cititori-perf-extra-fb-1080x1080px

Bursele și rezidențele de creație Cărturești. Ediția a 2-a.

Fundația Cărturești, în parteneriat cu Pro Patrimonio și Asociația Maria, anunță continuarea programului de Burse și rezidențe de creație literară dedicate scriitorilor români. Aflate la ediția a doua, după 4 rezidențe încheiate și cu un prim volum care a văzut deja lumina tiparului, Bursele și rezidențele de creație literară Cărturești duc mai departe demersul de susținere și încurajare a literaturii române contemporane. 

Anul acesta, proiectul constă în acordarea a 5 burse, respectiv 5 rezidențe de creație, în valoare de 1300 de euro fiecare. La fel ca în 2020, vor fi oferite 4 burse și 4 rezidențe de creație la categoriile roman, proză scurtă, poezie și eseu, la care se adaugă o „Bursă specială a juriului”. Aceasta din urmă va fi acordată – pentru oricare dintre cele patru categorii menționate – unui proiect literar remarcat de juriu în procesul de selecție și nu presupune criterii speciale de înscriere.

Pentru susținerea Burselor și rezidențelor de creație Cărturești, cititorii sunt invitați să se alăture inițiativei, cumpărând cărțile autorilor români în perioada 1 – 30 septembrie din librăriile Cărturești și de pe carturesti.ro, în cadrul campaniei #CititoriPentruScriitori. Astfel, 10% din vânzările obținute în urma campaniei vor fi redirecționate către Fundația Cărturești, pentru sprijinirea acestor burse și rezidențe.

📌 Autorii interesați, cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani, se pot înscrie în perioada 1 – 15 octombrie, trimițând la adresa burse@carturesti.net, următoarele: 

  • O scrisoare de intenție (maximum 750 de cuvinte) care să conțină o descriere a proiectului literar propus și stadiul de lucru vizat pentru rezidență (dacă volumul se află într-o etapă de început, de mijloc, de planificare, de finalizare etc.)
  • Un fragment extras din proiectul literar cu care se înscriu (5 poeme și maximum 10 pagini pentru proză/eseu) menționând una dintre categoriile: proză scurtă, roman, poezie sau eseu.

📌 Perioada de selectare a bursierilor este 15 octombrie – 15 noiembrie

Anul acesta, juriul va fi alcătuit din: Carmen Mușat (critic literar, redactor-șef Observator Cultural), Alina Purcaru (scriitoare și jurnalistă), Alina Aviana (redactor, membru în departamentul de comunicare Cărturești), Marius Chivu (scriitor, critic literar, redactor Dilema Veche), Cristian Lupșa (editor Decât o Revistă).

🏠 Rezidențele de creație literară se vor desfășura timp de o lună, astfel: 

  • Vila Golescu, Câmpulung Muscel, 2 scriitori, luna martie;
  • Conacul Petre P. Carp din Țibănești, 3 scriitori, luna iunie.

Prima ediție a Burselor și rezidențelor de creație literară Cărturești s-a bucurat de 150 de înscrieri și de aprecierile și încurajările scriitorilor și ale oamenilor din industria de carte.

Câștigătorii primei ediții a Burselor și rezidențelor de creație Cărturești au fost: 
✍️ Andrei Dósa (roman);
✍️ Ștefania Mihalache (proză scurtă);
✍️ Ștefan Bolea (eseu);
✍️ Olga Ștefan (poezie).

(…) mi-a plăcut foarte mult la Câmpulung. Rezidenţa mi-a oferit spaţiul mental de care aveam nevoie pentru a putea scrie fără întreruperi. M-am simţit extrem de privilegiat. Rareori mi s-a întâmplat să mă pot rupe cu totul de micile probleme cotidiene pentru a mă dedica aproape exclusiv scrisului şi cititului. (Andrei Dosa)

Romanul lui Andrei Dósa, Multă forță și un dram de gingășie, a fost deja publicat și își așteaptă cititorii pe rafturile librăriilor.

Acest tip de rezidență a fost pentru mine o premieră. Am plecat cu un volum de proză scurtă început cu doi ani în urmă, la care reveneam când și când pentru a-l părăsi din nou. Aveam nevoie de un „timp rotund” pentru el, și asta mi-a oferit această rezidență. Mai mult, am înțeles de ce este nevoie de un astfel de timp rotund pentru scris în general, de o fereastră de scris intens pentru întregit și cristalizat intuiții sau texte deja scrise. În afara cotidianului, scrisul se poate întoarce asupra lui însuși. Iar această întoarcere este cu atât mai productivă cu cât este exersată într-un interval decupat din realitatea «curgătoare».

Ștefania Mihalache

Era plăcut să mă trezesc mai devreme și să-mi intru în rutina zilnică de scris. Îmi plăcea spațiul verde din fața și din spatele casei care izolează (inclusiv fonic) asemenea unui mic parc. Totul devenea și mai silențios la căderea serii, iar noaptea puteai inclusiv să te asculți, când, de cele mai multe ori, nici măcar nu te auzi.

Ștefan Bolea

(…) mi-am depus candidatura pentru această bursă dorindu-mi să mă rup, pentru prima dată, de ceea ce devine un impediment în calea autorului profesionist: sufocat de mai sus amintitele obligații, scrisul e deprofesionalizat, redus la statutul de hobby. De aceea aș vrea și să subliniez că, în ciuda frumuseții evidente a locului care m-a găzduit, experiența mea nu a fost cea a unui concediu. Am avut aici, cu adevărat, oportunitatea de a testa cum e să fii scriitor full-time. E o ocazie pe care ar trebui să o aibă toți autorii care știu că nu se poate trăi din scris, dar nici în absența lui.

Olga Ștefan

Bursele de creație literară Fundația Cărturești, Asociația Maria & Pro Patrimonio au luat naștere din dorința de a promova și încuraja dezvoltarea literaturii române contemporane, începând cu sprijinul acordat autorilor ei. Într-o piață de carte dominată de traduceri, unde pentru majoritatea autorilor, scrisul este al doilea, dacă nu chiar al treilea job, proiectul acestor burse și rezidențe își propune să redea scriitorilor contextul necesar pentru a se dedica scrisului: timp, „o cameră doar a lor” și cât mai puține constrângeri exterioare.

Asociația Maria (Țibănești) este o organizație non-profit înființată în anul 2000. Președintele organizației este arhitectul Șerban Sturdza. Acțiunile Asociației Maria se desfășoară în comuna Țibănești, județul Iași.

Din 2006, la conacul Petre P. Carp din Țibănești se organizează un program cultural intitulat Batem fierul la conac! Programul include o serie de workshopuri de meșteșuguri tradiționale și tehnici experimentale și este coordonat de Asociația Maria în parteneriat cu Fundația Pro Patrimonio. Toate activităţile grupate în jurul conacului P.P. Carp constituie o şcoală de meşteşuguri, destinată în primul rând sătenilor din zona Ţibăneştiului, dar şi tuturor celor care conştientizează valoarea patrimoniului cultural şi nevoia de a-l transmite urmaşilor. Ansamblul istoric de importanță națională Petre P. Carp din Țibănești este compus din conac, biserică, mausoleu și clădirea anexă.

Fundația Pro Patrimonio este o organizaţie neguvernamentală nonprofit internaţională, cu filiale în România (București), Marea Britanie și Franţa. Înființată în anul 2000, fundația derulează o serie de proiecte care au ca misiune principală conservarea, salvarea și reactivarea patrimoniului cultural, cu precădere arhitectural. Acțiunile se concentrează pe proiecte practice de protejare și reabilitare a patrimoniului, precum și pe implicarea și conștientizarea de către comunități a propriei identități, a memoriei și valorii moștenirii culturale.

Consultați și descărcați regulamentul proiectului!There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.