carti-1-iunie

Marta, Sacha și Cosma, sau despre grozăviile unor tați

Or fi mamele supereroine, dar adevărul e că tații sunt grozavi! Și nu mă refer numai la al meu când scriu asta, ci și la Iulian Tănase și Gabriel (de) Achim, doi tați care-au făcut un pic de magie în viețile copiilor lor (și-n ale noastre). Că tot e 1 iunie, vă provoc să dați în mintea copiilor și să citiți două dintre cele mai speciale cărți care-au apărut primăvara asta.

carti-1-iunie

Aventurile lui Sacha în Castelul Fermecat, de Iulian Tănase

Sacha e băiețelul lui Iulian Tănase, scriitor cu state vechi, om de radio și umorist de Facebook. Sacha e blond, cu ochii mari și albaștri, și nu poate să pronunțe litera r. Când împlinește patru ani, primește de la tatăl său un castel fermecat, în care scaunele se transformă în vulpi prietenoase, ușile sunt evantaie-mitlalielă, creioanele colorate sunt șerpi cu spatele înțepenit și masa devine o casă numai bună de adăpostit sub ea.

O zi din viața celor doi e prilej de zîmbete pentru noi, cititorii. Tănase e un mare jongler de cuvinte și expresii – “Tata vine într-un suflet la Sacha, din nou într-un suflet, căci sufletul este mijlocul de transport pe care părinții îl folosesc cel mai adesea atunci când călătoresc spre propriii copii.”, iar subiectele pe care le dezbate cu fiul său de patru ani pot intra cu ușurință la categoria educație în familie, faza cei șapte ani de-acasă – îi explică de ce vânătorii nu ar trebui să fie lăsați să vâneze, sau de ce circul nu este bun pentru animale. E amuzantă, înduioșătoare, educativă, dulce, dar nu să ți se aplece, ce mai, o carte-jucărie de citit copiilor.

Tata a zis că iubilea te face mai bun și mai deștept, că oamenii cale iubesc sunt mai inteligenți decât oamenii cale nu iubesc. Eu iubesc pe toată lumea, dal mai ales pe mama, pe tata și pe Adola. Înseamnă că sunt deștept. Bine măcal că nu sunt plost.

Bonus – superbele ilustrații ale Alexiei Udriște. Bună treabă a făcut Nemi, sora mai mică a Editurii Nemira, că a ales să publice această poveste!

Sistemul nervos, sistemul bucuros, de Gabriel de Achim

Cosma și Marta sunt doi dintre copiii lui Gabriel (de) Achim, regizor de film (apropo, căutați prin cinema cea mai recentă ispravă a sa, Ultima zi). Au devenit celebri în urmă cu vreo trei ani, când tatăl lor a început să posteze pe Facebook frânturi din conversațiile cu ei și mirările lor despre viață, lucruri și oameni. La insistențele prietenilor, care se delectau citindu-le gândurile, și cu ceva ajutor de la Friends\TBWA, a apărut Sistemul nervos, sistemul bucuros (Editura Frontiera), un compendiu de vorbe ale copiilor, ilustrate chiar de ei și acompaniate de câteva fotografii realizate de Gabriel.

Doamne, ce haos e în casa asta!, strig eu.

Marta nu își poate ascunde mirarea, ușor bănuitoare.

Tata, haos înseamnă când bei suc pe ascuns?

Probabil că toți copiii sunt grozavi în ochii părinților lor, dar credeți-mă că cele câteva pagini pline de gândurile și vorbele lui Marta și ale lui Cosma sunt pură magie. Eu abia aștept volumul al doilea, pentru că în ăsta nu au intrat toate trăsnăile copiilor. Ca de exemplu:

Am căzut din minți, se enervează Cosma.

Mama, nu te mai supăra pe tata, dă-i o lecție grea și o să vadă el atunci! – Marta



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.