Lansare de carte: Oameni, de Mihai Mateiu
vineri, 16 decembrie 2011, ora 19:00
Cărtureşti, Cafe Verona, str. Arthur Verona nr.13-15
invitat Alexandru Matei
gazdă Daniel Voinea
Avem plăcerea să vă invităm la o lansare de carte specială pentru noi: Oameni, volumul de proză scurtă al lui Mihai Mateiu. În mod obişnuit organizator şi gazdă a evenimentelor de la Cărtureşti Cluj, el va fi de această dată invitatul colegilor săi din Bucureşti. Alexandru Matei va spune câteva cuvinte despre volum, iar Daniel Voinea va modera discuţia cu autorul. Vă aşteptăm cu drag vineri seara la Café Verona!
„Una dintre cele mai mari virtuţi scriitoriceşti este o frazare în care intenţia nu e făţişă, explicită. Altfel spus: autorul reuşeşte crearea unui întreg univers atât de firesc precum respiră. În ceea ce mă priveşte, nu încape nicio îndoială că volumul Oameni al lui Mihai Mateiu posedă această virtute. Pur şi simplu îi cred fiecare rând scris, îl cred pe cuvânt. Desigur, amândoi provenim din lumi similare, dar nu acest fapt conjunctural mă face să simt şi eu, asemenea autorului, însemnătatea ca atare a povestirilor de faţă, aceasta fiind acoperirea în aur a literaturii.” (Bartis Attila)
„O colecţie de portrete puternice, luminate în mare măsură de aura unei izolări atent construite, o mână de oameni ajunşi cu toţii la câte-o experienţă limită, acesta e în câteva cuvinte nucleul volumului de debut al lui Mihai Mateiu. Un jurnalist de succes îşi descoperă nemulţumirea faţă de propria viaţă în urma unui interviu luat unui excentric. Un adolescent învaţă să vâneze cu arcul, dar e pus în faţa unui brutal atac surpriză. Un tip între două vârste e tulburat inexplicabil de o vizită la grădina zoologică. Un bărbat vorbeşte despre propria rutină de fier care a devenit cel mai important lucru din viaţa sa. Doi bătrânei au un secret şi îşi petrec viaţa uitându-se la televizor. Dincolo de aparenţa calmă a „oamenilor” imaginaţi de Mihai Mateiu se cască hăuri neliniştitoare, frici nerostite, frustrări chinuitoare, obsesii şi dorinţe de nemărturisit. E vorba de o carte curajoasă, nu doar pentru că îţi trebuie curaj să debutezi cu un volum de povestiri de câteva zeci de pagini, ci mai ales pentru că Oameni propune o scriitură care sună altfel decât cea mai mare parte a prozei tinerilor scriitori în vogă. Limpezimea, concizia, precizia, acestea sunt principalele sale calităţi.” (Rareş Moldovan)
Mihai Mateiu
Născut în 1976 la Târgu-Mureş.
De 13 ani trăieşte în Cluj-Napoca. Pentru a reuşi asta, a făcut diverse munci: casier-încasator la o companie energetică, gestionar al unui magazin de panificaţie, muncitor într-un atelier de înrămare, librar, lipitor de afişe, coordonator de relaţii publice şi evenimente.
În 2003, Tribuna i-a publicat primele două povestiri. De atunci, textele lui au apărut în diverse reviste: Familia, Apostrof, Noua literatură, Tribuna, Magyar Napló, Helikon, Egophobia. Câteva proze scurte au ajuns în antologiile Az ev muforditasai 2008 (Magyar Napló, 2008), The Aesthetica Creative Works Annual 2009 (Aesthetica Magazine, 2009), Minimal (Mirador, 2009) şi Echinox (Echinox, 2011).
Are câtiva prieteni scriitori, dar nu aparţine vreunui grup literar.
Ţine mult la simplitate, la bunul simţ, la integritate.
E dependent de mişcare, de activitatea fizică.
www.mihaimateiu.ro
www.facebook.com/mihaimateiu
Alexandru Matei
Doctor în litere şi lector universitar, Alexandru Matei predă istoria literaturii franceze la Universitatea „Spiru Haret” din Bucureşti. A primit Premiul Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată pentru volumul Ultimile zile din viaţa literaturii (2008). A publicat eseuri, cronici şi recenzii în cele mai importante reviste culturale din ţară, precum şi în reviste ştiinţifice şi volume colective din România, Franţa, Serbia şi Estonia. În 2007, a fost ales cel mai bun tânăr eseist român, în urma unei anchete iniţiate de Revista 22.
There are no comments
Add yours