Cărți de Crăciun pentru copii: 15 povești nemuritoare despre magia sărbătorilor de iarnă
Pe lângă bucuria cadourilor, emoția despachetării și căldura timpului petrecut cu familia, magia sărbătorilor de iarnă înseamnă și o călătorie fantastică pe tărâmul copilăriei, unde toate personajele prind viață, unde totul este posibil și unde fiecare aventură este o lecție de viață despre familie, prietenie, bunătate, încredere în sine și, nu în ultimul rând, despre bucuria de a trăi.
Descoperă recomandările noastre de cărți de Crăciun pentru copii care îi ajută să se dezvolte și să se cufunde în lumi de poveste. Cărţi cu elfi, cu teancuri de scrisori pline de dorinţe şi emoţii, cu reni care pregătesc săniuţele, cu spiriduşi de toate soiurile şi mai ales cu cel mai îndrăgit personaj, Moş Crăciun.
Cele mai frumoase cărți de Crăciun pentru copii
Scrisori de la Moș Craciun de J.R.R. Tolkien
Editura RAO, 2023, traducere de Fabiola Popa, vârsta recomandată 6+
În fiecare an, în luna decembrie, copiii lui lui J.R.R. Tolkien aşteptau cu nerăbdare plicurile acoperite de zăpadă purtând timbre de la Polul Nord. Aceste scrisori veneau chiar de la Moş Crăciun și ascundeau poveşti de la Pol: cum o dată toți renii au scăpat din țarcuri și au împrăștiat pachetele cu daruri care încotro, cum Ursul Polar a spart luna în patru, iar Omul-din-Lună s-a prăbușit în grădina din spatele casei lui Moş Crăciun și multe alte povestiri minunate.
Scrisori de la Moș Crăciun este o carte plină de dragoste, magie și întâmplări care mai de care mai pline de farmec. Scrisorile pe care J.R.R. Tolkien le-a scris copiilor lui de-a lungul anilor reflectă, pe lângă iubirea de tată și dragostea pentru magia Crăciunului, și evenimentele grele care se întâmplau în lume, cum ar fi: depresia și războiul, dar într-un mod cald și pe înțelesul lor.
Poveste de Crăciun de Charles Dickens
Editura Librex, 2023, traducere de Carmen-Iulia Bourceanu, ilustrații de Dona Tonka, vârsta recomandată 6+
Călătoria bătrânului și zgârcitului Ebenezer Scrooge te va purta prin încântătoarea lume a Londrei victoriene, perioadă în care exista o puternică nostalgie pentru vechile tradiții de Crăciun, alături de introducerea unor obiceiuri noi, cum ar fi: bradul de Crăciun și felicitările. Inima lui Scrooge este însă mai rece decât zăpada și detesta toată aceaste tradiții. În momentul în care trei fantome înfricoşătoare îşi fac apariţia în dormitorul lui, luându-l în tot atâtea călătorii prin timp, Scroogea realizează că fără dragoste, generozitate și bunătate, viitorul lui este mai sumbru decât și-ar fi imaginat.
Poveste de Crăciun, una dintre cele mai cunoscute povești din toate timpurile, este citită în continuare cu încântare atât de copii, cât și de părinți, iar farmecul ei este cu atât mai mare în preajma sărbătorilor. Capodopera lui Charles Dickens arată din plin puterea bunătății, generozității și iubirii, care fac posibil miracolul transformării și celei de-a doua șanse.
Pierdut de Sam Usher
Editura Curtea Veche Publishing, 2023, traducere de Elena Tătaru, vârsta recomandată 4+
Într-o zi rece și mohorâtă, în care nepotul nu vrea decât să stea în casă, bunicul îi face o surpriză și îi construiește o sanie mare și frumoasă. Când pleacă împreună să încerce zăpada proaspăt așternută, văd un afiș despre un câine pierdut. Astfel, începe aventura lor care îi duce până în Arctica, acolo unde găsesc câinele cu noii ei prieteni – o haită de husky.
Printre cele mai frumoase și înduioșătoare cărți de Crăciun pentru copii, Pierdut este al treilea volum din seria pentru copii Peripeții, a celebrului Sam Usher, scriitor de literatură pentru copii și ilustrator, în care un băiat și bunicul lui descoperă minunile naturii. Cei doi întâlnesc de această dată o varietate de animale care îi învață lecții importante despre lumea naturală, iar relația celor doi devine mai puternică și mai profundă ca oricând.
Palatul de gheață de Mary Pope Osborne
Editura Paralela 45, 2023, traducere de Mihaela Pogonici, vârsta recomandată 7+
În Palatul de gheață, al patrulea volum din seria Portalul Magic, Jack și sora lui mai mică Annie, călătoresc în Țara de Dincolo de Nori – un regat de gheață și zăpadă, în încercarea de a-i găsi pe vrăjitorul Merlin și zâna Morgan care au dispărut fără urmă. Pentru a reuși acest lucru, Jack și Annie trebuie să-și depășească cele mai mari temeri și să rezolve ghicitoarea Vrăjitorului Iernii. Dacă nu reușesc să-și ducă misiunea până la capăt, Merlin și Morgan vor dispărea pentru totdeauna.
Palatul de gheață este carte de Crăciun pentru copii care le oferă tinerilor cititori experiența minunată de a face parte din poveste alături de personaje. În Palatul de gheață fiecare misiune aduce mai multă magie, mai multe aventuri, tărâmuri noi și personaje mitologice fascinante pe care copiii le vor îndrăgi.
Lista lui Moș Crăciun de Kieran Crowley
Editura Ars Libri, 2022, traducere de Albert Toma, ilustrații de James Lancett
Ce ai face dacă Moș Crăciun te-ar pune pe lista celor care nu sunt cuminți? Când Aisling și Joe îi fac tot felul de glume răutăcioase și intră în conflict cu noua lor dădacă, ea îi scrie Moșului cerându-i să-i treacă pe „lista obraznicilor”. Hotărâți să nu rămână fără cadouri, cei doi urmează sfatul celui mai neascultător copil din școală și fură lista lui Moș Crăciun. Imediat își dau seama de greșeala făcută și vor să o înapoieze. Astfel, intră într-o cursă contra cronometru pentru a-i înapoia Moșului lista, înainte de a distruge Crăciunul pentru toți copiii.
Printre cele mai frumoase și haioase cărți de Crăciun pentru copii, Lista lui Moș Crăciun este o poveste grozavă care îi învață pe copii să fie responsabili și să învețe din greșeli. Totodată îi poartă într-o aventură plină de suspans și neprevăzut, în cursa pentru salvarea Crăciunului.
Omul de zăpadă magic de Katherine Tegen
Editura Paralela 45, traducere de Mihaela Pogonici, ilsutrații de Brandon Dorman
Omul de zăpadă magic spune povestea unui băiat pe nume George care, într-o zi, pe când stătea plictisit și se uita pe fereastră, se trezește cu dorința de nestăpânit de a face cel mai frumos om de zăpadă. Se îmbracă repede cu haine groase și iese în grădină, unde începe să facă bulgări, pe care îi rostogolește prin nămeții albi. După ce omul de zăpadă este gata, se întâmplă un lucru magic, iar George face cunoștință cu noul lui prieten.
Omul de zăpadă magic este o carte de Crăciun pentru copii în care ilustrațiile încântătoare ale lui Brandon Dorman și măiestria scriitoarei Katherine Tege de a surprinde frumusețea iernii aduc la viață un personaj pe care atât cei mici, cât și cei mari îl vor îndrăgi de la primele pagini.
Spiridușa adevărului de Matt Haig
Editura Nemi, 2021, traducere de Mihaela Buruiană, ilustrații de Chris Mould
Spiridușa adevărului face parte din universul magic Un băiat numit Crăciun și spune povestea unei Spiridușe care primește blestemul de a spune mereu adevărul. Dacă la început acest lucru o aduce în multe situații neplăcute, pe parcursul cărții Spiridușa descoperă că a spune mereu adevărul poate fi o eliberare. Totodată, aventura ei, o ajută să înțeleagă ce înseamnă prietenia și încrederea în sine.
O carte de Crăciun cu un mesaj puternic atât pentru copii, cât și pentru adulți, Spiridușa adevărului vorbește despre răbdare și acceptare, despre cum ne putem răni, dar și despre cum ne putem ajuta unii pe ceilalți, despre cum adevărul și cuvintele pot face minuni și, nu în ultimul rând, despre faptul că suntem cu toții diferiți și trebuie să ne înțelegem și să ne acceptăm așa cum suntem.
Misterele de la Casa de Iarnă de Ben Guterson
Editura Humanitas, 2021, traducere de Anca Bărbulescu, ilustrații de Chloe Bristol
Misterele de la Casa de Iarnă este al treilea volum din seria Casa de iarnă și cel care încheie povestea plină de mister a celui mai faimos hotel din lume. Tânăra Elizabeth, alături de prietenul ei Freddy, se mută în magnificul hotel Casa de iarnă sperând la momente pline de veselie și distracție. Nu va trece mult însă până când fata și prietenul ei vor fi atrași din nou în urzeala unui mister care le poate pune viața în pericol. Oaspeții hotelului încep să se poarte ciudat, iar puterile lui Elizabeth se manifestă în cele mai neașteptate moduri.
Misterele de la Casa de Iarnă este o carte de Crăciun ideală pentru copiii care iubesc misterele, poveștile cu un aer supranatural și ghicitorile istețe. Conține numeroase detalii interesante despre jocurile de cuvinte, iar copiii vor descoperi cum să decodifice o anagramă și ce este aceea o metagramă – totul într-un spațiu de vis care îmbină magia cu realitatea.
Povestirile Bardului Beedle de J.K. Rowling
Editura Arthur, 2021, traducere de Florin Bican, ilustrații de Jonny Duddle
Povestirile Bardului Beedle face parte din universul Harry Potter creat de J.K Rowling și este o colecție de basme vrăjitoreşti foarte simpatice, basme pe care copiii vrăjitorilor le aud înainte de culcare şi din care desprind valorile morale importante în viață. Poveştile variază ca ton şi atmosferă, trecând de la comic la situații neprevăzute și periculoase, iar la finalul fiecăreia, Albus Dumbledore oferă informații utile despre istoria magiei, despre lumea vrăjitorilor, despre conflictele şi tradițiile acestora.
Cinci basme fascinante, pline de magie și iscusință, Povestirile Bardului Beedle vor fi citite cu nesaț de copiii pasionați de lumea lui Harry Potter, și de toți cei mici sau mari care vor să facă o primă incursiune în atmosfera ei. Deosebit de detaliate, aproape magice, ilustrațiile ce însoțesc poveștile îi vor face pe tinerii cititori să savureze lectura până la ultima pagină.
Lumea poveștilor lui Shakespeare de Angela McAllister
Editura Humanitas, 2021, traducere de Maria Rizoiu, ilustrații de Alice Lindstrom
Lumea poveștilor lui Shakespeare este o introducere fascinantă în culisele unui univers clocotind de intrigi, pasiuni, râsete şi lacrimi imaginat de autorul care a reușit să surprindă extraordinar de bine în cuvinte adâncul sufletului omenesc. Macbeth, Visul unei nopți de vară, Furtuna, Mult zgomot pentru nimic, Regele Lear și alte piese faimoase și îndrăgite ale lui Shakespeare sunt măiestrit repovestite, astfel încât să poată fi citite și înțelese de către copii.
Povestea fără sfârșit de Michael Ende
Editura Arthur, 2021, traducere de Yvette Davidescu
Bastian, un băiat isteț cu o imaginație extrem de bogată, dar grăsuț și cu picioare strâmbe, este ținta glumelor celor din jur, iar singura lui evadare se află în cărțile pe care le citește. Într-o zi, pe când încerca să se ascundă de copiii răutăcioși într-un anticariat, descoperă o carte misterioasă pe care o fură și se ascunde ca să o citească. Nu știe însă că, odată începută povestea, i se va încredința una dintre cele mai importante misiuni: să salveze Fantazia. Iar pentru a putea face acest lucru, trebuie să pătrundă în carte.
Povestea fără sfârșit dezvăluie o lume fantastică, meleaguri mirifice și ființe cu totul neobișnuite, bune și rele, viclene și îndrăznețe, a căror frumusețe sau urâțenie te lasă fără cuvinte. Cartea împletește armonios ficțiunea cu realitatea și este o călătorie fascinantă care cere curaj și hotărâre și care îl poartă pe tânărul cititor în universul fermecat al imaginației, unde totul este posibil.
Proiectul Barnabus de Eric Fan, Devin Fan, Terry Fan
Editura Humanitas, 2021, ilustrații de frații Fan
Proiectul Barnabus spune povestea emoționantă a lui Barnabus, o făptură curioasă, pe jumătate șoricel, pe jumătate elefant, care trăiește într-o lume unde animalele de companie sunt create în laborator și trebuie să fie perfecte. Fiindcă el nu este considerat tocmai perfect, este ținut într-o încăpere secretă, departe de privirile oamenilor, însă visul lui cel mai mare este să fie liber și să vadă cerul. Astfel, împreună cu alți prieteni, imperfecți și ei, pornește în cea mai mare aventură a vieții lui, aceea de a-și găsi încrederea în sine.
Cu ilustrații captivante, personaje de care te atașezi de la primele pagini și un mesaj inspirațional pentru copii și adulți deopotrivă, Proiectul Barnabus te învață că nu trebuie să fii perfect ca să meriți iubirea celorlalți, că este important să fii tu însuți, să lupți pentru visele tale și să nu te dai bătut oricât de grele ar fi încercările vieții. Printre cele mai frumoase cărți de Crăciun pentru copii mari și mici în căutarea unei lecturi emoționante.
Basme de Wilhelm Hauff
Editura Humanitas, 2021, traducere de Irina Vlad, ilustrații de Livia Rusz
Cu ajutorul minunatelor ilustraţii ale Liviei Rusz, Muc cel mic, Califul Barză, piticul Nas-Lung şi multe alte personaje care au încântat copilăria a generaţii de cititori prind viață. În Basme, Wilhelm Hauff aduce la viață o lume încărcată de magie şi miraculos, în care trăiesc tot felul de ființe care mai de care mai interesante, de la pitici de tot hazul la prinți cutezători, vrăjitoare puternice, păsări fermecate, negustori iscusiţi şi palate minunate. Imaginile joacă un rol la fel de important ca textul – pline de culoare și simboluri, ilustrațiile aduc incredibilele povești mai aproape de tinerii cititori.
Miko, vulpița friguroasă de Andreea Iatagan
Editura Pandora M, 2021, ilustrații de Diana Tivu
Miko s-a născut într-o noapte atât de geroasă, încât până și ghețarii se îmbrățișau ca să se mai încălzească, iar de atunci micuței vulpi polare îi este frig întruna. Și, pentru că tot nu reușea să scape de tremurat, indiferent ce făcea, a cerut ajutorul celorlalte animale: morsei mâncăcioase, iepurelui-pantofi-de-zăpadă, bufniței albe și renului cu gâtul îmblănit. Cu toate astea nimic nu funcționează, iar Miko se găsește pusă în cele mai caraghioase situații.
Printre cele mai frumoase și haioase cărți de Crăciun pentru copii, Miko, vulpița friguroasă este o poveste grozavă care îi învață pe copii să aibă încredere în ei și în ideile lor, oricât de năstrușnice ar fi.
Enciclopedia zmeilor de Mircea Cărtărescu
Editura Humanitas, 2021, ilustrații de Tudor Banuș
Cum ar fi dacă în paralel cu oamenii ar exista o societate subterană de zmei? Cum ar fi economia lor? Dar politica? Dar literatura? Enciclopedia zmeilor descrie în detaliu toate tipurile de zmei care au existat vreodată și vorbește despre întregul lor univers: anatomie, istorie, limbă, economie, obiceiuri, ocupații. În plus, o serie de zece povești subtil înlănțuite una cu cealaltă ca într-o horă fără sfârșit prilejuiesc o întâlnire fascinantă cu zmei vii, aflați în plină acțiune, în toate împrejurările vieții lor.
Enciclopedia zmeilor scoate la lumină o lume ce părea pierdută pentru totdeauna și pentru prima dată găsești răspunsul la întrebarea: oare cum arată de fapt un zmeu? Cu ilustrații frumoase și detaliate, cu mult simț al umorului și cu informații interesante, Enciclopedia zmeilor este o reală delectare pentru cititorii de toate vârstele.
Viața și aventurile lui Moș Crăciun de L. Frank Baum
Editura Didactica Publishing House, 2021, traducere de Geanina Tivda
În pădurea Burzee trăiesc tot felul de creaturi magice: zâne, nimfe, druide, ryli, knooki, spiriduși, toate sub autoritatea supremă a lui Ak, Mai Marele Pădurilor. Într-o zi, acesta găsește un copil în pădure și-l salvează din ghearele unei leoaice, pentru ca mai apoi să fie crescut de inimoasa nimfă Necile care decide să-l numească Claus. După o copilărie liniștită, înconjurat de dragoste și prietenie, Claus intră în contact cu societatea și, întristat de sărăcia oamenilor, se hotărăște să facă un plan pentru a aduce bucurie copiilor din toată lumea.
Viața și aventurile lui Moș Crăciun îi poartă pe copii în lumea și copilăria unui personaj atât de îndrăgit, a cărui viață, până acum, părea o enigmă. O carte de Crăciun pentru copii care le oferă tinerilor cititori o experiență unică și le dezvăluie povestea uluitoare a originii lui Moș Crăciun într-o lume plină de creaturi magice, nemuritoare.
Roșcată-ca-Arama și cei șapte șoricari de Nina Cassian
Editura Frontiera, 2021, ilustrații de Andrei Tache
Roșcată-ca-Arama dă viață a șapte pui drăgălași de șoricar: Sugiuc, Croc, Trigon, Morcovel, Nisipica, Săbiuța și Nasulina. La scurt timp, toți puii sunt dați spre adopție, cu excepția Nasulinei, care rămâne cu mama. Și, pentru că își doreau foarte tare să se mai bucure un timp împreună, au făcut o tradiție din a se reuni, o dată pe an, pentru a-și povesti aventurile și pățaniile. La ultima reuniune, însă, Trigon întârzie, iar dispariția lui este o adevărată enigmă.
Roșcată-ca-Arama și cei șapte șoricari este o carte pentru copii de care cei mici se vor bucura de Crăciun și nu numai și care le va inspira pasiunea pentru rezolvarea enigmelor. Unul dintre marile poeme pentru copii ale Ninei Cassian, acum într-o versiune reeditată în 24 de capitole, le oferă copiilor multe aventuri, lecții de viață îmbrăcate în jocuri șoricărești și multe momente de suspans şi bucurie.
Willie Fulg de Nea de Jacqueline Briggs Martin
Editura Frontiera, 2021, traducere de Sanda Watt, ilustrații de Mary Azarian
Într-o versiune adaptată pentru copii, Jacqueline Briggs Martin spune povestea lui William Bentley, celebrul „Snowflake Man” (Omul Fulg de Nea), cel care a studiat şi fotografiat pentru prima oară fulgii de nea. Încă din copilărie, Willie era fascinat de fulgii de zăpadă şi îşi dorea mai mult decât orice pe lume să surprindă în imagini frumusețea lor. Wilson a realizat fotografii care dezvăluie și astăzi două trăsături ale fulgilor de zăpadă: primul, că fiecare fulg are un model unic și, al doilea, că fiecare fulg este de o frumusețe uimitoare.
O poveste istorisită cu multă măiestrie și farmec, adusă la viață de superbele ilustrații realizate de Mary Azarian, Willie Fulg de Nea le dezvăluie copiilor viața unui om care a avut nu doar viziunea și perseverență unui om de stiinta, ci și o pasiune de neclintit pentru minunile naturii.
Cum a salvat Tălpici Crăciunul de Victoria Pătrașcu
Editura Univers, 2021, ilustrații de Karda Zenko
Pentru Tălpici, iepurele polar, Crăciunul nu e tocmai cea mai fericită perioada din an și asta pentru că în Laponia, toate merg pe dos. Anotimpurile se ceartă de zor în palatul Babei Iarnă, încălzirea globală își face de cap cu Roata anului, iar zăpada tot întârzie să cadă. Va putea oare Tălpici să salveze Crăciunul și să se bucure de această perioadă magică?
Cum a salvat Tălpici Crăciunul îi poartă pe copii într-o aventură fantastică, plină de peripeții și momente haioase, în încercarea de a-i da o mână de ajutor iepurelui polar. Ilustrațiile superbe și viu colorate vor fi foarte îndrăgite de copii, iar povestea e potrivită pentru lectura din seara de Ajun, dar nu numai.
Timeline. O călătorie prin istoria lumii de Peter Goes
Editura Humanitas, 2017, traducere de Iulia Vladimirov
Timeline. O călătorie prin istoria lumii îi poartă pe copii într-o aventură fascinantă de la Big Bang pâna în zilele noastre într-o serie de desene minunate. Peter Goes a ales cele mai reprezentative și importante evenimente ale lumii, pentru a le aduce în fața copiilor de orice vârstă. Un ghid inspirat și un punct de plecare pentru orice încercare de învățare a istoriei omenirii: de la dinozauri la aventura spațială, de la egipteni și romani la huni și vikingi, de la cavalerii medievali pâna la marii exploratori.
Omul de zăpadă de Michael Morpurgo
Editura Arthur, 2020, ilustrații de Robin Shaw
Într-o frumoasă dimineață de decembrie, tânărul James se trezește să privească fascinat ninsoarea, apoi se grăbește afară să facă un om de zăpadă. Cu ochi din cărbuni, o pălărie verde veche, un fular și o mandarină pe post de nas, omul de zăpadă este gata și arată exact cum își imagina James, lucru care îl face să-l îndrăgească și mai tare. La miezul nopții, băiatul se trezește și se furișează afară pentru a-și revedea omul de zăpadă și, spre surprinderea lui, acesta prinde viață, iar cei doi încep să exploreze lumea.
Omul de zăpadă, inspirată de cartea lui Raymond Brigg care a fost timp de patruzeci de ani povestea preferată în perioada sărbătorilor, este minunat reimaginată și rescrisă de Michael Morpurgo. Ilustrațiile extrem de simpatice spun o poveste captivantă despre minunile și inocența copilăriei și reușesc să transmită magia unei noi generații.
Lecțiile despre empatie, curaj, emoții, relații interumane și lumea din jurul lor sunt ascunse cu măiestrie în cuvinte și ilustrații incredibile în cărțile de Crăciun pentru copii, care pot fi o reală încântare și pentru adulți. Descoperă mai multe cărți frumoase și interesante care să-i ajute pe tinerii cititori să exploreze lumea înconjurătoare și magia sărbătorilor pe raftul Cărturești cu cele mai frumoase cărți pentru copii.
There are no comments
Add yours