DSC04189

Boardgame: Veteranii. Un omagiu adus celor care au luptat în Marele Război

Pe 28 iunie 1914, arhiducele Austriei, Franz Ferdinand, a fost asasinat la Sarajevo. În urma acestui asasinat, întreaga lume a intrat pe neașteptate în cel mai mare conflict militar de până atunci, Războiul cel Mare. După o perioadă de prosperitate și pace în Europa, nimeni nu se aștepta ca acest conflict să dureze mai mult de câteva luni, și în nici un caz nu se așteptau la brutalitatea vieții în tranșee. Cei mai afectați au fost soldații. Unii au fost chemați pe front, dar alții s-au înscris voluntar, căutând glorie și aventură. Ceea ce au găsit pe front a fost iadul dezlănțuit. Foarte mulți au murit, iar cei ce au scăpat nu au mai fost niciodată la fel. Nu există „băieții buni” și „băieții răi” în povestea asta. Există doar victime ale circumstanțelor. Aceasta este povestea lor.

Veteranii este un joc de cooperare pentru 2-5 jucători, cu vârsta peste 14 ani, creat de Fabien Riffaud și Juan Rodriguez, cu ilustrații de Tignous (Bernard Verlhac).

Jucătorii intră în pielea unui grup de soldați, care va trebui să supraviețuiască atrocităților războiului. În acest joc, nu se câștigă sau pierd bătălii, nu se cuceresc teritorii, nu se poate influența direcția războiului. Jucătorii nu pot schimba soarta lumii, tot ce pot ei să facă este să supraviețuiască.

Veteranii este un joc de cooperare, iar asta înseamnă că toți participanții joacă împreună împotriva jocului, și câștigă sau pierd împreună. În astfel de jocuri, de cele mai multe ori câștigă jocul, iar Veteranii nu e o excepție. Vă previn: dacă jucați acest joc, veți pierde (în cele mai multe cazuri)!

Cum se joacă?

Fiecare jucător are în mână un număr de cărți. Pe tura sa, poate să joace o carte sau poate să se retragă. Când toți jucătorii s-au retras, misiunea este finalizată cu succes, iar cărțile jucate pe parcursul ei sunt scoase din joc. Când pachetul de cărți este epuizat, toată lumea câștigă. Problema este că aproape toate cărțile din joc au efecte negative. De fapt, din pachetul de 60 de cărți, una singură are un efect pozitiv (cartea „Crăciun Fericit!”). Toate celelalte cărți aduc dificultăți cu care oamenii se confruntă adesea în război (ploaie, zăpadă, gaze toxice etc) sau cărți traumă ce se atașează jucătorilor, afectându-i pentru tot restul jocului. Dacă un jucător ajunge vreodată să aibă patru astfel de traume, toți jucătorii au pierdut. 

Cu cât o misiune durează mai mult, cu atât cresc șansele ca aceasta să fie eșuată, caz în care, cărțile jucate pe durata misiuni se vor întoarce în pachet, făcând astfel ca victoria să fie greu de obținut. În condițiile astea, pare tentant să te retragi cât mai devreme pentru a finaliza misiunea, dar asta va crea o altă problemă. La începutul fiecărei misiuni, un număr de cărți dintr-un pachet secundar se adaugă în pachetul ce trebuie epuizat (epuizarea acestui pachet secundar aduce înfrângerea tuturor jucătorilor). Acest număr depinde de numărul de cărți ce rămân nejucate în mâinile jucătorilor. Deci TREBUIE să joci cât mai multe cărți într-o misiune, dar și să te oprești înainte ca misiunea să fie eșuată. Dar anumite traume te împiedică să te retragi când ai vrea, și ești forțat să joci cartea care va atrage după sine pierderea misiunii.

Dacă toate astea nu par destul de grele, mai trebuie adăugat că jucătorii nu au voie să se sfătuiască între ei. Deși toți sunteți în aceeași echipă, când vine vorba de luat decizii, sunteți pe cont propriu.

Dar există și câteva lucruri care te ajută: fiecare jucător are un talisman norocos care poate elimina o carte problematică; la sfârșitul fiecărei misiuni, un jucător va fi ales de ceilalți pentru a primi niște mici avantaje; și mai există jetoanele-discurs, care au un potențial enorm, dar care este irosit aproape tot timpul din cauza imposibilității de a comunica cu ceilalți jucători. Deși aceste elemente ajută, sunt mult prea puține comparativ cu avalanșa de dezastre pe care o va arunce înspre voi Marele Război.

Deși Veteranii este destul de greu de câștigat, este foarte simplu de jucat. Complexitatea jocului este destul de scăzută, în ciuda vârstei recomandate de 14+, care de obicei se aplică unor jocuri foarte complicate. În cazul acesta. însă, recomandarea de vârstă se datorează doar temei. 

Că tot vorbim despre tematică, mi se pare că este reprezentată foarte bine și respectuos. Creatorii și-au propus să aducă un omagiu celor care au luptat în Primul Război Mondial, indiferent de tabăra lor. De aceea jocul se concentrează pe individ și dificultățile din viața sa. Jocul își propune să aducă la masă tensiunea, frica și disperarea trăită de soldați, mă rog, cât se poate aduce printr-un joc de cărți. Mie mi se pare că în mare reușește.

Pentru mine, Veteranii a fost o surpriză foarte plăcută. Jocurile de cooperare se numără printre preferatele mele și cred că au un potențial enorm de imersivitate, și bonding, mai mult decât cele competitive. Veteranii nu m-a dezamăgit.
Dacă crezi că jocurile sunt mai mult decât o distracție și că pot spune o poveste importantă și dacă îți plac jocurile de cooperare, Veteranii e pentru tine.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.