Afiș – FTC II – 2018 – Gânditorul (A3)

Forumul Tradițiilor Creative, în weekend, la The Ark

Între 26 și 28 octombrie, la The Ark – București, are loc cea de-a doua ediție a Forumului Tradițiilor Creative, un eveniment care aduce împreună, timp de trei zile, creatori, specialiști în diferite domenii culturale și artistice, precum și reprezentanți ai industriilor creative și ai instituțiilor publice din zona de cultură.

Actuala ediție a Forumului își propune să sublinieze importanța elementelor de patrimoniu cultural, material și imaterial, pentru dezvoltarea locurilor, oamenilor și comunităților, pornind de la exemplele de bună practică privind colaborarea dintre creatorii România Tradițiilor Creative care au devenit membri ai comunității la începutul anului 2017.

Prin intermediul conferințelor, dezbaterilor, atelierelor, expozițiilor și momentelor artistice, evenimentul va aduce în atenția publică două teme conexe conceptului de tradiții creative: educația privind patrimoniul cultural și materialele naturale (piatră, lut, lemn, in, cânepă ș.a.) folosite în meșteșugurile tradiționale ca resurse relevante pentru identitatea și mândria locală.

Întreaga zi de sâmbătă, 27 octombrie, va fi dedicată materialelor naturale. Participanții sunt invitați la conferința și dezbaterea Materiale tradiționale ca resurse naturale transformate în identitate locală, care vor aduce în discuție materialele folosite în construcții și în design. Pornind de la importanța folosirii materialelor naturale, tot sâmbătă, Grupul RURAL OAR va prezenta Harta meșteșugarilor din România, iar Mihaela Pop, Asociația Meșteșukar Mobil, va susține prezentarea proiectulul Politica publică pentru meșteșugul tradițional.

Ziua dedicată materialelor naturale se va încheia cu proiecția filmului documentar Materie și gest, lansat de Batem fierul la conac!, Țibănești. Filmul s-a născut organic în urma unui atelier internațional de dulgherie tradițională, desfăşurat anul trecut la Ţibăneşti, în curtea conacului Carp.

Ultima zi de Forum este dedicată educației privind patrimoniul. Duminică, în cadrul conferinței și dezbaterii Educația privind patrimoniul cultural, o serie de organizații membre ale comunității România Tradițiilor Creative vor prezenta proiecte de succes și modele de bune practici privind valorificarea creativă a patrimoniului cultural, astfel:

Cristian Pelivan, în numele Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală va prezenta proiectul cultural Patrimoniu pentru încă un secol, un proiect de educație privind vandalizarea elementelor de patrimoniu material; Virgil și Adriana Scripcariu vor povesti despre proiectul Școlii de la Piscu de înfrățire a satelor Piscu (România) și Țigănești (Basarabia) prin colaborarea privind meșteșugul și lucrul cu materialele naturale dintre copiii celor două sate, iar Alexandru Andrășanu, președintele Asociației Geomedia va vorbi despre conceptul de geoproduse.

Tot duminică, vom pune sub lupă unul dintre materialele naturale folosite în mod tradițional pe teritoriul României: cânepa. Gabriel Moncea, vicepreședintele Asociației Sustainable Lifestyle, va prezenta aplicația Harta Cânepii, iar Teodor Frolu, manager, împreună cu Olah Gyarfas, designer, vor prezenta colecția PATZAIKIN de Cânepă din perspectiva materialelor naturale.

Atelierele de lucru cu materialele naturale de sâmbătă și duminică sunt dedicate atât copiilor, cât și adulților:

  • Sâmbătă, Laura Leonte, designer și manager Cosânzeana, ne invită la Atelierul de cusut pentru copii Să coasem frumos cu Cosânzeana, iar Ioana Corduneanu, manager Semne Cusute, îi invită pe cei mari la Atelierul de cusut cu Semne Cusute
  • Duminică, arhitecții Daniel și Ramona Barbu-Mocănescu îi așteaptă pe cei mici la un Atelier de experimentare și înțelegere a materialelor naturale, iar pe cei mari la un Atelier de utilizare a materialelor naturale în construcții
  • Tot duminică, Școala de Piscu invită copiii la două workshop-uri: Atelier de imprimare prin tehnica serigrafiei și olărit și Atelier de linogravură
  • Viorel Gheorghe, de la Atelierul Mobil le va face celor mici o introducere în istoria canoei, le va povesti despre diferite tehici de construcție, utilizări, iar apoi vor trece la construcția propriu zisă a unei machete de canoe
  • Mircea Florian va invita tinerii la un atelier de drâmbă, un instrument muzical în formă de potcoavă, prevăzut cu o lamă care se ciupește cu degetul în timp ce potcoava se ține în gură.

Ziua se va încheia cu proiecția filmului România Tradițiilor Creative, un proiect de video-documentare a tradițiilor creative de pe teritoriul României inițiat de DC Communication și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Pe toată perioada Forumului, vizitatorii sunt invitați la expoziția și târgul de proiecte și produse ale membrilor comunității România Tradițiilor Creative expuse la The Ark – Depozit de viitor (str. Uranus 150).

Expoziția Stone made objects. The Intangible Heritage of UNESCO Global Geoparks, prezentată de Alexandru Andrășanu, președintele Asociației Geomedia, precum și expoziția de Obiecte meșteșugărești tradiționale pentru prelucrarea cânepii și a fierului din colecția privată Radu George Dumitriu, vor putea fi vizitate pe toată durata evenimentului la The Ark.

Mai multe informații sunt disponibile pe www.traditiicreative.ro și în pagina de Facebook dedicată evenimentului Forumul Tradițiilor Creative, ediția a II-a: https://www.facebook.com/events/274348849740481/.

Numărul locurilor disponibile pentru ateliere este limitat, iar confirmarea participării (cu numele participantului, vârsta și atelierul preferat) se va face la adresa de e-mail contact@traditiicreative.ro.

 

 

 



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.