Cărtureşti împlineşte 10 ani. Carte diem!
Cărtureşti sărbătoreşte pe 22 noiembrie 2010 un deceniu de la deschiderea primei librării. Vă oferim mai jos un scurt istoric şi câteva dintre principiile şi ideile care ne ghidează şi prin care sprijinim industria culturală românească
Cu 10 ani în urmă, în contextul unei pieţe de carte în declin, deschiderea unei librării părea un moft, o investiţie într-o cauză pierdută. În fapt, nici nu ne-am dorit o simplă librărie, ci ne-am dorit să investim într-o idee, într-un spaţiu cultural alternativ în care întâlnirea cu cărţile să fie mediată de o altfel de experienţă. Am reuşit astfel să fim “mai mult decât o librărie” – aşa cum se exprimă des clienţii noştri -, să reprezentăm un mod de a gândi şi de a acţiona în lume, să ne impunem ca nod cultural independent, ca spaţiu al libertăţii de expresie şi inovaţie. Am reuşit asta aducând împreună publicul şi creatorii la o cană de ceai, înconjurându-i cu cărți atent alese şi cu muzica potrivită.
Într-o librărie obişnuită intri, cumperi şi ieşi. Dintr-o librărie Cărtureşti nu îţi vine să mai pleci. La noi chiar poţi petrece o zi întreagă fără să te plictiseşti sau să oboseşti. Ce ingrediente folosim? În primul rând o ambianţă intimă, gândită să îţi ofere acel răgaz pe care nu îl mai poţi găsi în stradă: muzică în surdină, arome de ceai şi locuri confortabile unde să răsfoieşti cărţile preferate. Apoi, o echipă de librari care ţin cu adevărat la cărţi şi care ştiu să ofere recomandări valoroase. În fine, un forum pentru schimburi intelectuale. Cărtureşti funcţionează totodată ca expoziţie de carte, salon de ceai, cafenea, loc de joacă pentru copii, spaţiu expoziţional şi platformă pentru proiecte culturale.
Ne-am propus să revitalizăm scena literară şi artistică românească, sprijinind totodată arhitectura de calitate. Am dorit să inversăm tendinţa descendentă a pieţei culturale, să promovăm calitatea şi valoarea prin educarea publicului şi prin respectul faţă de client. Nu am ignorat nici micile plăceri urbane (vezi, de pildă, Street Delivery) sau responsabilităţile pe care le avem ca instituţie a societăţii civile. Eforturile noastre au fost percepute ca atare de un public atent, altfel nu am fi existat până azi.
Scurt istoric
Prima librărie Cărtureşti a fost deschisă în anul 2000 de doi tineri, Nicoleta şi Şerban, hotărâţi să creeze o comunitate de idei în jurul cărţilor. Ea funcţionează încă pe strada Edgar Quinet din Bucureşti, la nr. 9. O puteţi vizita, nu s-a schimbat mai deloc, a rămas aceeaşi librărie micuță, plină cu albume de artă şi infuzii de ceai.
În 2003, Cărtureşti deschide o a doua librărie în Bucureşti, pe strada Arthur Verona, într-o frumoasă casă de secol XIX aparţinând familiei Sturdza. Aceasta a fost şi continuă să fie cea mai mare investiţie de capital făcută într-o librărie din România. Începând cu anul 2005, la insistenţele cititorilor, Cărtureşti inaugurează librării şi în alte oraşe ale ţării: Iaşi, Timişoara, apoi Cluj, Constanţa, Suceava, Braşov, Arad. Două instituţii culturale importante ne invită nu peste mult timp la ele acasă – astfel apar încă două librării Cărtureşti în Muzeul Ţăranului Român şi Institutul Francez din Bucureşti. La sfârşitul lui 2008, de Ziua Naţională a României, Cărtureşti şi Institutul Cultural Român pregătesc o surpriză compatrioţilor din New York, deschizând prima librărie românească din SUA. În vara lui 2009, Cărtureşti oferă bucureştenilor o oază de linişte şi verdeaţă în spatele librăriei. Grădina Verona se dezvăluie astfel drept un remediu potrivit pentru toropeală şi un spaţiu numai bun de concerte.
Cărtureşti înseamnă astăzi 12 librării “de cărămidă” şi una virtuală (www.carturesti.ro), fiecare cu designul ei unic, realizat de arhitecţi români apreciați. De multe ori, deschiderea unei librării Cărtureşti înseamnă salvarea şi renovarea unei case de patrimoniu a cărei soartă ar fi, altfel, pecetluită. Acesta a fost şi cazul librăriei Cărtureşti de pe strada Arthur Verona, care s-a extins în 2008 într-o frumoasă casă fin de siecle, imobil sortit demolării în vederea construcţiei unui bloc de 11 etaje (detalii aici). Cărtureşti Verona este astăzi cea mai mare librărie din România (cca. 1200 mp), oferind cărţi şi lucruri care fac viaţa mai frumoasă în singurele clădiri de epocă rămase în picioare pe artera principală a Bucureştiului.
În cei 10 ani de existenţă, Cărtureşti a găzduit peste 3000 de evenimente culturale: lansări de carte, concerte, expoziţii de artă, piese de teatru sau de dans contemporan, ateliere de creaţie, proiecţii de film, târguri, conferinţe de presă. În librăriile Cărtureşti au avut loc întâlniri cu unii dintre cei mai cunoscuţi scriitori şi artişti din lume, printre care doi laureaţi Nobel (Herta Müller şi Mario Vargas Llosa), Ibrahim Ferrer, Pascal Bruckner, Jonathan Coe sau Frederic Beigbeder. Şi, dacă mai vreţi cifre, Cărtureşti lucrează cu peste 500 de furnizori din ţară şi din străinătate, oferind peste 25 de mii de cărţi diferite, 10000 de albume muzicale, 2000 de filme şi 400 de sortimente de ceai din plantaţii selectate cu grijă.
There are no comments
Add yours