fbfiehii

Apă și cerneală

fbfiehiiSuiboku ga (sau sumi-e, ‘imagine în carbune’ ) este un tip de pictura japoneză originară din China secolului VII, introdusă în Japonia în secolul 12, de catre călugării budişti.

În Suiboku ga,  artiştii caută să exprime grafic nu neaparat infăţişarea subiectelor alese ci  mai ales să capteze spiritul lor, ceea ce răzbate dincolo de liniile obiective ale desenului.

Este o pictură minimalistă, expresionistă, care permite şi cere artistului în acelaşi timp să rezoneze cu subiectul ales – să înţeleagă şi să exprime pe hârtie nu numai muschii şi oasele ci să transmită temperamentul unui animal, de exemplu…..sau să deseneze o tulpină de bambus concentrându-se pe expresia vigorii şi graţiei acestei plante mai degrabă decat pe reproducerea ei exactă, clinică.

Date fiind flexibilitatea interpretarii artistice şi materialele folosite (carbune, apa, pensula, hârtie) sumie este la îndemana oricui. Durează ani şi ani până să deprinzi măiestria acestei arte dar oricine poate să deseneze în cerneală, chiar din prima zi.

Vă aşteptăm să încercaţi, joi, 23 mai, de la ora 19.00 si sâmbâtă, 25 mai, ora 11.00, Mansarda Cărtureşti, str Arthur Verona 13-15.

15 locuri, intrarea liberă, înscrieri la: ananiculescu@carturesti.ro

Emiko Higashi este profesoara de arte plastice, absolventa în 1973 a Universităţii de Arte din Tokyo (Tokyo Gakugei Daigaku), specializată în metode de educaţie prin artă pentru copii. A activat ca profesor de arte plastice în Tokyo mai bine de 30 de ani (1976-2008) iar dupa pensionare a ales să îşi dedice în continuare timpul acestei activităţi, ca voluntar şi ambasador al culturii japoneze, împărtăşind copiilor şi adulţilor din întreaga lume cunoştinţele sale despre Suiboku ga şi arta japoneză în general. Din 2005, este membru al International Bokuga Association (Societatea Internationala de Suiboku ga).

În cadrul atelierelor sale, participanţii primesc din primul moment pensule, cerneală şi hârtie specială pentru suibokuga pentru a descoperi practic, prin exercitiu, cum poţi să exprimi şi să te exprimi în tuşe de alb şi negru.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.