vocileromilor

VOCILE ROMILOR: Prelegeri, lecturi, muzică și teatru cu ocazia lansării RomArchive

RomArchive – Arhiva Digitală Romă este primul proiect de anvergură internațională ce aduce o perspectivă inovatoare asupra a ceea ce înseamnă arta și cultura, istoria și identitatea rome; toate acestea prezentate și spuse de înșiși romi în cooperare cu neromi. Disponibilă online la www.romarchive.eu în limbile engleză, germană și romani, RomArchive este o colecție cuprinzătoare de producții artistice rome, precum și documente de arhivă despre istoria Holocaustului și despre mișcările civile ale romilor, toate acestea încadrate de texte academice, subliniind contribuția romilor la istoria culturii europene.

Evenimentul de lansare de la București se concentrează în jurul materialelor de arhivă și aduce pe scenă intersecția dintre cercetările realizate în cadrul secțiunilor “Vocile victimelor” și ”Muzică”. ”Vocile victimelor” spune pentru prima dată povestea persecuției îndreptată împotriva romilor, exclusiv din perspectiva victimelor. Colecția se concentrează pe surse istorice din perioada în care au avut loc persecuțiile și perioada imediat postbelică. Sursele primare sunt reduse ca număr însă, dată fiind apropierea lor temporală de experiența persecuțiilor, ele dețin o intensitate și o claritate a suferințelor îndurate de mare impact chiar și în ziua de azi.

28 februarie 2019, Teatrul Evreiesc de Stat (Dr. Iuliu Barasch nr. 15, București)

PROGRAM

18:00 – 19:30
Cuvânt de deschidere: Mihai Neacșu, Manager al Centrului Național de Cultură a Romilor – Romano Kher

PREZENTAREA ROMARCHIVE
Nicoleta Bitu, Președinta Consiliului consultativ RomArchive, Isabel Raabe și Franziska Sauerbrey, fondatoare și directoare ale RomArchive

VOCILE VICTIMELOR
Secțiunea RomArchive intitulată “Vocile victimelor” este un proiect pilot, care spune pentru prima dată povestea genocidului comis împotriva minorității rome exclusiv din perspectiva victimelor. Proiectul se concentreză pe surse din perioada în care au avut lor persecuțiile sau perioada imediat postbelică. Sursele primare sunt reduse ca număr însă, dată fiind apropirea lor temporală de experiența persecuțiilor, ele dețin o intensitate și o claritate a suferințelor îndurate de mare impact chiar și în ziua de azi. “Vocile victimelor” constituie o mărturie puternică despre auto-afirmare în fața perspectivei exterminării.
Mai multe detalii la www.romarchive.eu/en/voices-of-the-victims.
Introducere de Karola Fings, curator al secțiunii “Vocile Victimelor”, care va prezenta demersul său curatorial și, într-un scurt interviu cu Viorel Achim, va aborda deportarea în Transnistria a romilor din România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, consecințele acesteia și reprezentarea deportărilor după 1945.

Lecturi din “Vocile Victimelor” susținute de actorii Vera Linguraru, Nedjo Osman, Oana Rusu și Sandu Sorin (în română și romani)

VOCILE HOLOCAUSTULUI
Preluând din componenta muzicală a RomArchive, etnomuzicologii de origine romă Ioanida Costache și Petra Gelbart, curator al secțiunii, vor discuta despre modul în care romii, în ciuda unui context istoric opresiv, au păstrat un puternic simț al identității, de apartenență la un popor și al mândriei prin practicarea și cultivarea muzicii. Muzicienii Gicu Petrache (voce) și Nicu Ciotoi (vioară) vor interpreta cântece extrase din repertoriul muzicii rome, care sunt, în fapt, memoriale ale traumelor istorice și ale îndelungatei moșteniri a persecuțiilor suferite.
Mai multe informații despre secțiunea muzicală a RomArchive la www.romarchive.eu/en/music.

19:30-20:00 Pauză

20:00
KALI TRAŠ (FRICA NEAGRĂ) – Un spectacol al Companiei de teatru Giuvlipen

Adaptată și regizată de Mihai Lukács, “Kali Traš” este o dramatizare liberă după romanul “Cu moartea-n ochi” de Valerică Stănescu și texte de Alexandru Sahia, Zaharia Stancu, Bronislawa Wajs Papusza. Kali Traš spune povestea cutremurătoare a Holocaustului romilor sub regimul politic al lui Antonescu, poate cel mai brutal, important și ignorat capitol din istoria comunității rome. Împreună cu o trupă romă de teatru ambulant ne întoarcem în anii ’40, când viețile lor stau sub semnul amenințării cu deportarea în Transnistria.

Distribuție: Zita Moldovan, Mihaela Drăgan, Claudiu Dumitru, Ninel Petrache, Mircea Dragoman
Autor & Regia: Mihai Lukács
Dramaturgie: Mihaela Drăgan
Scenografie și costume: Iulia Toma
Mișcare scenică: Paul Dunca, Ana Costea
Limba: Română și romani (cu traducere în limba română)
Durata: 100 min (fără pauză)

Acces & bilete
Intrarea la evenimentul de lansare al RomArchive (18:00-19:30 pm) este liberă. Accesul în sala se face pe baza rezervării prealabile la rsvp@romarchive.eu.

Intrarea la spectacolul de teatru KALI TRAŠ (FRICA NEAGRĂ), începând cu ora 20:00 se face pe bază de bilet: 30/20 lei, respectiv 12 lei pentru studenți și pensionari. Biletele se pot achiziționa la https://teatrul-evreiesc.com.ro/portfolio/kali-tras-frica-neagra.

Programul detaliat îl găsiți la:
www.blog.romarchive.eu/wp-content/uploads/2019/02/RomArchive_Eveniment_lansare_Bucuresti_RO.pdf

Inițiată și condusă de Franziska Sauerbrey și Isabel Raabe, RomArchive a fost creată și dezvoltată între anii 2015 și 2018 de un grup divers alcătuit din peste 150 de curatori, artiști, personalitați din lumea universitară și activiști din 15 țări din Europa și din afara continentului, majoritatea lor romi. RomArchive este finanțată de Fundația Culturală a Republicii Federale Germania. Alți sponsori sunt Agenția Federală pentru Educație Civică și Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei. Institutul Goethe sprijină RomArchive prin propriile sale evenimente, iar Deutsche Kinemathek – Muzeul de Film și Televiziune este partenerul de implementare tehnică. După lansarea sa în ianuarie 2019, coordonarea RomArchive va fi transferată Institutului European de Artă și Cultură a Romilor.
Lansarea RomArchive în București este realizată și cu sprijinul Fundației ERSTE și în colaborare cu Teatrul Evreiesc de Stat și cu Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.