Flashmob dadaist de Ziua Cărții în Cărturești Carusel
Într-o librărie Ziua Cărții e în fiecare zi. Pentru noi, 23 aprilie, Ziua Internațională a Cărții, este încă un prilej (oficial) să sărbătorim lectura.
Și cum am putea face asta mai bine decât printr-un flashmob dadaist, care dă glas cărților?
Dacă vrei să fii unul din cei 200 de participanți la eveniment, te așteptăm pe 23 aprile, la ora 17:00, în fața librăriei Cărturești Carusel, în strada Lipscani 55.
Ca să îți exersezi până atunci calitățile de recitator, îți dăm mai jos, cu ajutorul discret al lui Tristan Tzara, rețeta unui flashmob dadaist:
Ca să faceți un flashmob dadaist
Luați 200 de oameni
Luați și o librărie frumoasă, cu balcoane albe
Alegeți texte din poeții voștri români preferați
Decupați-le din volumele lor.
Tăiați cu grijă cîte o poezie pentru fiecare, urmărind conturul paginii
Agitați-le de la dreapta la stânga
Scoateți cuvintele la aer, recitând versurile, toți într-un glas, la semnalul lui Edmond
Copiați digital întâmplarea cu ajutorul unei camere video. Polifonia vă va semăna.
Și iată-vă un cititor infinit de original și înzestrat, cu o sensibilitate fermecătoare, deși, neînțeles de vulg.
Foarfecile noastre exigente vor tăia fin poezii scrise de Claudiu Komartin , Teodor Dună, Radu Vancu, Ioan Es. Pop, Dan Coman, Cosmin Perța, Ion Mureșan, Paul Vinicius, Florin Iaru, Mircea Cărtărescu, Șerban Foarță, Matei Vișniec, Ioana Nicolaie, Adela Greceanu, Svetlana Cârstean, T.O.Bobe, Octavian Soviany, Nora Iuga, Iulian Tănase, Traian T. Coșovei, Ion Stratan, Alexandru Mușina, Mariana Marin, Cristian Popescu, Iustin Panța, Răzvan Țupa, Elena Vlădăreanu, Miruna Vlada, T.S. Khasis, Andrei Dosa, Marius Chivu, Diana Iepure.
Până sâmbătă, vă îndemnăm respectuos să: faceți vocalize, citiți cât mai multe volume scrise de poeții enumerați, declamați în fața oglinzii, convingeți prietenii să vă însoțească.
De 17 ani încoace, la inițiativa UNESCO, cartea şi lectura sunt sărbătorite în lume pe 23 aprilie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii şi a Drepturilor de Autor. Data de 23 aprilie este una simbolică pentru literatura lumii: în această zi, în 1616 se stingeau din viață Cervantes și Shakespeare. De fapt, sărbătoarea de acum a pornit în Catalonia, unde comemorarea morții lui Cervantes a fost cuplată de librari cu ziua tradițională de Sant Jordi (Sfântul Gheorghe), cunoscută și ca Ziua Trandafirului, în timpul căreia se fac mici daruri. Așa s-a ajuns ca pe această dată, în Spania, pentru fiecare carte cumpărată, cititorul să primească un trandafir.
●●●
În perioada interbelică, mai precis din 1933, librăriile bucureștene sărbătoreau și ele o zi a cărții, dar în luna mai, iar din 1934 această s-a transformat în săptămâna cărții. Cititorii de atunci erau răsfățați cu reduceri și îndemnați să intre în librării de panouri publicitare care de care mai iscusit ilustrate, precum cel pe care stătea scris “omul care nu citește trăiește în întuneric”. Sursa: Întoarcere în Bucureștiul interbelic, Ioana Pârvulescu.
Eveniment susținut de Banca Transilvania.
There are no comments
Add yours