Classix Iași 2024| O aventură a muzicii clasice adusă în contemporan | concerte live transmise și pe Cărturești Iași
Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix a debutat pe 18 februarie la Iași cu concertul Celestial, desfășurat la Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași. Evenimentul de deschidere a festivalului a adunat un public de peste 1500 de persoane, la care s-au adăugat cei 10.000 de spectatori care au urmărit transmisiunile live difuzate pe paginile organizatorilor.
În cadrul conferinței de presă desfășurată în dimineața zilei de 19 februarie, Patricia Brohanschi – Directorul Classix Festival a declarant: „Ne onorează entuziasmul și dorința publicului de a experimenta aventura clasică contemporană propusă, mai ales că aceasta este și tematică artistică din acest an – descoperirea dorințelor.
Acest lucru l-am simțit cu toții încă de aseară, la concertul Classix de debut din Catedrala Romano-Catolică, care a atras cel mai mare număr de spectatori de până acum. Întregul festival promite oricum un număr record în rândul publicului, o parte din seri fiind deja #soldout.
Noi privim cu bucurie spre săptămâna ce urmează și așteptăm cu emoție concertele ce vor fi susținute de artiștii internaționali de excepție și activitățile conexe din programul acestei ediții.”
Classix Festival se desfășoară la Iași, în perioada 18 – 25 februarie 2024, iar abonamentele și biletele au fost puse în vânzare online. Festivalul Classix 2024, este dominat de conceptul dedicat „descoperirii dorinței”, iar tematica din acest an îi invită pe iubitorii de cultură să se alăture într-o călătorie personală și introspectivă, încurajându-i să exploreze natura multidimensională a dorinței în lumea muzicii clasice, de la cea mai subtilă formă, până la exuberanța pasională. Classix Festival promovează interdisciplinaritatea și fuziunea artelor și toate concertele devin o dovadă a armoniei dintre muzică și experiența vizuală oferită de proiecțiile video și design-ul de lumini.
Programul concertelor Classix Festival 2024:
- Luni, 19 februarie, orele 19:00, Magic Ritual la Casa de Cultură a Studenților din Iași
- Marți, 20 februarie, orele 19:00, The Classic Theory în Holul de Onoare al Palatului Culturii din Iași
- Miercuri, 21 februarie, orele 19:00, Bohemian Jazz la Casa de Cultură a Studenților din Iași
- Joi, 22 februarie, orele 19:00, Romantic Whispers la Casa de Cultură a Studenților din Iași
- Vineri, 23 februarie, orele 19:00, Reframing the Classics în Sala „Henri Coandă” a Palatului Culturii din Iași
- Sâmbătă, 24 februarie, orele 19:00, I Wish I were Water în Holul de Onoare al Palatului Culturii din Iași
- Duminică, 25 februarie, orele 19:00, Classix Desire la Sala Unirii, Cinema Victoria Iași
- Luni, 26 februarie, orele 19:30, Bohemian Jazz la Sala Gloria din București
Programul Classix in Focus
Seria Classix in Focus pune în perspectivă o serie de aspecte legate de muzica clasică în contextul contemporan și alte subiecte relaționate cu scena culturală locală și internațională în raport cu o suită de paradigme aflate în continuă evoluție.
Pe 21 februarie, începând cu orele 11:00, va avea loc panel-ul Women in Music la Palatul Braunstein din Iași, avându-le ca invitate pe: Cristina Uruc – Manager Artexim / Festivalul Enescu; Corina Ciuplea – Artist Manager Bucharest Film Orchestra / Cellist Muse Quartet; Patricia Brohanschi – Director și Co-Fondator Classix Festival și Rocanotherworld; Andra Andriucă – Artist & Mentee în programul Women in Music Mentorship Program și pe Iulia Pop – Co-fondator Overground Music / Manager de Comunicare Mastering the Music Business și Women in Music România.
Vernisajul expoziției „Almost. O călătorie în jurul lumii la Viena” are loc pe 21 februarie, orele 14:00, la Palatul Braunstein , în prezența Directorului Adjunct al Forumului Cultural Austriac, Andrei Popov. Expoziția poate fi vizitată la Iași în perioada 21 februarie – 1 martie 2024 grație colaborării între Festivalul Classix, Palatul Braunstein și Forumul Cultural Austriac.
Pe 21 februarie, de la orele 20:00 are loc grație sprijinului Forumului Cultural Austriac proiecția Ars Electronica la Acaju: o selecție a lucrărilor premiate în cadrul ediției 2023 a Festivalului de Animație Ars Electronica.
În data de 22 februarie, de la orele 11:00 are loc panel-ul Classical Inside Out la Palatul Braunstein, iar invitați la discuție sunt: Răzvan Popovici – violist, Director Executiv al SoNoRo; Ioan Dragoș Dimitriu – pianist, Manager Filarmonica Brașov; Florin Estefan – bariton, Manager Opera Națională Română Cluj-Napoca; Dragoș Cantea – pianist, Director Artistic Classix Festival; Andrei Fermeșanu – tenor, Manager Opera Națională Română Iași și Sabin Penea – violonist, Director Artistic al festivalurilor JazzUP.
Classix in Focus: Concursul Internațional George Enescu are loc pe 22 februarie, de la orele 13:00, la Palatul Braunstein, iar Managerul Artexim / Festivalul Enescu, Cristina Uruc, va susține o prezentare a oportunităților participării la concursuri internaționale de prestigiu și contribuția acestora în dezvoltarea personală și profesional a tinerilor muzicieni. Concursul Internațional George Enescu este un catalizator pentru dezvoltarea și afirmarea tinerilor interpreți și compozitori pe scena internațională a muzicii clasice.
Vineri, pe 23 februarie, de la orele 11:00 are loc panel-ul Competitions and Commissions la Palatul Braunstein din Iași. Discuția se va desfășura în limba engleză și va fi difuzată live pe pagina de Facebook a Classix Festival. Invitații acestuia sunt: compozitorul Mirsaeed Hosseiny Panah, flautistul Philipp Jundt, pianista și dirijoarea Bjørk-Guinevere Kinsella Eide, compozitorul și aranjorul Robert Cozma, managerul Artexim și Festivalul Enescu – Cristina Uruc. Acest eveniment include un microrecital susținut de Philipp Jundt (CH), Soyoun Kim (KOR), Jie-Youn Lee (KOR), Hyunim Yoon (KOR), Ioana Chiriac (RO): W.A. Mozart: „Ah, vous dirai-je maman”, KV 265, transcris pentru 4 flaute și piaan de Paul Engel.
În perioada 19 februarie – 4 martie 2024 va putea fi vizitată expoziția „Arhitectura Independenței în Europa Centrală” la Muzeul Vasile Pogor – Casa Junimii din Iași. Expoziția este organizată cu sprijinul Institutului Polonez.
Pe 24 februarie, de la orele 10:00, Asociația Iași.Travel organizează un tur ghidat cu tematica „Tradiția Muzicală la Iași”. Turul are durata de două ore, iar punctul de întâlnire este Piața Unirii – statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Concertele vor fi difuzate live, pe pagina de Facebook Classix Festival și pe pagina Cărturești Iași.
Biletele și abonamentele sunt puse în vânzare online, iar mai multe detalii referitoare la programul concertelor pot fi obținute pe www.classixfestival.ro
There are no comments
Add yours