în mișcare nu este plăcerea, ci căutarea sensului vieții. Este o carte care îți va arăta cum oamenii simpli fac față situațiilor extraordinare. Dacă te-ai regăsit vreodată meditând asupra sensului vieții, atunci această lectură motivațională te va aduce cu un pas mai aproape de răspuns.
Poți fi fericit orice s-ar întâmpla de Richard Carlson
Această carte îți va oferi șansa să-ți analizezi gândurile, atât cele pozitive și cele negative, și să le vezi într-o nouă lumină. Vei descoperi că fericirea vine din interior și necesită muncă.
De cele mai multe ori, când ne simțim rău nu e neapărat fiindcă ceva rău se întâmplă, ci mai degrabă suntem prinși într-o buclă de gânduri negative legate de ceva ce s-a întâmplat sau se poate întâmpla. Puterea noastră stă în capacitatea de a ne direcționa gândurile. Poți fi fericit orice s-ar întâmpla prezintă principiile care te ajută să găsești echilibrul interior necesar ca să accepți lucrurile bune și rele care ți se întâmplă, dar în același timp te învață că tu ești stăpânul gândurilor tale.
Curaj cât trebuie de Cheryl Strayed
În Curaj cât trebuie vei găsi doza zilnică de motivație. O colecție de citate din cărțile lui Cheryl Strayed – gânduri pline de energie, sinceritate și umor care te vor ajuta să-ți resetezi intențiile, să-ți faci ordine în idei și să oprești vocea îndoielii care de atâtea ori îți otrăvește gândurile.
Când vine vorba despre cărți motivaționale și de dezvoltare personală, procesul nu se oprește după ce ai parcurs ultima pagină. Adevăratul secret este să internalizezi cu adevărat tot ce scrie pe hârtie, și atunci, indiferent de scopul tău – fie că vrei să-ți crești productivitatea, să nu mai procrastinezi, să scapi de o obișnuință proastă – vei fi cu un pas mai aproape de realizare. Nici o carte nu îți poate schimba viața dacă nu e însoțită de muncă și voință.
Descoperă întreaga colecție Cărturești de cărți de dezvoltare personală.
There are no comments
Add yours