Romulus Brâncoveanu lansează noua carte de poezie la Cărturești Palas Iași
Invitați, alături de autor: Liviu Antonesei, Șerban Axinte
Iași | joi, 14 septembrie 2023 – Romulus Brâncoveanu va lansa noul său volum de poezie: Estimp: Patru Poeme, la librăria Cărturești Palas Iași.
Evenimentul îi va avea ca invitați, alături de autor, pe Liviu Antonesei, cunoscut pentru contribuția sa la literatura română, precum și pe Șerban Axinte, cunoscut pentru recenziile literare, dar și pentru poezia proprie.
Moderează: Corina Giurgia
Despre carte
Autorul însuși oferă o perspectivă asupra noului său volum, afirmând: „Am scris poemele din acest volum (Estimp: Patru Poeme, Rocart 2023) cu ani în urmă. Ele sunt o meditație asupra timpului ca mod caleidoscopic al experienței ce defragmentează și recompune lumea amânându-i, până când? Când, la finalul lor, vorbesc de singura și unica lume, e vorba de lumea fiecăruia dintre noi în parte, în care cel din trecut, cel din prezent și cel din viitor se despart și se reunesc solipsist într-o clipă de față, singură și unică. Din păcate, acum și aici, cel din viitor pare să fie doar un prieten imaginar al nostru!”
… [U]n volum nou, abia apărut, un volum excepțional – Estimp, patru poeme, Editura Rocart, 2023. Trec deja această carte alături de Introducere în poezie a colegului nostru Ion Mureșan între cărțile de poezie ale anului, ba chiar și a multor ani din urmă! Volumul alcătuit din poeme ample, somptuoase, cu imagini adesea surprinzătoare, uneori grotești, cu aluzii și jocuri, poate fi citit și ca un singur poem de aproape 70 de pagini, dar și cum ne propune autorul ca un ansamblu de patru poeme – Trecutul, Prezentul, Viitorul și Estimp – alcătuit din secvențe.
Liviu Antonesei – C. P. A. – Romulus Brâncoveanu: Estimp, patru poeme, 2023, @ntonesei’s blog, 8 iulie 2023
„Pare că Romulus lucrează la o partitură simfonică a memoriei și imaginației, al cărei motiv central, recurent și ordonator, ține de reflecția clandestin-filosofică și nu neapărat de un for confesiv… Un spectacol de vervă, cele patru cînturi sînt, de fapt, o meditație/viziune asupra timpului (de unde și „capitolele” cărții – Trecutul, Prezentul, Viitorul, Estimp), o nouă Vieață a lumii, tratată mai ușure spre a nu băga de seamă cît e de zadarnică. O prestidigitație discursivă care ascunde angoasele printre bengale.”
Al. Cistelecan – Patru cînturi despre viața lumii, Revista de cultură FAMILIA, nr. 5, 2023
Evenimentul de lansare va include:
– Discuții despre revenirea poetică a autorului, despre procesul de scriere și inspirație;
– Sesiune de autografe.
Despre autor
Romulus Brâncoveanu este poet și profesor de filosofie. A urmat studii de filosofie și istorie și este doctor în filosofie. A publicat volumele de versuri Focul concentric – 9 poeți (1984), A doua viață a lui D. Q (1991), Reply (2020), Estimp (2023). Studiile filosofice și eseurile sale au apărut în diferite reviste de filosofie, de științe politice și în volumele Canoane metodologice și dialog discursiv. Despre programele metodologice în științele sociale (2004), Rațiune publică și discurs (2007), Structura universității, structura cunoașterii (2008), Octavio Paz: Culture and Modernity (2017), Democrația românească: teorie și metodă (2019) etc. A fost profesor de filosofie politică, filosofia istoriei și decan al Facultății de Filosofie a Universității din București. Este editor-in-chief al revistei de filosofie politică și morală Public Reason.
Parteneri: Palas Iași, Radio HIT
Despre Cărturești
Cărturești este prima librărie-concept din România, deschisă la finalul lui 2000 și dedicată unei noi experienţe de cumpărare și promovare a cărţii şi a produselor culturale. Printre librăriile flagship ale brandului se numără Cărturești Carusel, inclusă în topul The Telegraph al celor mai frumoase librării din lume, Cărturești Verona, cel mai mare spațiu dedicat lecturii și ofertei de carte din București, desemnată „Bookstore of The Year” în 2021 în cadrul London Book Fair International Excellence Awards, sau Cărturești Modul, o oază dedicată culturii vizuale în inima orașului.
There are no comments
Add yours