carturesti_moldova_4

4 ani de Cărturești Moldova | invitație la dialog despre rolul librăriilor în comunitate

Librăriile Cărturești din Chișinău împlinesc 4 ani de când au trecut Prutul și aduc mai aproape de cititori literatura și muzica lumii, precum și unele dintre cele mai iubite colecții de accesorii fun & cool.

Pe 25 august se împlinesc 4 ani de când prima librărie Cărturești din Republica Moldova a agățat semnul “Deschis!” în geam. De atunci, am deschis și a doua librărie – Cărturești la Muzeu, iar planurile continuă cu o nouă deschidere la începutul toamnei. Inimile și imaginația cititorilor din Republica Moldova care au intrat în Cărturești s-au simțit imediat ca acasă. Alături de ei, am crescut și avem sentimentul că am mai deschis ceva: un program neoficial de investiții într-o lume mai prietenoasă, mai inspirată, mai înțeleaptă. 

De ziua Cărturești Moldova, cititorii sunt invitați să viziteze și librăria online, pe www.carturesti.md, mai ales că vor primi în dar o promoție: – 25% la toată oferta de carte.

De asemenea, în ziua aniversării, Cărturești va desfășura un eveniment dedicat librăriilor și rolului acestora în comunitățile din care facem parte. Astfel, vineri, 25 august, de la ora 18.00, în incinta Cărturești la Muzeu invitați speciali vor povesti despre librării și despre oameni care fac din librărit un stil de viață. 

Vor participa: Emilian Galaicu-Păun, Viorica Oleinic și Dorina Popovici. Discuția va fi moderată de Diana Mihuță. Detalii, aici.

„Am fost încrezători că decizia noastră de a deschide Cărturești în Republica Moldova avea să fie una bună. Sunt patru ani în care am văzut că impactul este semnificativ, ne place să fim parte din peisajul cultural local. Cărturești este accentul pus pe legăturile culturale dintre România și Republica Moldova, care sunt întărite de limba și istoria comune. Prin aceste legături culturale, este important să evidențiem contribuția scriitorilor români de pe ambele maluri ale Prutului și să oferim publicului de acolo ocazia de a descoperi cărțile acestora. Pe de altă parte, Cărturești joacă un rol esențial și invers, oferind o platformă semnificativă pentru a aduce în atenția cititorilor din România noile apariții literare din Basarabia și ținem mult la asta. Apropo de acest lucru, în cadrul Burselor și rezidențelor de creație literară Cărturești, de la ediția a 3-a, avem un segment dedicat autorilor basarabeni. Anul acesta l-am avut în rezidență la conacul Petre P. Carp din Țibănești pe basarabeanul Victor Țvetov, care urmează să publice, în urma acestei burse, un volum de poezie scris în luna pe care a avut-o, dedicată timpului pentru creație. Acest gen de făcut pas făcut în față pentru a-i susține pe autori ne-a arătat că suntem în povestea potrivită și că orice mișcare înainte contează.

Prin intermediul rețelei deja existente de librării și prin librăriile care urmează să fie deschise, cititorii basarabeni au acces facil la cărțile din România și din literatura lumii. De asemenea, ne place să fim văzuți ca un loc de întâlnire culturală, găzduim evenimente literare, lansări de carte, dezbateri și discuții care promovează dialogul cultural între cele două țări și stimuleze interesul pentru literatura contemporană. Așadar, prin aceste întâmplări, Cărturești devine mai mult decât o simplă librărie, devine un centru vibrant între noi toți”, precizează Șerban Radu, unul dintre fondatorii și acționarii librăriilor Cărturești.

„La 4 ani, vârsta la care copiii învață, de obicei, politețea și conviețuirea socială, ne imaginăm universul cărturești exact așa cum ți-l dorești să fie: plin de libertate, dar și de responsabilitate. Încurajăm eforturile celor care, la fel ca noi, cred că lumea se poate schimba pornind de la gesturi mici: o bibliotecă care acoperă un perete întreg a pornit de la câteva cărți puse una lângă alta; un lanț de librării care se întinde în zeci de orașe ale României și care a trecut Prutul în ideea de a fi alături de un public iubitor de literatură”, spune Ciprian Hordilă, manager regional Cărturești.

„Sunt patru ani de când discuțiile cu oameni pe care-i întâlnesc prima dată sunt despre cărți și despre cât de minunată poate fi o librărie. Primim mulțumiri că avem cea mai frumoasă librărie și că fiecare vizită e o plăcere. Oameni pe care nu mi-i aduc aminte, se întorc în librărie să-mi spună că i-am ajutat să găsească lecturi faine. Și e minunat acest proces. Nu știu un alt loc în Chișinău unde se mai întâmplă astfel de discuții”, spune Diana Mihuță, librar în Cărturești MallDova.

Cele două librării Cărturești din Chișinău fac parte din lanțul de librării Cărturești din România.

Detalii: 

Cărturești din Shopping MallDova

Cărturești la Muzeu

Parteneri aniversar: Dulcinella Moldova, Chateau Cristi



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.