Roots Revival Romania. Chapter One: Maramureş
Frecventarea relaxată a unor culturi necunoscute permite, mai ales când acest lucru poate fi făcut nemijlocit, cum e cazul muzicii, surprize dintre cele mai plăcute. Au mai încercat-o şi alţii, iar Yo-Yo Ma realiza ceva similar cu proiectul lui Drumul mătăsii. Partea neobişnuită este că de data aceasta muzică românească populară este în postura de muzică exotică.
Iniţiatorul proiectului este iranianul Mehdi Aminian, care a strâns în jurul lui câţiva muzicieni talentaţi (un turc, un armean, o româncă, un moldovean, o irlandeză şi un libanez); au mers toţi într-o tabără de creaţie în Maramureş, adică în într-o zonă care încă mai păstrează folclor autentic, şi după o săptămână au dat un prim concert la Săpânţa.
Această experienţă a fost urmată de un concert la Sala Radio, iar CD-ul este înregistrarea concertului susţinut anul trecut de aceşti muzicieni. Noutatea este că nu imitarea folclorului i-a interesat pe aceşti muzicieni, căci am fi avut cântece româneşti interpretate, de bine, de rău, cât mai apropiat de ce cunoaştem deja, ci încercarea de a scoate la iveală legături între muzica de aici şi cea din ţările din care vin ei sau pur şi simplu improvizaţii, excelente jam-sessions. În plus, aproape jumătate din muzica prezentă pe CD este formată din teme iraniene, armeneşti, turceşti care se apropie prin libertăţile improvizaţiei de spiritul muzicii noastre tradiţionale. Instrumentele garantează nota exotică, iar piesele permit, pe rând, un moment solistic fiecărui artist: o chemare a tulnicului (cu Răzvan Roşu, artistul invitat din Maramureş), două piese cântate la oud de turcul Mehmet Polat, o improvizaţie a moldoveanului Alexandru Arcuş la cavalul său din PVC (cu un registru acut neobişnuit), o piesă armenească pentru răscolitorul duduk, aranjată de Emmanuel Hovhannisyan, o improvizaţie la bodhrán (un soi de daf iranian) a irlandezei Aimée Farrell Courtney. Un moment special este doina cântată de Monica Lucia Mădaş pe o melodie iraniană în aranjamentul lui Mehdi Aminian, cel care şi acompaniază la ney, sau „Revived Tzurai”, ultima piesă din concert, o improvizaţie pe binecunoscutul cântec maramureşean a tuturor muzicienilor din grup.
Între 25 februarie şi 1 martie artiştii vor merge în turneu la Braşov (25 februarie, Sala Patria a Filarmonicii), Cluj-Napoca (26 februarie, Casa Studenţilor), Timişoara (27 februarie, Sala Banatul a Filarmonicii) şi Bucureşti (1 martie, Sala Radio), dar acesta este doar începutul dintr-o întreagă serie: subtitlul CD-ului, Chapter One: Maramureş, ne face să sperăm că în anii următori şi alte zone vor mai fi vizitate.
Cd-ul este şi la vânzare în reţeaua Cărtureşti.
Şapte muzicieni: o doină românească şi o improvizaţie jazz:
There are no comments
Add yours