Dialoguri cu scriitori români, prima ediţie la Bucureşti
Suntem obișnuiți să ne întâlnim cu scriitorii atunci când mergem la o lansare de carte, în cenacluri, la conferințe oficiale sau la un târg de carte. Acolo au parte de cele câteva minute de ”scenă”. În rest, scriitorii par uitați, (auto)izolați într-un fel de mister creativ. Dar nu știm niciodată dacă așa vor ei sau dacă așa se întâmplă. Cert este că, de fapt, majoritatea scriitorilor din România scriu când au timp, fiind prea ocupați cu alte lucruri care să le asigure existența. Și la fel de cert este că, cel mai adesea, scriitorii apar în public pentru a promova ultima carte publicată sau, măcar, relansarea unui titlu mai vechi. Astfel, prezența lor este cumva anexată la volumul care se cere promovat. Pe traseul complicat și costisitor al apariției unei cărți, scriitorul pare să fie doar un episod de marketing, iar prezența lui publică tinde să fie exclusiv un produs al strategiei unei edituri sau a unei librării.
Dialoguri cu scriitorii români și-a propus să bruieze această tradiție și să pună scriitorul în fața publicului său pentru un singur motiv: pentru că este scriitor! Un prilej în care acesta poate fi el însuși, salvat chiar și de propriile sale cărți. Pentru că la aceste întâlniri nu se va discuta doar despre ultima sa carte sau despre toate cărțile scrise de el, nici măcar nu se va discuta doar despre activitatea sa publicistică. Fără a fi pierdute din vedere, toate acestea vor fi aservite unui scop mai important și anume acela de a mijloci întâlnirea scriitorului (ca autor, dar și ca om) cu publicul său.
Având loc la București, Timișoara, Cluj și Iași, Dialoguri cu scriitorii români este un proiect unitar al librăriei Cărturești, care, de altfel, susține integral proiectul, atât din punct de vedere financiar, cât și logistic. Autorii, moderatorii (ei înșiși scriitori) și publicul se vor întâlni, astfel, într-un cadru în care ”interesele de piață”, deși existente, sunt asumate discret și subordonate evenimentului în sine. Este, până la urmă, un demers în care se experimentează în mod explicit un alt tip de ”folosire” a autorilor: unul în care scriitorul este invitat în public mai puțin pentru a determina vânzarea unor cărți cu autograf, și mai mult pentru a avea ocazia să se regăsească pe sine, ca autor, în fața întrebărilor directe puse de propriul său public. Și, până la urmă, pentru a primi el însuși un răspuns cu privire la rolul său în agora.
În aprilie 2013, primele evenimente din această serie i-au avut ca invitaţi pe Dan Lungu (Cărtureşti Iaşi), Dan Sociu (Cărtureşti Cluj) şi Silviu Gherman (Cărtureşti Timişoara).
La București, prima ediție a proiectului ”Dialoguri cu scriitori români”, va avea loc la data de 24 mai 2013, ora 19:00, pe Terasa Verona. Invitatul ediției va fi scriitorul Matei Florian. Moderatori: Corina Bernic și Silviu Dancu. Intrare liberă!
Joi, 23 mai, vor avea loc alte trei întâlniri:
Filip Florian, Cărtureşti Cluj, moderator Mihai Mateiu
Lucian Dan Teodorovici, Cărtureşti Iaşi, moderator Iosif Prodan
Simona Sora, Cărtureşti Timişoara, moderator Simona Pele
***
Matei Florian s-a născut pe 8 ianuarie 1979, în Bucureşti.
A debutat cu poezie în revista Cuvântul, în 1997. Începând cu 1998, a fost reporter şi, ulterior, titular de rubrică la Dilema (Dilema veche). Este colaborator la diferite publicaţii culturale şi la radio cu reportaje, cronică literară şi teatru scurt.
A debutat cu romanul Băiuţeii (editura Polirom) scris împreună cu fratele său, Filip Florian.
În 2009 a publicat volumul Şi Hams Şi Regretel, tot la editura Polirom.
Parteneri media Bucureşti: Bookaholic, Liternet, Modernism.ro, Polirom, Comunicatedepresa.ro.
[…] vă informăm asupra unui nou proiect fain, semnat de data aceasta de librăriile Cărturești: ”Dialoguri cu scriitori români”. Despre ce este vorba? Pe scurt, la un anumit interval de timp, se petrec întâlniri între […]