Premiile Cărturino, ediția 1, 2024. Lista finalistelor
Update
Câștigătoarele Premiilor Cărturino sunt:
- Cartea ilustrată pentru copii a anului:
Anunțuri hazlii pentru adulți și copii, Ionela Hadârcă, ilustratoare Irina Dobrescu, Editura CARTIER - Cartea de literatură pentru copii a anului:
Miraculoasa viaţă uitată a lui Iris Cartier, Flavius Ardelean-Bachmann, ilustrator Radu Răileanu, Editura Polirom - Premiul copiilor
Cornute cosmonaute și alte 116 nonsensuri, Carmen Tiderle, ilustrator Vali Petridean, Editura Arthur - Premiul librarilor
Apă, praf și soare, Adriana C. Grigore, Editura Arthur.
Toate cele douăzeci de cărți nominalizate și câștigătoare au un raft doar al lor în librării și pe carturesti.ro, unde își așteaptă cititorii.
Ne bucurăm să anunțăm încheierea primei etape de jurizare în cadrul Premiilor Cărturino dedicate scriitorilor și ilustratorilor români de carte pentru copii.
La prima ediție, au fost înscrise 125 de titluri eligibile în total, dintre care 54 de titluri la secțiunea Cartea de literatură pentru copii a anului și 71 de titluri la secțiunea Cartea ilustrată pentru copii a anului.
Juriul, alcătuit din ilustratori, scriitori, graficieni și oameni din industrie care urmăresc atât relevanța, inovația și creativitatea în scrierea și ilustrarea unei povești, cât și atenția la detalii în ceea ce privește produsul final, cartea, ca obiect, a evaluat toate titlurile înscrise și a ales așadar cele 10 finaliste ale fiecăreia dintre secțiunile principale.
Titlurile finaliste pentru Cartea de literatură pentru copii a anului sunt:
- 🍄 Cornute cosmonaute și alte 116 nonsensuri, Carmen Tiderle, ilustrator Vali Petridean, Editura Arthur
- 🍄 Fanfara lui Rostogol, Lavinia Braniște, ilustrator Andrei Măceșanu, Editura Vlad și Cartea cu Genius
- 🍄 Miraculoasa viaţă uitată a lui Iris Cartier, Flavius Ardelean-Bachmann, ilustrator Radu Răileanu, Editura Polirom
- 🍄 Cronicile Domnișoarei Poimâine III: Misterul orașului Lunivineri, Adina Rosetti, ilustratoare Oana Ispir, Editura Arthur
- 🍄 De ce și-a pierdut Balaurul tableta… și alte întâmplări fantastice, Adina Rosetti, ilustrator Andrei Măceșanu, Editura Arthur
- 🍄 Când erau dragonii mici, Diana Geacăr, ilustrator Radu Răileanu, Editura Polirom
- 🍄 Învățătorii de Grijă. Sânziana, fata Soarelui, Alex Donovici, ilustrații Leonid Gamarț, Curtea Veche Publishing
- 🍄 Eroi din întâmplare III – Manuscrisul misterios, Liviu Chifane, Editura Datagroup
- 🍄 Oranjeria, Alexandra Niculescu, ilustratoare Silvia Mitrea, Editura pentru Artă și Literatură
- 🍄 Apă, praf și soare, Adriana C. Grigore, Editura Arthur
Titlurile finaliste pentru Cartea ilustrată pentru copii a anului sunt:
- 🍄 Cofetăria, Lavinia Braniște, ilustratoare Mihaela Paraschivu, Editura CARTIER
- 🍄 O istorie cu gust de kiwi, Adina Rosetti, ilustratoare Irina Maria Iliescu, Editura Arthur
- 🍄 Cui i-e frică de Scufița Roșie?, Georgiana Chițac, ilustratoare Georgiana Chițac, Editura Vlad și Cartea cu Genius
- 🍄 Apolodor pe crestele Carpaților, Florin Bican, ilustrator Dan Ungureanu, Editura Arthur
- 🍄 Petarde și pocnitori. Poveste de sărbători, Florin Bican, ilustrator Andrei Măceșanu, Editura Arthur
- 🍄 Anunțuri hazlii pentru adulți și copii, Ionela Hadârcă, ilustratoare Irina Dobrescu, Editura CARTIER
- 🍄 Cameleonul Cami pleacă în Tibet, Luminița Corneanu, ilustrator Andrei Damian, Editura Vlad și Cartea cu Genius
- 🍄 Într-un bar din Zanzibar, Marina Debattista, ilustratoare Marina Debattista, Editura Frontiera
- 🍄 Degețelele, Gabriela Tabacu, ilustratoare Irina Dobrescu, Editura Humanitas
- 🍄 Cei patru fabuloși și microfonul fantastic, Cristiana Petre, ilustratoare Andra Badea, Curtea Veche Publishing
Cu listele alcătuite, intrăm intrăm astfel în cea de-a doua etapă de jurizare, în urma căreia vor fi aleși câștigătorii. Juriul principal, alcătuit la această ediție din Iulia Iordan (scriitoare), Maria Surducan (ilustratoare), Carla Duschka (grafician), Oana Purice (agent literar) și Mădălina Oprescu (membru în echipa de organizare Cărturești) va desemna câștigătorii pentru Cartea pentru literatură pentru copii a anului și Cartea ilustrată pentru copii a anului.
De asemenea, tot în luna februarie, vor fi deciși câștigătorii pentru Premiul librarilor, al cărui juriu este alcătuit anul acesta din Valentina Bacu (Seneca Anticafe), Ioana Zenaida Rotaru (Libris – St. O. Iosif), Ala Neamțu (Librăria din cartier, Chișinău), Mariana Victoria Cojocaru (Cărturești), Cătălina Roșu (Humanitas) și Premiul Copiilor, al cărui juriu este ales și coordonat de Svetlana Cârstean.
Câștigătorii Premiilor Cărturino vor fi anunțați în cadrul unei gale de premiere, la începutul lunii martie. (Vom reveni cu detalii despre data și desfășurarea galei).
***
Premiile Cărturino sunt primele premii din România dedicate cărților pentru copii scrise și ilustrate de români. Misiunea lor este de a susține și propulsa piața de carte pentru copii, de a crea noi oportunități de promovare pentru scriitorii si ilustratorii români și de a forma repere care să îndrume cititorii spre cărțile valoroase.
În cadrul ediției de anul acesta există două secțiuni principale: Premiul pentru cartea ilustrată pentru copii a anului în valoare de 2000 de euro, împărțiți în mod egal între scriitor și ilustrator și Premiul pentru cartea de literatură pentru copii a anului, în valoare de 1000 de euro acordat doar scriitorului. În plus, se vor adăuga două mențiuni speciale: Premiul Copiilor și Premiul Librarilor, în valoare de 500 de euro fiecare.
Premiile Cărturino continuă, de asemenea, misiunea Cărturești de a sprijini scriitorii și ilustratorii români contemporani, reflectată de-a lungul timpului în numeroase proiecte, dintre care cele mai recente sunt Bursele și rezidențele de creație literară Cărturești, aflate la ediția 4, dar și Rezidențele de creație vizuală de la Viscri, inițiate în 2023; Short. Festivalul de proză scurtă, desfășurat în luna decembrie în fiecare an, Carte și miere, un podcast dedicat autorilor contemporani și numeroase proiecte și colaborări cu ilustratori și artiști vizuali din România.
Cărturino, numele sub care au ieșit în lume premiile, s-a născut din imaginația lui Carmen Tiderle și a prins contur în ilustrația lui Ștefan Georgescu.
Despre Cărturești
Cărturești este prima librărie-concept din România, deschisă la finalul lui 2000 și dedicată unei noi experienţe de cumpărare și promovare a cărţii şi a produselor culturale. Devenit cel mai important lanț de librării de pe piața din România, Cărturești are în prezent 50 de spații care redefinesc ideea de librărie. Printre librăriile flagship ale brandului se numără Cărturești Carusel, inclusă în topul The Telegraph al celor mai frumoase librării din lume, Cărturești Verona, cel mai mare spațiu dedicat lecturii și ofertei de carte din București sau Cărturești Modul, o librărie de cultură vizuală care aduce în plus o grădină interioară și un spațiu care găzduiește săptămânal evenimente culturale.
Bună seara!
Vă mulțumesc frumos pentru prezentarea din această seară. Mă simt mai bogată după ce am văzut cărțile
propuse de dumneavoastră.
Îmi face plăcere să particip la activitățile pe care le organizați. Regret că nu pot participa fizic pentru că sunt departe.
Voi vorbi cu colegii profesori și probabil vor ajunge câteva titluri în listele de lectură.
29.11.2024, Năsăud