dialoguri cu scriitori romani

Marin Mălaicu-Hondrari invitat la Dialoguri cu scriitori români

dialoguri cu scriitori romaniCea de-a doua ediție din București a Dialogurilor cu scriitori români, ce va avea loc pe data de 25 septembrie, ora 19:00 la librăria Cărturești Verona,  prilejuiește “apropierea” cititorilor de Marin Mălaicu-Hondrari. Poet, prozator și traducător, director de editură, organizator de festival de poezie la Bistrița și, de curând, scenarist, Marin Mălaicu-Hondrari își concetrează toate activitățile în jurul singurului punct de interes pe care îl declară răspicat – poezia.

Deși poate este greu să îl intuiești pe cititorul atent  și serios  din spatele tipului rebel, cu barbă, părul prins în coadă, geacă de blugi și țigara mereu aprinsă, personajele create de el poartă amprenta bogatelor sale lecturi, în special din literatura spaniolă și sud-americană. Acest lucru face și mai provocatoare misiunea moderatoarei Nadine Vladescu de a dezvălui lucruri mai puțin cunoscute din cărțile și viața scriitorului care își are biroul, după caz, într-o mică bucătărie sau într-o rulota din Cordoba.

Cea mai recentă cartea a sa, Lunetistul, apărută acum câteva săptămâni la editura Polirom, țintește deja spre un succes de public, iar romanul Apropierea va fi ecranizat în curând de regizorul Tudor Giurgiu.

Dacă Marin Mălaicu-Hondrari și-ar scrie biografia literară, ea ar suna cam așa:

Nu mai ştiu cum a început. Dintr-odată mă văd paznic de noapte în Spania, într-un loc plin de maşini strălucitoare. Córdoba: flamenco şi bijutieri, femei cu trăsături maure. 300 de nopţi nedormite. Sondarea sinelui pînă la epuizare. Un ventilator poartă prin rulotă aerul încins şi un gînd obsesiv: imaginaţia e memoria în extaz. Peste zi mă mişc ca în vis, urmat peste tot de patru cîini fantomatici, care nu latră niciodată. Singurul exces: literatura. Alte slujbe: şoferul unui avocat, o doamnă în vîrstă, care avea un Opel Corsa şi uneori îmi spunea că o să mergem în Portugalia, ca în tinereţile ei; ajutor de grădinar în superbele grădini cordobeze; o după-amiază ploioasă sub o remorcă, fumînd o ţigară umedă, clănţănind din dinţi alături de alţi emigranţi, muncitori la vie; o primăvară neagră, alături de o femeie cu tendinţe sinucigaşe, într-o casă luxoasă, transformată treptat în adăpost pentru 35 de cîini. Şapte ani, acelaşi stilou, trei cărţi: Zborul femeii pe deasupra bărbatuluiCartea tuturor intenţiilorApropierea. O Românie cu patru locuitori, prietenii mei, tot mai iluzorie. Un vis de un milion de dolari, o iubită, o maşină puternică şi un deşert plin cu literatură. Din toate astea s-a născut Lunetistul, un roman care renunţă la prudenţă.

Proiectul Dialoguri cu scriitori români este inițiat și finanțat de Cărturești și are loc lunar în librăriile din București, Cluj, Iași și Timișoara. Acest demers a apărut ca un raspuns la situația pieței de carte din România care înregistrează anual un numar tot mai mic de cititori și cumpăratori de carte, propunâdu-și să promoveze literatura și mai ales pe cei care o produc printr-o serie de întâlniri informale cu publicul. Proiectul își dorește să ajute la demararea unui dialog funcțional între edituri, librării, scriitori şi public, dar și la sincronizarea între oferta pieţei de carte şi cererea publicului și implicarea  jucătorilor de pe piața de carte în demersul încurajării lecturii.

Următoarele ediții ale proiectului din librăriile Cărturești Cluj respectiv Cărturești Timișoara vor avea loc pe 10 octombrie și îi vor avea ca invitați pe Vlad Moldovan și Marius Chivu.



There is 1 comment

Add yours

Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.