“Fluturi sărutându-se” de Carmen Sylva, cugetările și poeziile unei regine
Cărturești și Curtea Veche Publishing vă invită marți, 3 septembrie, începând cu ora 18.00, la Ceainăria Cărturești Verona (Str. Arthur Verona, nr. 13-15, București), la evenimentul de lansare a volumului “Fluturi sărutându-se. Cugetări şi poezii” de Carmen Sylva. Lansarea va avea loc în prezența ASR Principelui Radu, alturi de care vor lua cuvântul Iren Arsene (Manager Curtea Veche Publishing), Gabriel Badea-Păun (îngrijitorul ediției), Georgeta Filitti (istoric), Adrian-Silvan Ionescu (istoric și critic de artă) și Irina Margareta Nistor (critic de film).
Cartea, a cărei prefață este semnată de ASR Principele Radu al României, cuprinde cugetări pline de profunzime și delicatețe ale scriitoarei Carmen Sylva despre teme precum viaţa, iubirea, fericirea, arta sau politica, alături de 24 de poeme. O surpriză plăcută pentru cititori va fi descoperirea faptului că majoritatea poemelor sunt traduse în limba română de George Coşbuc și Şt.O. Iosif. Cugetările au fost publicate iniţial în volumul “Les Pensées d’une Reine” (Paris, Calmann-Lévy, 1888), iar poemele au fost selectate din mai multe volume de versuri.
Volumul “Fluturi sărutându-se” împrumută numele unei frumoase poezii de dragoste semnate de Carmen Sylva și traduse de George Coșbuc. Cartea este bogat ilustrată cu fotografii din arhiva domnului Gabriel Badea-Păun, îngrijitorului ediției, şi din cea a Casei Princiare de Wied, precum şi din alte surse, realizate de fotografi cunoscuţi contemporani cu Regina Elisabeta, care este înfăţişată în diversele etape ale vieţii, ca tânără principesă şi apoi ca regină, în saloanele Castelului Peleş sau ale Palatului Cotroceni, în portrete sau imagini de familie, în ipostaze regale sau artistice. Cronologia se constituie într-un studiu despre evoluţia Elisabetei de Wied ca principesă şi regină şi a autoarei Carmen Sylva în contextul literar românesc şi european.
Carmen Sylva este pseudonimul adoptat de Regina Elisabeta, întâia regină a României, soția Regelui Carol I, în calitate de patroană a artelor. Poetă și prozatoare, Majestatea Sa Regina Elisabeta a României a fost profund influenţată în scrierile sale de propria biografie.
Gabriel Badea-Păun, autorul selecţiei şi al cronologiei, este un istoric de artă şi eseist român stabilit la Paris. A publicat mai multe volume dedicate reginei Carmen Sylva, alături de multe cărţi şi numeroase articole de istoria artei, a organizat trei expoziţii consacrate unor personaje din Familia Regală a României, iar la începutul anului 2009 a fost decorat cu ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler şi, în 2010, de către M.S. Regele Mihai I cu Medalia pentru Loialitate „Regele Mihai“.
Câteva cugetări din volumul “Fluturi sărutându-se. Cugetări şi poezii” de Carmen Sylva:
“La miezul nopţii, cei care umblă pe străzi sunt oamenii fericiţi; la ora patru dimineaţa, cei nefericiţi; poate că, între miezul nopţii şi patru dimineaţa, fericirea a trecut în mare grabă.”
„Există o bunătate care te respinge şi o răutate atrăgătoare.”
„Nu putem fi spirituali decât atunci când cei
care ne înconjoară sunt şi ei spirituali.”
„ În artă, nu trebuie să spui un adevăr, ci adevărul. Iar asta e tot atât de greu ca şi în viaţă.”
“Fluturi sărutându-se” de Carmen Sylva
Cu gene încins-a ochii tăi
Cel ce a creat din veci iubirea,
Iar ei sclipiri de soare au prins
Şi un fulger umed le e privirea.
Cu drag eu genele-ţi ating
Cu genele-mi de tremur pline,
Din ochi clipesc aprins şi des —
Şi astfel te sărut pe tine.
Bătând din aripi, când ne sunt
Unite aprinsele pleoape,
E parcă soarele ar luci
Şi într-însul ne-am uni de-aproape.
Atunci eu sorb în ochii mei
Privirea ta, şi mă-mpresoară
Scântei, un râu adânc de foc,
Iar genele mi se scoboară.
Se face noapte-n jurul meu!
Eu pier în strângerea clipirii,
Bătând din ostenite aripi,
Topit de flacăra iubirii.
There are no comments
Add yours