Afis-50-x-70-Classic-Unlimited-Web

Classic Unlimited ajunge la Carusel

 

Toamna aceasta este dedicată muzicii clasice fără frontiere prin intermediul turneului național Classic Unlimited organizat de Fapte. Derulat în mai multe zone din țară – București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Alba Iulia, Bistrița-Năsăud, în perioada octombrie-noiembrie, cu deschidere și la alte orașe, acesta își propune să ducă cât mai departe, în spații atipice, muzica cultă.

Așa cum omul sfințește locul, așa și locul poate influența intensitatea experienței muzicale.  Astfel Bogdan Vaida, pianistul român stabilit în Germania, aduce în țară un concept pe care l-a testat deja în Germania (Klassic Mittendrin) și prin care își propune să le arate oamenilor că arta și cultura pot fi descoperite în locurile în care ne trăim viața de zi cu zi.

Șase spații și-au exprimat deja dorința de a găzdui aceste întâlniri menite să onoreze așteptările și emoțiile iubitorilor genului clasic: fosta hală de producție din Iași, Hala Fix, Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, librăria Cărturești Carusel din București, magazinul Pegas din Timișoara, service-ul Autoworld din Cluj și tipografia Daisler Printhouse din Cluj-Napoca.

Cu gândul la empatia dintre sunete și spațiu, Bogdan Vaida pornește într-o călătorie muzicală în neconvențional, căutând o modalitate prin care să arate oamenilor ceea ce îl pasionează la această artă – conținutul ei concret și oglindirea în cotidian:„Încerc să scot muzica din tiparele obișnuite în care contextul social sau anumite constrângeri sociale o sugrumă de multe ori. Adică o scoatem din sălile tradiționale de concert, unde rareori vin oameni care nu au fost învățați cu muzica clasică.”

În cadrul Classic Unlimited, Bogdan Vaida va interpreta Nocturna op. 48 nr 1 de Frédéric Chopin, Toccata de Sigismund Toduță, Rapsodia ungară de Franz Liszt și Tablouri dintr-o expoziție de Modest Mussorgski.

„E foarte interesant pentru mine cum se schimbă muzica în funcție de locul unde cânt. Sigur, în funcție de acustică, loc și condiții. Dar și din punct de vedere afectiv, emoțional, în funcție de „aura” locului respectiv și mai ales de oamenii care își duc viața de zi cu zi acolo. Practic la fiecare concert se amestecă muzica cu „arta” locului respectiv. Pentru că și să meșterești la motociclete sau să vindeci bolnavi sau să cureți apa de… tot felul (am avut un concerte și la o stație de epurare) poate fi o artă.” (Bogdan Vaida)

Accesul la evenimente va fi pe bază de bilet neobligatoriu. Fiecare persoană alege care e suma pe care o achită în funcție de experiența pe care o are în cadrul concertului.

Cei care doresc să se alăture acestui experiment sonor prin propunerea unor locuri originale de desfășurare a viitoarelor concerte din cadrul turneului de toamnă 2017 Classic Unlimited pot scrie pe  site-ul www.classicunlimited.ro. Tot acolo se poate lăsa și dorința de participare deoarece locurile sunt limitate.

 

Acest eveniment are loc în: