15 cupluri celebre din literatura română și universală care au cucerit cititorii de-a lungul timpului
Există puține plăceri mai mari decât să te cuibărești în locul tău preferat de relaxare și să te lași vrăjit de o poveste de dragoste pasională, interzisă, care reușește să treacă peste obstacole sau care durează o viață întreagă. Acel tip de poveste la care te întorci fascinat și te face să te întrebi dacă dragostea se întâmplă la fel ca în cărți ori dacă suntem cu toții capabili de o poveste de iubire la fel de complicată și de intensă.
Dacă vrei să te pierzi printre paginile următoarelor povești de dragoste captivante, ți-am pregătit o listă cu cele mai celebre cupluri din literatura română și universală care au fascinat milioane de inimi în întreaga lume.
Elizabeth și Darcy – Mândrie și prejudecată de Jane Austen
Editura RAO, 2017, traducere de Graal Soft
Elizabeth Bennet este o tânără modernă, sofisticată și inteligentă, care știe să fie spirituală, politicoasă, dar și sarcastică. Domnul Darcy este eroul romantic, reținut dar intens, care o tratează la început cu superioritate. Unul dintre cele mai îndrăgite cupluri din literatură, Elizabeth și Darcy sunt dovada faptului că de la ură la iubire nu e decât un pas.
Milioane de cititori au parcurs cu sufletul la gură paginile romanului Mândrie și prejudecată pentru a afla dacă cei doi vor reuși să treacă peste ce îi face diferiți pentru a fi împreună. Fiecare a învățat cum să privească dincolo de aparențe și să descopere o iubire care te ajută să crești, să te maturizezi și să fii mai bun.
Jay și Daisy – Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald
Editura Humanitas Fiction, 2018, traducere de Mircea Ivănescu
Povestea de dragoste dintre Jay Gatsby și Daisy Buchanan se petrece pe fundalul anilor 1920, o perioadă răsunătoare, încununată de petreceri grandioase, șampanie, muzică și opulență. Cucerit de mirajul Visului American, Jay Gatsby își schimbă viața, devenind din student la Oxford gangster, traficant de băuturi alcoolice și apoi milionar. Își dorește cu ardoare să arate imaginea unei vieți perfecte, iar Daisy este piesa care lipsește din acest puzzle.
Marele Gatsby este povestea unei iubiri devoratoare, împletită cu dorința ascensiunii sociale și urmările îmbogățirii peste noapte. Visul American se năruie sub o încercare amăgitoare şi o încăpăţânare persistentă pentru iluzia iubirii ideale.
Peeta și Katniss – Jocurile foamei de Suzanne Collins
Editura Armada, 2019, traducere de Ana-Veronica Mircea
Unul dintre cele mai interesante aspecte ale iubirii dintre Katniss și Peeta este evoluția acesteia. De la niște străini într-o competiție periculoasă pe viață și pe moarte, la o prietenie nesigură care se transformă mai apoi, treptat, în dragoste. Chiar dacă trebuiau să fie dușmani, prietenia și dragostea lor supraviețuiește celor mai grele experiențe și devine din ce în ce mai puternică.
Acțiunea din Jocurile foamei are loc într-un viitor postapocaliptic, în ținutul Panem, aflat pe ruinele unui continet cunoscut odată drept America de Nord. Aici aveau loc așa numitele Jocuri ale Foamei, în care 24 de adolescenți trebuie să se lupte pe viață și pe moarte pentru supraviețuire. Povestea celor doi eroi, Peeta și Katniss, arată că dincolo de momente dramatice și în mijlocul celui mai mare rău, iubirea iese triumfătoare și se dovedește a fi cea mai bună armă.
Catherine și Heathcliff – La răscruce de vânturi de Emily Brontë
Editura RAO, 2018, traducere de Rogojan Alina-Lorelay
Este adevărat că dragostea învinge tot? Că este tot ce ai nevoie? Poate fi dragostea distructivă, manipulatoare și să te împingă la gesturi extreme? Catherine și Heathcliff se iubesc cu o intensitate și o pasiune greu de controlat, iar emoțiile lor violente, nimicitoare chiar, au făcut din povestea lor o lectură care continuă să farmece generații de cititori.
Prin superbul roman gotic La răscruce de vânturi, Emily Brontë construiește o poveste de iubire pe cât de profundă, pe atât de întunecată, o iubire tulburătoare mai presus de voință și rațiune. Totodată, arată că a fi îndrăgostit nebunește poate însemna uneori chiar asta – că dragostea te poate aduce în pragul nebuniei.
Maestrul şi Margareta – Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov
Editura Humanitas Fiction, 2017, traducere de Ion Covaci
Printre cuplurile deosebite și celebre din literatura universală se află și Maestrul și Margareta. El este Maestrul care a scris istoria lui Ponțiu Pilat și care, din cauza ignoranței lumii în fața operei sale despre Iisus, își arde manuscrisul și se retrage în sine. Ea, Margareta, este cea care îl iubește nespus și este gata să-și vândă sufletul Satanei pentru a-l salva din ghearele nebuniei.
Surprinzător, unic, satiric, misterios și pe alocuri melancolic, Maestrul și Margareta este considerată una dintre capodoperele literaturii moderne rusești. O carte fantasy care reușește să transforme o poveste de viață și de dragoste fantastică plină de elemente supranaturale și magie și să o facă extrem de credibilă.
Florentino și Fermina – Dragostea în vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez
Editura RAO, 2014, traducere de Sarmiza Leahu
51 de ani, 9 luni și 4 zile. Tu ai aștepta atâta timp persoana iubită? Florentino Ariza și Fermina Daza au trăit în tinerețe o poveste de dragoste pătimașă, el jurând că o va iubi pentru totdeauna și că o va aștepta, indiferent cât ar dura. Și și-a ținut promisiunea – nici cele 662 de relații amoroase pe care le-a avut nu i-au zdruncinat dragostea aprinsă pentru Fermina.
Florentino și Fermina, protagoniștii din Dragostea în vremea holerei, arată că dragostea poate fi mai puternică decât orice obstacol și nici chiar timpul nu o poate înfrânge. Frumoasa și atipica lor poveste de iubire oferă o perspectivă inedită asupra sentimentelor, aventurilor și căsniciei.
Arwen și Aragorn – Stăpânul Inelelor de J.R.R. Tolkien
Editura RAO, 2012, traducere de Irina Horea
Arwen (elf) și Aragorn (om) din seria Stăpânul Inelelor trăiesc o frumoasă poveste de iubire, sacrificiu și loialitate. Cea mai puternică armă cu care luptă împotriva întunericului este cea a iubirii adevărate, care depășește toate obstacolele. Arwen renunță la nemurire pentru a fi alături de bărbatul pe care îl iubește, fiind alături de el chiar și atunci când părea că nu a mai rămas nimic pentru ea pe Pământul de Mijloc și toți semenii ei au plecat.
Fiecare scoate ce este mai bun în celălalt, iar relația lor de iubire este unul dintre puținele momente în care Tolkien inserează cât mai mult romantism în volumele sale. Între devotamentul pentru celălalt și obstacolele pe care le-au depășit pentru a fi împreună, dragostea dintre Arwen și Aragorn a fost o lumină de speranță în timpul războiului teribil pentru Inelul Puterii.
Otilia și Felix – Enigma Otiliei de George Călinescu
Editura Cartex, 2017
Felix, un orfan student la medicină, care locuiește în gazdă la familia Giurgiuveanu, se îndrăgostește de tânăra Otilia, fata vitregă a lui Costache Giurgiuveanu. Cei doi se îndrăgostesc, iar fata îi dă speranțe lui Felix pe tot parcursul cărții, pentru ca în final să îl aleagă pe Pascalopol, un moșier bogat care îi făcea curte.
Enigma Otiliei este povestea primei iubiri, acea dragoste naivă din adolescență care nu poate răzbate atunci când intervin interesele materiale și sociale. Dincolo de povestea romantică dintre Felix și Otilia, romanul este și o satiră la adresa burgheziei, unde relatiile copii-parinti s-au degradat datorită banilor și moștenirilor.
Anna și contele Vronsky – Anna Karenina de Lev Tolstoi
Editura Litera, 2020, traducere de Anca Irina Ionescu
Anna Karenina, gravitează în jurul fermecătoarei Anna, prinsă între normele sociale care cer să-i rămână fidelă soțului ei, Karenin, și dorința mistuitoare de a fi cu un alt bărbat, chipeșul conte Vronski. Consumată în secolul al XIX-lea în lumea aristocrației rusești, o lume intolerantă a aparențelor și a normelor sociale, iubirea dintre Anna Karenina și contele Vronsky este de o intensitate copleșitoare, dar destinată să aibă un final nefericit.
Anna Karenina este un personaj tragic, pasional, aflat în căutarea adevărului și sensului, într-o luptă continuă cu sine și cu lumea din jur, trăind o poveste de dragoste care nu menajează cititorul.
Claire și James – Călătoarea de Diana Gabaldon
Editura Armada, 2010, traducere de Maria Dragut
În 1945, Claire Randall descoperă o stâncă magică, într-un loc misterios din Scoția, care o va teleporta în anul 1743. Trezindu-se în alt secol, va fi nevoită să înfrunte primejdii și conspirații care îi pun în pericol viața, însă destinul i-l scoate în cale pe tânărul războinic James Fraser. Între cei doi se înfiripă o dragoste puternică și pasională care trece dincolo de spațiu și timp.
Printre peisaje pitorești, Călătoarea este un roman de dragoste istoric ce evocă impresionant ținutul și legendele Scotiei. Cartea prezintă o poveste romantică între doi oameni care, deși aparțin unor perioade diferite, se pot regăsi oricând prin atâtea lucruri pe care le au în comun și o legătură atât de puternică încât nimeni și nimic nu o poate rupe.
Archer și Ellen Olenska – Vârsta inocenței de Edith Wharton
Editura Litera, 2020, traducere de Sanda Retinschi
O poveste de dragoste interzisă, plasată la sfarsitul secolului al XIX-lea, în lumea înaltei societăți americane. Newland Archer este un avocat de succes, răsfățat de mediul în care trăiește și logodit cu frumoasa și inocenta May Welland. Viața sa pare perfectă până când o întâlnește pe contesa Olenska, un personaj controversat în societatea de la acea vreme din pricina faptului că este protagonista unui divorț.
Vârsta inocenței pune sub semnul întrebării principiile și moravurile societății newyorkeze de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Cuplul Archer și Ellen Olenska are puține șanse în fața regulilor nescrise dictate de lumea în care trăiesc. Chiar dacă se îndrăgostesc nebunește, bărbatul nu este pregătit să renunțe la statutul său și își sacrifică fericirea alături de femeia pe care o iubește cu adevărat.
Jane și Mr. Rochester – Jane Eyre de Charlotte Brontë
Editura Litera, 2016, traducere de Paul B. Marian, D. Mazilu
Jane Eyre este o poveste zguduitoare și emoționantă, a cărei eroină este un adevărat model de putere și determinare. Povestea dintre Jane și Mr. Rochester este despre a iubi și a fi iubit indiferent de înfățișare sau vârstă. În secolul al XIX-lea, când căsătoriile erau realizate din interese financiare și între reprezentanți ai aceleiași clase sociale, relația lui Jane cu Mr. Rochester iese din tipare, mai ales că acesta ascunde un secret teribil.
Pe lângă povestea de dragoste, Jane Eyre abordează teme îndrăznețe, precum diferențele de clasă socială, sexualitatea și religia în Anglia victoriană. Jane și Mr. Rochester se numără printre cele mai celebre cupluri din literatura universală, dragostea lor bazându-se în primul rând, pe prietenie și respect reciproc.
Diana și Matthew – Cartea pierdută a vrăjitoarelor de Deborah Harkness
Editura Litera, 2016, traducere de Oana Cristea
Unul dintre cele mai îndrăgite cupluri celebre din literatura contemporană: Diana, o tânără profesoară la Oxford, descendentă a vrăjitoarelor din Salem și enigmaticul vampir Matthew Clairmont, care are 1500 de ani. Întâlnirea dintre cei doi nu este una întâmplătoare, iar aventura în care pornesc împreună, aceea de a descoperi manuscrisul Ashmole 782 care conține toate răspunsurile magice, este una periculoasă și extrem de romantică în același timp.
Cartea pierdută a vrăjitoarelor este o poveste de iubire sofisticată și plină de suspans. Dragoste care ia naștere între Diana și Matthew este una aparent sortită pieirii, deoarece în lumea lor sunt interzise relațiile între două specii diferite. Toate pericolele și entitățile malefice pe care le au de înfruntat nu fac decât să-i unească din ce în ce mai mult și să se convingă că destinul lor a fost, dintotdeauna, acela de a fi împreună.
El și Ea – Adam și Eva de Liviu Rebreanu
Editura Hoffman, 2020
Șapte povești, aceeași dragoste. Adam și Eva urmărește povestea de iubire a unui cuplu care se caută încontinuu de-a lungul istoriei, din antichitate, până în zilele noastre. Deși cei doi își schimbă înfățișarea de la o existență la alta, se recunosc de fiecare dată pentru că privirea rămâne aceeași.
Adam și Eva surprinde imaginea iubirii absolute și a perechii ideale, o căutare care, pentru a se împlini, are nevoie de șapte existențe succesive, în materializări diferite, ale acelorași personaje. Alte situații, alte decoruri, același bărbat, aceeași femeie, tinzând spre contopire și perfecțiune.
Scarlett și Rhett – Pe aripile vântului de Margaret Mitchell
Editura Pan Books, 2014
Unul dintre cele mai iubite cupluri celebre din literatură, care a cucerit milioane de cititori în întreaga lume. Povestea dintre Scarlet O’hara și Rhett Butler este o lecție de viață despre cum, deseori, dragostea adevărată poate fi chiar lângă tine, fără să observi, iar atunci când realizezi ce se întâmplă, s-ar putea să fie prea târziu. Chiar dacă nu afli cu adevărat dacă cei doi ajung să aibă acel happy ending pe care ţi-l doreşti, călătoria lor împreună de la plantațiile idilice din Sud până la peisajul devastator al Americii de după război te face să speri că undeva, cândva, vor rămâne împreună.
Pe aripile vântului reușește să surprindă dragostea în toate ipostazele ei – intensă, dureroasă, copleșitoare, euforică și devastatoare – pe fundalul istoric al Sudului american din anii de dinaintea războiului civil. Cartea de dragoste a lui Margaret Mitchell a câștigat premiul Pulitzer în 1937, iar filmul cu Vivien Leigh și Clark Gable în rolurile principale a câștigat zece Oscaruri.
Dragostea se întâmplă în milioane de feluri și fiecare poveste de iubire surprinde crâmpeie pe care le găsim în viețile noastre sau pe care dorim să le trăim. Poți descoperi mai multe astfel de povești și aspecte diferite ale vieții de cuplu printre recomandările noastre de cărți de dragoste care au cucerit inimile romanticilor. Multe cupluri au prins chiar viață pe micile ecrane. Dacă vrei să afli mai multe, aruncă un ochi și pe selecția noastră de cărți de dragoste ecranizate.
Descoperă pe rafturile Cărturești și pe carturesti.ro mii de volume care suprind cupluri celebre din literatură în toată intensitatea, nebunia și frumusețea lor.
There are no comments
Add yours