vlcsnap-2023-09-26-19h56m38s651

Incursiune vizuală în Viscri: Flavia Chicin. Radu Spulber. Expoziție foto – video din cadrul Rezidențelor de creație Cărturești & Graphic Days

20 octombrie – 10 noiembrie
Cărturești Verona, Str. Arthur Verona, 13-15, București
Program de vizitare: Luni-Duminică, 10:00 – 22:00

Eveniment susținut de Fundația Cărturești, Pro Patrimonio, Bucharest Graphic Days și Graphic Front.

În perioada 20 octombrie-10 noiembrie vă invităm în librăria Cărturești Verona la o expoziție care pune la un loc mărturiile foto-video ale celor doi artiști câștigători ai Rezidențelor creative Cărturești & Graphic Days, Flavia Chicin și Radu Spulber.  

Desfășurate între 15 și 30 septembrie, într-o casă recent restaurată de Pro Patrimonio în satul Viscri, Rezidențele de creație Cărturești & Graphic Days se află la prima ediție și își propun să valorifice grafic patrimoniul local din Viscri ca resursă și să-l redea într-o nouă formă, contemporană, compatibilă cu noile mijloace media. Cei doi artiști din program au fost selectați în urma unui call for projects la care au participat 23 de candidați. 

Acesta este cel de-al doilea program de burse și rezidențe creative inițiat și organizat de Cărturești și sprijinit de Pro Patrimonio, după cel dedicat autorilor români contemporani, ajuns anul acesta la a patra ediție. 

Expoziția din Cărturești Verona cuprinde lucrări create în timpul rezidenței de Flavia Chicin și Radu Spulber în mediile în care aceștia experimentează – fotografia și tehnica aquatinta, respectiv documentarul video – pentru a reda atmosfera satului într-o suprapunere poetică cu natura înconjurătoare, și pentru a face cunoscute poveștile oamenilor cheie din Viscri.

Flavia Chicin este o tânără artistă care trăiește și lucrează în Arad. A absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și are două masterate în arte frumoase în Danemarca la Royal Danish Academy și la Jan Matejko Academy. Flavia are experiență în apicultură și software testing și explorează fotografia pe film alb-negru și tehnica aquatinta.

Aquatinta este o tehnică de gravură foarte asemănătoare cu acvaforte, cu deosebirea că pe plăcuța de gravură înainte de scufundarea în acid se presară granule dintr-o substanță rășinoasă, care apoi se încălzește la flacără. Efectul final este punctiform, deoarece granulele topite lasă mici adâncituri pe suportul metalic.

Radu Spulber este creator de imagine și interpret traducător în limba engleză. S-a născut în Iași, iar momentan locuiește în Liverpool. A absolvit facultatea de teatru la Coventry în Marea Britanie cu specializarea în regie și a urmat o serie de module în producția filmului. 

“Acest proiect reprezintă pentru mine o șansă provocatoare și cu potențial vizual infinit. Dorința de a da voce patrimoniului uman din satul Viscri este o oportunitate atât personală cât și pentru fiecare persoană din țară sau din afară de a înțelege cu adevărat care sunt valorile umane din Viscri.” – Radu Spulber.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.