cover-blog-carturino1-1

Premiile Cărturino, ediția 1, 2024. Lista finalistelor

Update

Câștigătoarele Premiilor Cărturino sunt: 

Toate cele douăzeci de cărți nominalizate și câștigătoare au un raft doar al lor în librării și pe carturesti.ro, unde își așteaptă cititorii. 

Ne bucurăm să anunțăm încheierea primei etape de jurizare în cadrul Premiilor Cărturino dedicate scriitorilor și ilustratorilor români de carte pentru copii.
La prima ediție, au fost înscrise 125 de titluri eligibile în total, dintre care 54 de titluri la secțiunea Cartea de literatură pentru copii a anului și 71 de titluri la secțiunea Cartea ilustrată pentru copii a anului

Juriul, alcătuit din ilustratori, scriitori, graficieni și oameni din industrie care urmăresc atât relevanța, inovația și creativitatea în scrierea și ilustrarea unei povești, cât și atenția la detalii în ceea ce privește produsul final, cartea, ca obiect, a evaluat toate titlurile înscrise și a ales așadar cele 10 finaliste ale fiecăreia dintre secțiunile principale.

Titlurile finaliste pentru Cartea de literatură pentru copii a anului sunt: 

Titlurile finaliste pentru Cartea ilustrată pentru copii a anului sunt: 

Cu listele alcătuite, intrăm intrăm astfel în cea de-a doua etapă de jurizare, în urma căreia vor fi aleși câștigătorii. Juriul principal, alcătuit la această ediție din Iulia Iordan (scriitoare), Maria Surducan (ilustratoare), Carla Duschka (grafician), Oana Purice (agent literar) și Mădălina Oprescu (membru în echipa de organizare Cărturești) va desemna câștigătorii pentru Cartea pentru literatură pentru copii a anului și Cartea ilustrată pentru copii a anului. 

De asemenea, tot în luna februarie, vor fi deciși câștigătorii pentru Premiul librarilor, al cărui juriu este alcătuit anul acesta din Valentina Bacu (Seneca Anticafe), Ioana Zenaida Rotaru (Libris – St. O. Iosif), Ala Neamțu (Librăria din cartier, Chișinău), Mariana Victoria Cojocaru (Cărturești), Cătălina Roșu (Humanitas) și Premiul Copiilor, al cărui juriu este ales și coordonat de Svetlana Cârstean. 

Câștigătorii Premiilor Cărturino vor fi anunțați în cadrul unei gale de premiere, la începutul lunii martie. (Vom reveni cu detalii despre data și desfășurarea galei). 

***

Premiile Cărturino sunt primele premii din România dedicate cărților pentru copii scrise și ilustrate de români. Misiunea lor este de a susține și propulsa piața de carte pentru copii, de a crea noi oportunități de promovare pentru scriitorii si ilustratorii români și de a forma repere care să îndrume cititorii spre cărțile valoroase. 

În cadrul ediției de anul acesta există două secțiuni principale: Premiul pentru cartea ilustrată pentru copii a anului în valoare de 2000 de euro, împărțiți în mod egal între scriitor și ilustrator și Premiul pentru cartea de literatură pentru copii a anului, în valoare de 1000 de euro acordat doar scriitorului. În plus, se vor adăuga două mențiuni speciale: Premiul Copiilor și Premiul Librarilor, în valoare de 500 de euro fiecare.

Premiile Cărturino continuă, de asemenea, misiunea Cărturești de a sprijini scriitorii și ilustratorii români contemporani, reflectată de-a lungul timpului în numeroase proiecte, dintre care cele mai recente sunt Bursele și rezidențele de creație literară Cărturești, aflate la ediția 4, dar și Rezidențele de creație vizuală de la Viscri, inițiate în 2023; Short. Festivalul de proză scurtă, desfășurat în luna decembrie în fiecare an, Carte și miere, un podcast dedicat autorilor contemporani și numeroase proiecte și colaborări cu ilustratori și artiști vizuali din România.

Cărturino, numele sub care au ieșit în lume premiile, s-a născut din imaginația lui Carmen Tiderle și a prins contur în ilustrația lui Ștefan Georgescu.

Despre Cărturești

Cărturești este prima librărie-concept din România, deschisă la finalul lui 2000 și dedicată unei noi experienţe de cumpărare și promovare a cărţii şi a produselor culturale. Devenit cel mai important lanț de librării de pe piața din România, Cărturești are în prezent 50 de spații care redefinesc ideea de librărie. Printre librăriile flagship ale brandului se numără Cărturești Carusel, inclusă în topul The Telegraph al celor mai frumoase librării din lume, Cărturești Verona, cel mai mare spațiu dedicat lecturii și ofertei de carte din București sau Cărturești Modul, o librărie de cultură vizuală care aduce în plus o grădină interioară și un spațiu care găzduiește săptămânal evenimente culturale. 



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.